Bråkar ni om ekonomin? Här är expertens bästa tips för att slippa pengastress

I förhållanden är det vanligt att bråk kretsar kring pengar.

Foto: Shutterstock

1 av 2: I förhållanden är det vanligt att bråk kretsar kring pengar.

Elin Helander, kognitionsvetare och författaren bakom Hjärnkoll.

Foto: Claes Helander

2 av 2: Elin Helander, kognitionsvetare och författaren bakom Hjärnkoll.

Tjafsar ni om ekonomin?

Ni är långt ifrån ensamma. Mer än hälften av alla svenskar känner pengastress - inte så konstigt att det är ett av de vanligaste relationsproblemen.

Elin Helander, kognitionsvetare och författaren bakom Hjärnkoll, tipsar om hur du kan lätta på pengastressen.

Ämnen i artikel:

Pensionssparande, olika lön, föräldrapenning, investeringssparkonton, bolån, skulder och räkningar. Ni tjänar ganska bra, men pengarna tycks aldrig räcka till utan leder bara till bråk.

Du och din partner är inte ensamma om att vara i den här situationen. 62 procent av alla svenskar känner sig oroliga över sin ekonomi.

– Det är många som känner igen sig i pengastress. Vi vet inte vad som förväntas utan går hela tiden runt med skuldkänslor och vet att man skulle kunna göra lite mer, säger Elin Helander, kognitionsvetare och forskningschef för spar-appen Dreams.

Pengastress - vanligt bland svenskar

Enligt SCB lever ungefär 1,5 miljoner svenskar i riskzonen för att hamna i fattigdom, men betydligt fler känner pengastress. Enligt en kartläggning som konsultbolaget Mercer gjorde 2018 känner 62 procent av svenskarna pengastress - jämfört med övriga Norden där siffran ligger på 45 procent.

Pengastress betyder alltså inte att du har lite pengar, men att de inte räcker för den livsstil du lever - och det gör att din hjärna hela tiden går på högvarv för att lösa olika ekonomiska situationer.

Konsekvenserna? Din IQ sjunker när du stressar över pengar

Förutom att det är en stress som leder till konflikter kan den också förödande konsekvenser för hälsan. Du blir dum och dålig på problemlösning, bland annat: 

– Det finns forskning som visar att den här stressen kan leda till kognitiva nedsättningar. Det tar så mycket energi från vår hjärna att vi blir sämre på att lösa problem, säger Elin Helander.

Hon menar att stressen har visat sig vara lika förödande för hjärnan som en natts sömnlöshet. Är det en tillfällig svacka går det över, men den ekonomiska ångestkarusellen kan vara svårt att kliva av.

LÄS MER: Forskare: Därför stannar så många i olyckliga relationer

8 TIPS SOM MINSKA PENGASTRESSEN

1. Tänk på ditt framtida jag

Visste du att vi människor har svårt att empatisera med vårt framtida jag? Men det är just det som krävs om du vill få koll på vart pengarna tar vägen och komma i gång med ett sparande.

– Tar du hand om ditt framtida jag, har en ekonomisk trygghet, då mår du också bra här och nu. Om du unnar dig nu, shoppar och går på spa, så lämnar du ingenting till ditt framtida jag och det gör att du heller inte kan må riktigt bra här och nu, säger Elin Helander.

Visst är det fint om du kan få med din partner på tåget, och visualisera om er gemensamma framtid tillsammans, men i annat fall är det här något du kan göra för dig själv.

2. Våga prata om pengar 

Vem behöver pengar när man har kärlek?

Alla.

Ett misstag som många gör, menar Elin Helander, är att utgå från att deras partner har samma inställning till pengar som en själv - utan att prata om det. 

– Vi borde prata pengar tidigare än vad vi gör i dag. Det är först när man ska köpa bostad som man börjar prata om det. Det är väldigt märkligt egentligen. När vi dejtar varandra pratar vi om massor av saker för att lära känna varandra, men man pratar aldrig pengar. Det är tabu.

– En del vet inte ens vad deras partner tjänar, är inte det märkligt? Folk verkar tro att romantik och ekonomi är motsatser, men att bry sig om sin gemensamma ekonomi är ju kärlek.

Om enda gången ni pratar om pengar är i bilen på väg till affären eller när en saftig faktura kommer är det inte konstigt att stämningen blir spänd och stel.

3. Spara inte bara till tråkiga saker

Bilbuffert och pensionssparande i all ära, men glöm inte bort att spara till roliga saker också, som en resa, en lyxig trerättersmiddag eller bara "just in case"-pengar. 

– Buffert kan man ha till positiva oväntade saker också. Tänk att dina kompisar spontant vill åka till Åre en helg och frågar om du vill hänga på. Om du är en spontan person och inte har de här pengarna undansparade finns risken att du tar ett dumt och dyrt lån, säger Elin.

Ett tips är att ha olika konton, privata eller gemensamma, för olika typer av sparande.

4. Gör en budget tillsammans

Det här låter som ett onödigt ångestmoment, men är så bra för förhållandet. Ni får en chans att se över era inkomster och utgifter. Lägger ni mer på mat i månaden än ni tänkt? Måste ni ha en dubbel uppsättning Netflix-konton eller är det dags att ha ett familjekonto?

Genom att göra detta blir det också lättare för er att planera framtiden ihop: Har någon råd att gå ner i arbetstid? Har ni råd att skaffa barn? Köpa bostadsrätt?

5. Avsätt en kvart för att komma i gång

Den där tröskeln till att börja investera i aktier eller lära sig om privat pensionssparande, den kan kännas ganska hög. Ett av Elins tips är att sänka den här tröskeln. Avsätt en kvart en kväll då du laddar ner den där appen, läser den där broschyren eller börjar jämföra olika bredbandsleverantörer.

– Att komma i gång väcker ofta obehagskänslor, som ont i magen. Men tar du en kvart har du kommit i gång, och då bli allt mycket lättare. Kanske slutar det med att du gör klart allt samma kväll, säger hon.

6. Sträva efter ekonomisk balans i relationen

Pengar är ett maktmedel. För att relationen inte ska förgiftas av pengastress tror hon att det är viktigt att maktbalansen är bra, det finns bland annat studier som visar att lika lön är bäddar för längre och lyckligare förhållanden. Olyckligtvis är inte det något som ni som par kan styra över, men det finns annat ni kan göra. Som att reda ut vilka utgifter som är gemensamma, hur föräldraledighet ska fördelas och vilken levnadsstandard ni ska ha och hur den ska finansieras.

LÄS OCKSÅ: Vill du bli lycklig? Sluta lägg pengar på prylar

7. Autospara

– I dag har vi så stor valfrihet. Vi tror att vi mår bra av det, men beslut är jobbigt och tar på energin och väljer vi något så väljer vi samtidigt bort något annat, säger Elin.

I stället för att varje månad aktivt välja hur stor summa du ska spara föreslår hon att du helt enkelt ställer in en automatisk överföring till sparkontot varje månad. Då kommer du inte ens se pengarna på kontot.

Med den här metoden slipper ni dessutom tjafsa om ni har gemensamt sparkonto.

8. Belöna er själva

Var snälla mot er själva: Det är inte så lätt att vara ekonomiskt ansvarsfull - det går stick i stäv med hur vi är biologiskt funtade.

- Att spara pengar är att avstå från konsumtion, att avstå från en belöning. Vilket är grundproblemet, eftersom vår hjärna är designad för att vilja ha belöning nu. Studier visar att vi hellre vill ha en mindre belöning i dag än en större senare.

Ett sätt att få den där kicken är att belöna er själva när ni gjort en gemensam ansträngning för er ekonomi. Gjort en skafferiinventering och gjort upp en budget för matkostnader? Öppnat det där orange kuvertet? 

– Unna er det senaste avsnittet av House of Cards på Netflix!

Belöna er, men förslagsvis inte alltid med nätshopping.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer