Går du i giftastankar? Om du vill att äktenskapet ska hålla har en amerikansk forskare räknat ut den "perfekta åldern" för att ingå äktenskap.
1 AV 2
Går du i giftastankar? Om du vill att äktenskapet ska hålla har en amerikansk forskare räknat ut den "perfekta åldern" för att ingå äktenskap.
Foto: iStock
2 AV 2
Foto: The Institute of Family Studies

Bästa åldern att gifta sig – om du vill undvika skilsmässa

Ett äktenskap är tänkt att hålla livet ut.

Tyvärr blir det inte alltid så – och en av anledningarna kan vara hur gammal du är när du gifter dig.

Det hävdar åtminstone en amerikansk forskare som räknat ut den perfekta åldern för giftermål - om du vill undvika skilsmässa alltså...

Här är den ideala åldern att gifta dig - om du vill undvika skilsmässa.

En forskare i USA har sammanställt statistik över skilsmässor - och konstaterar att de som gifter sig när de är under 20 löper högst risk att skilja sig.

Tidigare verkade det som att ju äldre du var när du gifte dig - desto bättre förutsättningar för att äktenskapet skulle hålla. Nu verkar något ha hänt.

Nicholas H. Wolfinger på The Institute of Family Studieshar konstaterar att idealåldern för att gifta sig lyckligt verkar ligga på mellan 25 och 32 år.

LÄS MER: 5 saker som kan vara värre än otrohet

Störst risk för skilsmässa bland tonåringar

Bland amerikanska par som gifte sig när de var mellan 30 och 34 år var det bara 14 procent som skilde sig inom fem år. För de mellan 25 och 29 låg siffran på 15 procent.

Allra störst risk att behöva gå igenom en skilsmässa har alltså den som gifter sig innan hen har fyllt 20. Bland tonåringarna låg skilsmässosiffran på 32 procent.

Nicholas H. Wolfinger jämförde också sina nya siffror med gammal data från 1995. Han kunde då konstatera att det har skett en förändring. Tidigare var det "säkrare" att gifta sig senare. I dag slutar 19 procent av äktenskapen i skilsmässa bland dem som är 35 år eller äldre.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation