Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Har kärlek en ålder?
Har kärlek en ålder?
Har kärlek en ålder?
Här är ekvationen som påstås räkna ut den perfekta åldersskillnaden.
Här är ekvationen som påstås räkna ut den perfekta åldersskillnaden.
Här är ekvationen som påstås räkna ut den perfekta åldersskillnaden.
1 AV 2
Har kärlek en ålder?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Här är ekvationen som påstås räkna ut den perfekta åldersskillnaden.
Foto: Shutterstock

Bästa åldersskillnaden för att relationen ska hålla

Åldersskillnad är viktigare än vi tror för att en relation ska hålla. Nu har forskarna en teori om vad som gäller även om det finns många andra parametrar man också måste titta på. 

Hur stor åldersskillnad är egentligen ”okej” i ett förhållande? Vissa menar att kärlek inte har en ålder, men faktum att det finns en gammal formel för att räkna ut om din dejt/partner är i en ålder som anses vara "socialt accepterad". Den kan räkna ut både hur ung och hur gammal din partner max bör vara i relation till din ålder.

Ekvationen: Så räknar du ut den ”tillåtna” åldersskillnaden

Din dejt/relation kan vara så här ung = Dela din ålder i två och lägg till sju år. 

Din dejt/relation bör inte vara äldre än så här = Dra bort sju år från din ålder och dubbla med två. 

Exempel: Är du 50 år så kan din dejt vara 32 (50/2+7=32) men gärna inte yngre, däremot kan den vara upp till 86 år men gärna inte äldre:

(50-7)x2

LÄS MER: Åldersskillnad - så kan det påverka relationen 

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att din relation håller livet ut

Den bästa åldersskillnaden mellan par

Men hur stor ska åldersskillnaden vara för att förhållandet ska hålla? Forskare verkar sitta på svaret, i en studie som tittar på relationstrender. 

Det verkar som att en ålderskillnad på omkring ett år är det ultimata om relationen ska hålla. När det ökar till fem år så går risken för skilsmässa upp med 18 procent. Skiljer det 10 år mellan er så ökar det till 39 procent och om man lever med någon som är 20 år äldre, ja då är risken så stor som 95 procent. Men det finns dock en massa undantag som visar att det funkar med en ganska stor åldersskillnad, som till exempel George och Amal Clooney (17 års skillnad) eller Ernst Billgren som är gift med en 25 år yngre kvinna. 

LÄS MER: Därför tänder unga män på äldre kvinnor  

LÄS OCKSÅ: Krydda relationen med 60 heta sextips

Kvinnor vill ha jämngamla män – och män vill ha yngre kvinnor

Det visar sig också att kvinnor verkar leta efter män som är ungefär lika gamla som de själv medan män föredrar kvinnor i 20-årsåldern, oberoende hur gamla de själva är.  Men en sådan relation har alltså inte många chanser att överleva enligt studien. 

Men självklart finns det andra faktorer än ålder som är avgörande också. Det handlar mycket om värderingar, förmågan till kommunikation, bra konfliktredskap, tilltro, intimitet och en vilja och förmåga att stötta den andres drömmar. Så kanske är inte den där relationsekvationen så lätt att knäcka. Åldersskillnad gör att man kanske får jobba lite hårdare bara. 

LÄS OCKSÅ: 10 tecken på att din relation håller på att ta slut