Josephine Bornebusch är både skådespelare, manusförfattare och regissör.
1 av 2: Josephine Bornebusch är både skådespelare, manusförfattare och regissör. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2020 hon vann en Kristallen för ”Älska mig”.
2 av 2: 2020 hon vann en Kristallen för ”Älska mig”. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

Bornebusch: ”Jag har aldrig haft ett fast jobb”

En överväldigad Josephine Bornebusch har vunnit både tv-priset Kristallen och publikens hjärtan med ”Älska mig”– serien som hon skapade snabbt när barnen var på skola och förskola.

Förebilden är hennes mamma, som både jobbat mycket och varit en närvarande mamma.

Så här får Josephine ihop livets alla delar.

Familj: ”Jag har en enormt fin och stor familj”

– De är fantastiska. Jag har en enormt fin och stor familj. Barnen har många kusiner, som de träffar ofta och det är härligt. Jag har också min mamma, Cian, som jag jobbar med. Mamma är ett otroligt stöd och jag är lik henne. Hon är scenograf och har jobbat i branschen i alla år. Trots att mamma arbetat mycket har hon varit närvarande, en nära mamma. Som liten följde jag ofta med henne på jobbet.

LÄS OCKSÅ: Bornebusch: ”Vi har fortfarande kul ihop”

Kärlek: ”Erik och jag har kul ihop” 

– Still going strong. Just nu befinner sig jag och min man Erik i ”hetsfasen” som småbarnsföräldrar. Hur man får ihop allt? Precis som alla andra: Man gör så gott man kan.

– Jag och Erik har kul ihop. Erik är en väldigt rolig kille och vi skrattar mycket. Vi har barnen och många olika projekt ihop, som att fixa med sommarhuset.

Arbete: ”Mottagandet av ’Älska mig’ var överväldigande”

– Det var så härligt att få Kristallen! Jag var övertygad om att vi inte skulle kamma hem den och var inte beredd. Konkurrensen var så hård och ”Älska mig” stod mot fantastiska produktioner. Att få fyra nomineringar måste nästan gjort folk trötta på att se mig komma in. Jag var riktigt i chock när vi vann. Det ligger mycket slit bakom, så många människor som jobbat med ”Älska mig”.

– Nu står Kristallen hemma i bokhyllan. Min son var helt övertygad om att jag skulle komma hem med en statyett av mig själv och är lite besviken. Men inte jag!

– Andra säsongen av ”Älska mig” är om möjligt ännu lite djupare. Förra säsongen slutade ändå ganska positivt och nu visar det sig att det kanske inte var så positivt. Om första säsongen handlade om att finna kärleken, så handlar andra säsongen mycket om att behålla den. Det är inte slut när man träffat den rätta. Det är där det börjar.

Josephine Bornebusch

Ålder: Fyllde 39 år den 12 september.

Gör: Skådespelare, manusförfattare, regissör.

Bor: City, Stockholm. Familj: Maken Erik Zetterberg, 42. Barnen Henry, 6, och Mika, 4 år i november.

Aktuell: Romantiska dramakomedin ”Älska mig” har premiär i dag, 13 september, på Viaplay. Långfilmen ”Orca” har premiär på bio 30 oktober och på Viaplay 13 november. Inspelningarna av ”Harmonica”, en serie som Josephine skrivit med Jonas Karlsson, är uppskjuten på grund av corona. Alla hennes projekt är Viaplay-original.

– Mottagandet av ”Älska mig” var helt överväldigande. Det var jag inte alls beredd på. Jag hade gjort en serie som själv tycker väldigt mycket om och kände att nu har jag gjort det jag ville göra. För mig är den ju väldigt viktig, men det är ändå bara en ”serie” som handlar om livet. Folk hör fortfarande av sig dagligen och säger ”gud vad bra den är, den har hjälpt mig jättemycket”.

– Många barnmorskor har skrivit till mig: ”Jag har inte några barn och trodde att det var kört. Nu blir jag så glad när jag ser serien och inser att det är det kanske inte”. Andra har förlorat sin mamma och berättar om kampen i det, att man inte redde ut saker. Det är också många ungdomar som har tackat. Det är fantastiskt.

– I USA har man köpt remake-rättigheterna, men jag är inte inblandad i det och vet inte hur det har gått.

– I april ska vi filma en sjunde säsong av ”Solsidan”. Det känns superroligt. Den här säsongen kommer sticka ut. Hur det kommer gå för Mickan är en senare fråga.

– Jag har aldrig haft ett fast jobb. Att frilansa funkar väldigt bra, men som frilansare vet man ju aldrig. Ibland har man jättemycket att göra, ibland ingenting. Den balansen är jag van vid. Man får ge sig ledigt när man kan vara ledig.

LÄS OCKSÅ: Petra Mede: ”Jag gasar så gott jag kan”

Personlig utveckling: ”Det har hänt mycket de här åren”

– Hur ska jag svara på den? Den går väl framåt. Skillnaden nu och för tio år sedan är att då hade jag inga barn och jobbade på ett annat sätt. Plus att jag var tio år yngre. Den utvecklingen är naturlig. Att bli äldre, mer erfaren och att det kommit in större grejer, som barn och familj, i ens liv. För tio år sedan var jag 28 och hade precis träffat min man. Jag vet inte ens vad jag gjorde då. Det har hänt mycket under de här åren och jag har fått andra prioriteringar.

– Barnen är viktigast, det andra får jag göra snabbt när de är på skola och förskola. Jag är grymt effektiv. Å andra sidan är kompisar som inte har barn också grymt effektiva.

Ekonomi: ”Jag har ett icke-förhållande till pengar”

– Tyvärr har jag ganska dålig koll på ekonomin. Jag har folk som hjälper mig med det. Man kan nog säga att jag har ett icke-förhållande till pengar till ganska stor del. Jag fokuserar inte på det, utan på att ha det så mysigt som möjligt och jobba med bra grejer.

Bostad: ”Sverige känns som ett väldigt bra land att bo i just nu”

– Vi bor i en lägenhet i Stockholms innerstad och trivs med det. Det är skönt att vara tillbaka i Stockholm efter vårt år i New York. Med allt som händer skulle jag inte vilja vara där för tillfället. Sverige känns som ett väldigt bra land att bo i just nu.

LÄS OCKSÅ: Anders Öfvergård: ”Jag var less på mig själv”

Fritid: ”Jag försöker att bara vara i nuet”

– Då hinner jag vara med min familj och mysa. Vi äter middagar och tittar kanske på en film. Jag träffar också kompisar, jag försöker bara vara i nuet.

Hälsa: ”I början var jag jätte-jättejätterädd för coronan”

– Hälsan är nog bra. Jag tränar på gym när jag hinner, men ser till att hålla avstånd och tvätta händerna. I början var jag jättejättejätterädd för coronan, så som de flesta var. Man ville bara ta sin familj och stänga in sig tills allt är över.

– Ganska snabbt insåg jag att det här kommer inte vara över. Då försökte jag jobba runt det och skrev filmen ”Orca”. Den handlar om frustrationen i att inte kunna vara med varandra. Att livet inte är som vanligt.

– Innan hade jag jobbat ganska mycket eftersom vi sprungit i uppförsbacke mot coronan. ”Vi kommer klara det! Vi kommer klara det!” Till slut insåg vi att det kommer vi inte.

– När inspelningarna av Jonas Karlssons och min serie ”Harmonica” inte blev av la jag mig på soffan och tänkte: ”Vad ska jag göra nu?” Det var väldigt länge sedan jag hade den känslan. Då gick jag hem och kände att jag bara skulle sova, när jag vaknar får jag känna vart jag ska gå härnäst, när jag inte har ett jobb att gå till.

– När jag blundade kände jag nej vad fan, nu måste vi ta tillfället i akt och skapa någonting ur den sitsen. Tänka utanför boxen och allt det där klyschiga. Vi kunde inte filma, eftersom vi inte kunde ha si och så många människor på plats – ja men då har vi inga människor på plats. Det finns en stor skala skådespelare på högsta nivå i Sverige, som inte har något att göra. Okej, då ringer vi dem. Utifrån det skrev jag manus. Eftersom vi filmade samtidigt som det hände blev det otroligt nära.

6 snabba frågor med Josephine

1. När skrattade du senast?

– Det gör jag väl varje dag, herregud. Jag har ju två småbarn hemma och de är ju roliga precis hela tiden. Nej, det är de inte. De är jävligt jobbiga också, men de är framför allt väldigt kul. Jag har väldigt lätt till skratt och till gråt, till alla mina känslor kan man säga.

2. När grät du senast?

– Jag grät nyss, när jag hörde Emma Örtlund prata om serien ”Catwalk”. Den är otroligt bra. Det Glada Hudikteatern gör är så himla fint. Jag tror att jag gråter när något träffar hjärtat. När någon är så genuin och säger precis vad den känner. Vi är så skräddarsydda i vad man ska säga, vad man inte får säga, om man säger något på ett visst sätt, hur man ser ut. Emma Örtlund bara skiter i det. Det är så otroligt rörande. Wow!

3. Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?

– Du menar att någon annan skulle spela rollen? Jag tycker att jag gör det ganska bra själv…

4. Vad är du mest nöjd med hos dig själv?

– Att jag lyckats föda fram de finaste barnen som finns. Kan hända att jag är pyttelite partisk, men det är i alla fall det jag är mest nöjd med.

5. Vad längtar du efter just nu?

– Nu längtar jag mest efter att den här jävla pandemin kan gå över och att världen kan bli sig själv igen. Antar att jag inte är helt ensam om den längtan.

6. Om du fick ändra något i ditt utseende – eller en egenkap – vad skulle det vara?

– Är man någonsin nöjd med något hos sig själv? Det är något de flesta av oss skulle behöva bli bättre på, att vara lite mer nöjd med sig själv.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!