Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Bornebusch: ”Vi har fortfarande kul ihop”

Verkliga upplevelser inspirerar henne när hon skriver, bland annat egna rädslor. Många repliker kommer direkt från livet:

– Min man garvar högt många gånger när han läser manus, säger Josephine Bornebusch, 38, som skrivit och regisserat nya serien ”Älska mig”.

Dessutom spelar hon huvudrollen.

I Josephine Bornebuschs nya serie ”Älska mig” har huvudpersonen Clara en dejt med en kille. När de möts ser han inte alls ut som på fotografiet på dejtingsajten. För att dölja sin kala hjässa har killen beskurit bilden där.

– Han har croppat huvudet och har krulligt hår på sidorna. Han påminner om en clown, när han kommer i pösiga gycklarbyxor. Dessutom är han ganska dryg. Clara blir irriterad och skäller ut honom. ”Du vet att det här är falsk marknadsföring?”

Josephine Bornebusch berättar att precis som så mycket annat i serien, är scenen hämtad från verkligheten.

– Det här hände min bästa kompis. Hon ringde till mig efter dejten och sa att det var det sjukaste hon varit med om.

LÄS OCKSÅ: Martina Haag om sitt hemliga kärleksliv 

Om nya tv-serien ”Älska mig”

Josephine, som spelar Clara, har även skrivit manus och regisserat den romantiska dramakomedin. Många repliker kommer direkt från maken Erik Zetterberg.

– Min man garvar högt många gånger när han läser manus.

Andra situationer har hon själv eller vännerna varit med om. Även om hon ser ut som ”Solsidan-Mickan” till utseendet, är stilen och utstrålningen en annan. 

Josephine Bornebusch

Ålder: 38.

Familj: Maken Erik Zetterberg, 41. Barnen Henry, 5, och Mika, fyller 3 i november.

Bor: City, Stockholm.

Gör: Skådespelare, manus­ författare, regissör. Aktuell: Romantiska drama­ komedin ”Älska mig” har pre­miär 11 oktober på streaming­tjänsten Viaplay. Sjätte säsongen av ”Solsidan” kan streamas på Cmore. Första avsnittet visas på TV4 20 oktober.

Ansiktet är mer avslappnat och till skillnad från välfriserade, snobbiga Mickan känns Josephine genuin. Håret är uppsatt i nacken och den vita stickade tröjan är fluffig.

– I ”Älska mig” ser jag ut exakt som mig själv. Jag gjorde ingenting, gick bara in och var så här. Clara ligger väldigt nära mig i prat och humor.

Spelar inte sig själv

Annars är rollfiguren ganska långt från Josephine själv. Hon beskriver Clara som en karriärist, som jobbar som överläkare på en förlossningsavdelning. Clara har inte hittat rätt i livet och inser sent omsider att hon vill ha barn och familj.

Josephine konstaterar att många av hennes kompisar hamnat i samma sits. 

– De är superkarriärister, har topp­jobb och har fokuserat på det. Vi började alla jobba tidigt och alla sprang. Folk bara klättrade och klättrade, men på vägen var det några som missade livet lite. Många har vaknat upp för sent och skaffat barn med fel killar, för att de har panik. Andra har skaffat barn på egen hand. Men det har löst sig bra för alla som jag känner.

Josephine Bornebusch med maken Erik Zetterberg på premiären av ”Älska mig”. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Hon upplever att en hel del som vill lyckas i yrkeslivet inte har tid att träffa en partner.

– De avfärdar folk på grund av att de inte orkar ta in någon annan. Det är sorgligt.

Clara däremot har en tydlig bild av vad hon ska ha för slags man. Då dyker fotomodellen Peter, som spelas av Sverrir Gudnason, upp. Motsatsen till den aka­demiker som Clara och hennes mamma trodde att hon letade efter.

– Clara har svårt att ta in det. Och så är hon rädd. Rädd för att bli lämnad, rädd för att inte vara tillräcklig. Som man är.

Själv har Josephine alldeles för många rädslor kring att inte räcka till. På jobbet, som mamma, som fru, kompis och dotter.

LÄS OCKSÅ: Bianca Ingrosso: ”Jag har ingen koll på pengar” 

Träffade maken Erik Zetterberg på krogen

Hur hanterat du dina rädslor?

– Genom att försöka räcka till. Josephine ler brett.

Till skillnad från sin roll­figur har Josephine familj. I december 2010 gifte hon sig med Erik Zetterberg. Tillsammans har de barnen Henry, 5, och Mika, som fyller 3 i november.

De träffades på krogen Riche i Stockholm.

– Det var någon kväll. Vi hade väldigt kul ihop bara. Han var rolig. Vi har exakt samma humor och garvar åt samma saker.

Efteråt höll de mejlkontakt i två måna­der innan de sågs igen.

– Vi lärde känna varandra via mejl. När vi sedan hade vår första dejt visste man ju så mycket om den andra. Efter den dejten har vi levt ihop.

Josephine Bornebusch om…

…OLIKA KÄRLEKSFASER:

– I ”Älska mig” har jag porträtterat hur man är när man är kär som ung, mittemellan och äldre. Det är ju så otroligt olika. I ungdomen dör man ju när någon gör slut med en. Jag låg i fosterställning i en vecka efter att gjort slut med någon jag varit tillsammans med i typ en vecka. I den här åldern handlar det mer om att träffa någon som man kan gifta sig eller skaffa barn med. I den äldre generationen handlar det om att försöka hålla kvar det man har, efter att ha levt ihop så länge. Alternativt rädslan inför att träffa någon ny ”sent” i livet. Samtidigt är det mycket som är samma sak: pirret, sexet, alla de känslorna. Kanske blir man lite coolare ju äldre man blir.

…”SOLSIDAN”-MAKEN JOHAN RHEBORG:

– Han är en av de bästa skådisarna vi har i Sverige. Otroligt fin, stöttande, lojal och proffsig. Och så har han en så fin känsla för ton och tajming.

…PETER I ”ÄLSKA MIG”:

– Min karaktär Clara har hela sitt liv fått höra från sin mamma: Hur svårt ska det vara att träffa en välutbildad, akademiskt lagd man? Och så springer hon in i Peter, som har inget av det.

Någon sa att jag hade porträtterat den perfekta mannen och lite så är det ju. Jag har försökt hitta på en man som det inte finns någonting att ta på. Han är supertrygg i sig själv, supersnäll, rolig, snygg och bara finns där för henne, utan att vara en toffel. Han säger också ifrån när han tycker att hon är för velig. Clara är hans raka motsats. Hon har ingen aning om var hon står och gör dumma saker.

…DRIVKRAFT:

– Ha kul! Man måste ha roligt med allt man gör. Man kan till exempel inte jobba en massa timmar om dygnet med tråkiga saker.

…ATT JOBBA HÅRT UNDER SMÅBARNSÅREN:

– Min man älskar sitt jobb och jag älskar mitt jobb. Jag tror att det är en fin grej att visa för barnen att man faktiskt kan ha ett jobb som man tycker är jätteroligt. Som man prioriterar väldigt högt. Det gör också att man blir glad när man kommer hem, när man fått få ut den sidan av sig själv. Det tror jag är positivt.

Josephine beskriver det som att hon och maken just nu befin­ner sig i ”hetsfasen” – som så många andra småbarnsföräldrar.

Som frilansare gör hon flera jobb på en gång och arbetar väldigt mycket i perioder. Å andra sidan kunde hon ta åtta veckors semester i somras.

För att få ihop livspusslet hämtar mor­mor och morfar barnen när det behövs. Annars tar Erik hämtningarna när Josep­hine inte kan och tvärtom.

– Man pusslar ihop det, säger hon med en axelryck­ning.

Josephines bästa kärlekstips

Hur tar ni hand om kärleken?

– Ja du, säger Josep­hine och funderar en stund.

– Hur håller man kärleken vid liv? Jag vet inte vad jag ska svara på det. Vi har fortfarande kul ihop och det gör att vi fortsätter att vara kära i varandra. Han är den första jag vill ringa när det är någonting. Får jag en lucka en kväll då är det honom jag vill gå och käka middag med, fast vi levt ihop i tolv år. På grund av barnen är det väldigt sällan man får tid att prata hemma. Man får aldrig avsluta en mening. Det är nästan som att vi vill ha mer tid, fast vi är till­sammans jämt.

Hon beskriver dem som sammansvet­sade. Då Erik också är kreativ och jobbar som creative director, hjälper han Josephine med typsnitt, titlar på serier och presentationer. De reser också väldigt mycket och var bland annat i Italien i somras. Ständigt håller de på med olika projekt, som att fixa med sommarhuset.

– Ofta när vi träffar kompisar säger de: ”Men ska ni ge er på det där nu? Ni har ju precis slutat renovera.” Men vi älskar det. Vi håller alltid på med något och har jämt nya idéer, även om många hamnar i papperskorgen.

Jag kunde inte ta med barnen varje gång, för de blir ju så jetlaggade. Det är inte schyst

Josephine menar att hon och maken är väldigt lika – men också olika.

– Erik har nog ännu mer energi än jag. Han är mer social, för jag är så social på mitt jobb att jag helst bara vill komma hem och så är man hemma. Erik är mer för att bjuda hem folk. Det är en bra kombo, för han drar ut mig vilket jag behöver. Och jag drar hem honom, vilket han behöver.

Hösten 2017 flyttade familjen till stads­delen Tribeca på Manhattan i New York, då Erik fått jobb på e­handelsjätten Amazon. Innan befann sig Josephine och barnen i Dublin tre månader, där hon regidebuterade med ”LasseMajas detektivbyrå – Det första mysteriet”. Efter flytten till New York behövde hon jobb­ pendla en del till Stockholm.

– Jag kunde inte ta med barnen varje gång, för de blir ju så jetlaggade. Det är inte schyst. Jag ville inte vara borta från dem och Erik ville inte vara borta från dem. Och vi ville inte heller vara borta från varandra, men han satt fast på job­bet. Så det blev lite knasigt.

LÄS OCKSÅ: Christina Schollin, 81, om stora kärleken till maken 

Lämnade New York för Stockholm

Hemifrån Sverige pockade olika jobb­ förfrågningar på. Bland annat dröm­projektet ”Älska mig”.

– Hela familjen älskade New York, men det gick inte riktigt ihop. Så en kväll satte vi oss ner: Ska vi stanna kvar och tacka nej till de här grejerna? Eller ska vi åka hem? Då kände vi att ”äh, vi åker hem”. Vissa frågar vad det var som hände, men det var ett gemensamt beslut. Helt odra­matiskt. Vi hade tänkt vara där i fem år, men gjorde ett.

2017 flyttade familjen till New York, men de flyttade tillbaka efter ett år. ”Hela familjen älskade New York, men det gick inte riktigt ihop.” säger Josephine Bornebusch. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tidigare har de bott ett år i London och i Los Angeles några svängar. Paret gillar att åka till ställen dit jobben tar dem.

– Om det finns en möjlighet och det klaffar, så är vi mycket låt oss prova det. Nu när barnen är små är det lätt, men det kommer bli svårare och svårare.

Att vara tillbaka i Stockholm känns bra, tycker Josephine som i ärlighetens namn inte hunnit känna efter så mycket. Det är full fart.

Ny säsong av ”Solsidan”

Förutom ”Älska mig” är Josephine aktuell i sjätte säsongen av ”Sol­sidan”. Då långfilmen gick på bio efter förra säsongen har de anpassat den nya säsongen efter filmen och gett avsnitten en lite djupare ton.

Var befinner sig Mickan i livet?

– Gud, var befinner hon sig? Jag kan inte svara på det, hon är så knäpp. Det kommer en rival till området. En gammal klasskompis, som inte varit så snäll mot Mickan under tonåren, flyttar dit. Så det blir en liten schism där. Ett klassiskt Mickan­syndrom, där hon ska tävla om vem som är bäst. Det puttrar på.

Sedan nästan tio år jobbar samma team med tv­-serien. Med åren har de blivit nära vänner.

– Det är som att trampa i ett par gamla skor igen. Jag älskar att jobba med dem alla, men jag och Johan Rheborg job­bar ju mest ihop. Han är ju underbar på alla sätt och vis. Jag känner mig alltid så säker med honom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!