Brolle Wallmark
Brolle Wallmark Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Brolle: ”Jag och Mimi har verkligen hittat varandra”

Hemma i Ursviken har Brolle Wallmark byggt en ranch bakom gården. Så ofta han kan lever han westernliv där tillsammans med kärleken Mimi Werner och sonen Lee.

Privat är artisten blyg, tyst och tillbakadragen. Men på scen går det inte att hejda Brolle när han kommer i gång. Och hur är det – har han tupé?

Åsa Görnerup

brolle Brolle Wallmarks bästa…

…söndag

– Sköna söndagen är min favoritdag. Då går jag ut på morgonen och solen skiner hemma i Ursviken. Jag har två hästar, tre hundar och en katt. På baksidan av gården har jag en ranch. Där brukar min tjej Mimi och min grabb Lee sitta och grilla. Vi skjuter pilbåge och rider barbacka i hagen. Vi har på oss rejält med kläder och är ute hela dagen. Det känns som att vara med i en westernfilm.

– Ranchen är vår lilla tillflyktsort i vardagen. Jag har byggt den av återvunna stockar från min egen mark. En stuga, som jag lyft dit från soptippen, använder jag som sadelkammare. På ranchen blir jag påmind om vad allt handlar om egentligen. Här ute andas vi frisk luft. Sonen får det bästa som går att få. Det är viktigt att bara få vara. När man är ute i det offentliga behöver man få komma tillbaka till något som är större.

Brolle Wallmark

Ålder: 38.

Gör: Artist. Livskonstnär.

Bor: Gård i Ursviken utanför Skellefteå. Familj: Sambon Mimi Werner, 29, artist. Sonen Lee, 8, från en tidigare relation.

Aktuell: Driver butiken Respect Nature med

sin mamma. I butikerna i Skelleftehamn och på Skellefeteå flygplats säljer han återvunna produkter för friluftsliv och hantverk.

…kärlek

– Jag och Mimi har verkligen hittat varandra. Vi har så mycket likheter. Hon är väldigt fäst vid livet jag är uppväxt med. Tidigare har hon inte varit ute så mycket i skog och mark och tältat som jag.

– Vi träffades när hon var med på en folkparksturné som jag gjorde. Vi fattade tycke för varandra för två och ett halvt år sedan, och det är bara början. Jag föll för att hon är vacker. Vi kunde också prata om allt möjligt. Två år i rad har vi varit ute på kyrkoturné ihop. Det är så fantastiskt att kunna resa ihop och se alla kyrkor.

…Cornelis-turnén

– Allt började med att jag tjuvlyssnade på farsans plat­tor hemma. Det var Elvis, Jerry Lee Lewis och så Cornelis. Jag var förtjust i Cornelis musik och började spela gitarr vid 13, 14. På biblio­teket i Kalix hittade jag en dokumentär om Cornelis på ett videoband. Jag föll hans ocensurerade sätt att spela gitarr och berätta texter.

– Senare sprang jag på hans son Jack på olika gig. År 2005 spelade jag in en hyllningsskiva med Cornelislåtar. När vi gjorde ”Lotta på Liseberg” ihop, delade vi loge och pratade om att göra något ihop. Förra året gjorde vi ett fullsatt gig i Västerås konserthus. Då bestämde vi att nu var det dags.

…pappaliv

– Min son Lee är åtta år. Han är viktigare för mig än någonting annat. Att gå på hans hockeyträningar är viktigare än allt annat jag gör. Ibland kommer tankar om att skaffa fler barn, men det måste finnas tid och tajming. Ingenting är planerat.

Brolle och sambon Mimi Werner. Foto: OLLE SPORRONG

...outsider

– I skolan var jag inte som de andra och som tolvåring lyssnade jag på Elvis. Jag såg en bild på mig när jag var sju år och spelade fotboll. Alla andra hade träningsoverall, medan jag hade skinnjacka och gelé i håret. Farsan såg också ut som en kombina­tion av James Dean och Elvis.

– Jag gillade att synas, men var ändå väldigt blyg. Det är jag fortfa­rande privat. Då är jag ingen teater­apa, håller mig undan och lyssnar gärna. Jag får inspiration av andras tankar, men när jag väl står på scenen finns ingen hejd på mig.

...hårprodukt

– Jag har egentligen ingen. Mitt hår är väldigt flygigt. Det räcker att blåsa det och sedan spreja fast det. Blir det tunt någon gång får jag hitta på något annat. Jag brukar skoja om att jag har en tupé från Indien. En del tror faktiskt att jag har det.

...bondpojke

– Jag är typ född i en ladugård. Farsan och morsan är bönder och bodde i den lilla byn Inbyn. Jag är stolt över mina föräldrar. De är rik­tiga tjurskallar. Att bo ute på vischan i Norrbotten var kämpigt. De hade inte mycket pengar. Farsan jobbade som en tok. Mamma var hemmafru, tog hand om tre barn och så hade de bondgård.