Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Belinda Olsson rör upp känslor, både positiva och negativa.
Belinda Olsson rör upp känslor, både positiva och negativa.
Belinda Olsson rör upp känslor, både positiva och negativa.
Belinda Olsson i ”Opinion Live”
Belinda Olsson i ”Opinion Live”
Belinda Olsson i ”Opinion Live”
1 AV 2
Belinda Olsson rör upp känslor, både positiva och negativa.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
2 AV 2
Belinda Olsson i ”Opinion Live”
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Belinda Olsson: ”Jag måste inte vara omtyckt”

Hon älskar att folk har åsikter, men har lärt sig att inte ta det personligt.

Belinda Olsson är Sveriges tuffaste debattdrottning.

– Det värsta som kan hända är om jag blir en mätt katt. Nä, jag vill fortsätta kämpa, säger hon

Karin Tufvesson

En del kvinnor mitt i livet kan klaga ”Ingen ser mig” när de kliver in i ett rum.

– Det problemet slipper jag! säger Belinda Olsson när hon gör entré, i lejongul rock och svartgrå byxdress.

I kaféet där vi ses, ett stenkast från SVT i Göteborg, håller sig småbarnsföräldrar och lunchgäster lugna. Ingen ropar ”Belinda, är det du? Det här borde ni ta upp i programmet!”.

– Men det kan däremot hända på bussen ...

Belinda Olsson

Ålder: 46.

Gör: Journalist och program­ledare för nytt debattprogram på SVT i Göteborg, ”Sverige möts: Direkt”. Arbetar med programutveckling. Antologin ”Fittstim” kom 1999 och 2014 egna teveserien ”Fittstim min kamp” som gjorde henne till ”Sveriges mest jagade feminist”, enligt henne själv.

Bor: Göteborg.

Familj: Gift med Ali Fegan, programledare för ”Uppdrag granskning” på SVT i Göteborg, tre barn mellan 16 och 5 år.

Förebilder: Ricky Gervais, elak men rolig komiker, och Roxane Gay, som skrivit ”Bad feminist” och har så bra TED­ talks om det.

Belinda är välkänd debattledare i SVT, nu leder hon nya satsningen ”Sverige möts: Direkt”.

Både Belinda och maken Ali Fegan finns högt på topplistan över mediala makthavare, en utsatt position. Rätt vad det är har någon av dem gjort något uppmärksammat som kan följas av ”mycket skit”.

– Folk är väldigt snälla i Göteborg. Men det är mer snackigt här än i Stockholm, där låtsas man inte om, intygar hon som ”kanske är litet mer vaksam än andra människor, tyvärr”.

LÄS OCKSÅ: Ica-Stig: ”Har börjat acceptera min ålder”

Nervös inför sändning

Sedan länge låter hon bli att googla sig själv, lägger inte ut bilder på barnen var som helst och vet att krogbesök en lördagskväll, sannolikt innebär snack och åsikter.

För dagen är hon litet nervös, som alltid inför sändning. Det märks inte, trots att hon menar att bristen på pokerface är största skillnaden mellan Belinda i verkligheten och i teve.

– I verkliga livet har jag ett levande ansikte, svårt att dölja mina känslor, de syns i ansiktet.

Belinda tillsammans med Gudrun Schyman. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

I rutan har hon tränat sig i att inte visa när något får henne att studsa, om det inte är något helt absurt förstås.

Röd, fräknig och lång, sammanfattas utsidan. På höger långfinger syns en tatuerad svart diamant, intill äkta på vigselringen. Bakom vänster öra, vid uppsatt hår möjligt att se i teve, ryms texten ”GRL power”. Kinesmärket, gjort vid 19, har i dag blivit en stor, vild svart ros på ryggen. Ibland behandlar vi kvinnokroppen för heligt, tycker hon.

– Jag tycker det är kul med tatueringar, även om mamma inte gillar dem, men skulle aldrig göra det i ansiktet, eller på vaden, konstaterar hon.

LÄS OCKSÅ: ”Vi har bägge två en dos temperament”

Gillar att bli äldre

Idag, 46 år gammal, känner hon sig alltmer nöjd med sitt utseende. Andra, med ett bättre utgångsläge, har kanske levt mer på sitt yttre, tänker hon.

– Jag startade osäker och självkritisk, så det sköna med åldern är att jag numera känner litet mer ”Äh, fuck it!”.

Konsten att avbryta snyggt

Belinda Olsson har tränat sig i konsten att få folk att snacka – och sluta snacka. Du kan lära av hennes teknik!

Avbryt INTE genom att själv höja rösten och försöka prata högre än den andra.

Pröva först att titta på någon vid sidan om den som du vill avbryta. När du släpper ögonkontakten blir den som pratar osäker.

Om det inte hjälper: Säg typ ”Gud, så intressant! Jag måste bara höra om andra också delar den åsikten?” och vänd dig till någon annan i sällskapet. När du gett litet beröm går det lättare att snoppa av och hjälpa er att få ordet.

Om inget fungerar: Säg ”Nu får du faktiskt vara tyst!”

Rastlös, känslig och modig, beskrivs insidan. Belinda gillar inte möten som drar ut på tiden, blir snabbt uttråkad om något inte känns spännande. Hur folk mår i ett rum läser hon av rätt kvickt, och tycker konflikter är jobbigt, trots att det är vardag i jobbet sedan länge.

– Det är litet motsägelsefullt. Men i det modiga ingår att jag har gått min egen väg, inte alltid gått på att vara omtyckt utan vågat göra saker som jag ibland vet kommer att dela människor.

Med åren har hon lärt sig att mycket löser sig; att problem sällan är så stora som man gör dem.

Det är jäkligt viktigt att det finns människor som inte delar in allt i svartvitt

Och hon har fått bättre förståelse för de små skillnaderna i olika uppfattningar. Förr såg hon människor som inte tog ställning som tråkiga, hon tyckte att svartvitt var det enda vettiga. De andra, med ”å ena sidan, å andra sidan” var som urvattnade, grå disktrasor.

– Men med livserfarenhet kommer nyanserna och i dag fattar jag precis grejen. Det är jäkligt viktigt att det finns människor som inte delar in allt i svartvitt och dömer ut någon på en sekund, som jag själv förr.

Kanske har hon närmat sig disktrasesläktet?

Men grå?

Nä, knappast.

LÄS OCKSÅ: ”Allt är antingen åt helvete eller fantastiskt”

Belinda Olsson om…

…jämställdhet

”Det är den viktigaste sakfrågan just nu. Jag är verkligen tonårsmamma i min feminism. Det är jävligt tufft att vara ung. Hur vi är som förebilder är viktigt. Vi som samhälle ska sluta skamma tjejer som råkar ut för sexuella övergrepp. Om de blivit utsatta måste de stärkas, få känna ”ni är inte bara offer, ni är fantastiska.”

Våra unga tjejer måste fatta att världen också väntar på dem. De ska inte gå ut där pumpade med att det kommer att gå åt helvete.

Att lyfta unga tjejer är så viktigt, men även hur vi talar med våra söner. Hur pratar man som feminist om män? Ibland måste vi vända blicken inåt. Även killar går runt med mycket osäkerhet och förväntningar. Det är vår uppgift att prata om sådant med våra barn. Vi måste prata om patriarkatet utan att schablonisera män.”

…fittstim och feminism

”Mångfalden är fantastisk i dag. Sociala medier ger dig så många plattformar där diskussioner föds och drivs. Men i mångfald finns också kaos. Vi lever i ett ganska individualistiskt samhälle där vi får några fixstjärnor som blir väldigt tongivande. Särskilt i sociala medier blir det lite sekteristiskt. Det händer inte så mycket i sakfrågorna eftersom det blir så personfixerat. När det gäller min feminism är jag varken bättre eller sämre än någon annan bara för att jag var med och gjorde boken ’Fittstim’. Viktigt för mig när man tillhör en ganska stor och spretig rörelse är att få utrymme att tänka själv. Det är så i alla ’ismer’, att det är så himla lätt att det utrymmet stryps. Det är så lätt att säga något för att alla andra säger det, men man måste få tänka själv.”

…fåfänga mitt i livet

”Jag älskar smink. Jag tycker det är härligt att göra sig fin och kunna förändra sitt utseende. Vissa tycker kanske att jag är en dålig feminist. Men idag är det väl inte så kontroversiellt att gilla smink?

Fåfäng är jag nog, men jag lägger inte en massa ledig tid på att stå på gymmet och forma min röv så den ser ut som J–Los. Men jag tar igen det med min charm. Jag är ju extremt charmig...

Jag var redaktör för Janne Josefsson i början. Han fick aldrig några utseendekommentarer. Håret kunde stå ut, ingen brydde sig. Men jag fick kommentarer hela tiden. ’Snygg klänning, ful klänning, du ser gravid ut, du ser smal ut, snyggt sminkad, fult sminkad’. Ibland har jag varit jäkligt förbannad, känt ’Vad fan, jag ska väl också kunna gå in med ostruken skjorta och svettas’.”

…mammarollen

”Det är det roligaste och det svåraste jag har gjort. Att leda debatterna är ju inget mot att vara mamma. I släkten tyckte alla jag var så karriärinriktad och trodde nog inte att jag skulle skaffa några barn. Men jag har fått väldigt schysta barn som är duktiga i skolan, tar ansvar. Det förstod jag inte riktigt hur det gick till. Jag var inte sådan när jag växte upp. Idag ser jag många vuxna som inte vill vara vuxna, som vill vara kompisar med sina barn. Jag försöker inte vara deras jämlika kompis. Vi har ganska mycket gränser. Om barnen ska sova borta ringer vi och kollar, vi är verkligen måna om våra regler.”

…kärlek och sex

”Sexlivet kommer jag aldrig att diskutera i någon tidning. Men kärleken, det tycker jag är häftigt. Vi har varit ihop i runt 20 år. Vi förlovade oss ganska snabbt, fick barn ganska snabbt. Det är coolt att följas åt så länge med någon. Jag vet att det låter lätt, men jag tycker man ska gå på om man har roligt ihop. Ali får fortfarande mig att skratta, han är fortfarande den jag vill ringa när det hänt något.

Svårast är att vi fortfarande har småbarn, familjen är fortsatt ett företag. Men vi tog det på oss när vi skaffade en sladdis. Jag bestämde mig tidigt för att när det gäller ordet livspusslet kommer det alltid att fattas en bit. Man får inte slå på sig själv för att det inte går ihop.

Bäst är att kärleken fördjupas hela tiden. Vi är ganska bra på att ha kul, åker på konserter, går ut och käkar, har barnvakt. För mig är det bra med tid för varandra.”

…yrkesrollen

”Det är klart det är tufft ibland. Jag jobbar med något som jag är totalt älskad och totalt hatad för, samtidigt. Man måste ha ett bra nätverk runt sig, en familj som backar en. Jag har turen att ha en man som vet vad jag går igenom. Ali är ganska tuff. Jag kan lätt ta saker personligt. Han hjälper mig att bena i det, kan peppa mig.

Man får kämpa med att hitta den inre rösten. När jag var liten flyttade vi mycket, jag hade inte så mycket kompisar och jag var ganska retad. Jag tror det hjälpt mig. Jag vet hur det är att stå litet utanför. Men ibland blir jag skitledsen och det har jag nog aldrig sagt.

När jag gjorde ’Fittstim – min kamp’ var det så viktigt att stå på mig. Jag kanske upplevdes som tuff, men det fanns dagar när jag gick skogspromenad med en kompis och grät, helt slut. Så är det också ibland.

Det värsta för mig, eftersom jag är litet lat, är om jag blir en mätt katt. Nä, jag vill kämpa. Jag vill nästan ha folk emot mig för att visa att jag klarar något.”