De flesta av oss är ganska dåliga på att avslöja lögner, även om vi inte tror det.
1 av 2: De flesta av oss är ganska dåliga på att avslöja lögner, även om vi inte tror det. Foto: Shutterstock
Även om det bär emot är det alltid bäst att möta en lögnare med empati, snarare än fientlighet.
2 av 2: Även om det bär emot är det alltid bäst att möta en lögnare med empati, snarare än fientlighet. Foto: Shutterstock

Experter: Så ska du agera om någon ljuger

Människor ljuger hela tiden och det är faktiskt svårare än du tror att avslöja en lögnare.
Här ger experterna sina bästa strategier – både för att fånga en lögnare och hantera en.

Att ljuga ses som något negativt, något vi ser ner på. Ändå ljuger i princip alla, flera gånger per dag.

– Det finns mycket som pekar på att vi har en dubbel standard, när vi tänker på andra som ljuger ser vi ner på det, och de ska skämmas. Men när vi själva ljuger är vi bra på att rättfärdiga det, säger Pär Anders Granhag, professor i psykologi, till SVT.

Vanligen pratar man om att majoriteten drar omkring tre vita lögner per dag, men det beror naturligtvis på situationen.

En studie från 2002 visar att 60 procent av deltagarna ljög åtminstone en gång under en 10 minuter lång konversation. Generellt ljög de två till tre gånger.

Lögnerna ökade i antal när de fick i uppgift att framstå sympatiska och kompetenta.

LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan genomskåda en narcissist

Två typer av lögner

Pamela Meyer, grundare av företaget Calibrate som tränar andra i att upptäcka bedrägeri, delar in lögner i två kategorier:

Offensiva lögner: Syftet är att tillskansa sig något, som en belöning, ett övertag eller andras beundran.

Defensiva lögner: Syftet är att skydda dig själv eller andra från skuld, skam eller pinsamma sociala situation.

Enligt Pär Anders Granhag, är det vanligast att ge falska komplimanger eller att försöka framställa sig själv i bättre dager. Kvinnor tenderar att ge fler falska komplimanger medan män oftare framställer sig som bättre än vad de är.

Det behöver emellertid inte vara något fel med att ljuga, så länge det görs med måtta. I det sociala spelet kan det exempelvis vara helt rimligt för att undvika onödiga konflikter.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så lär du dig att säga nej

Vi är dåliga på att avslöja lögner

Många upplever sig själva som dåliga lögnare men experter på att avslöja andras lögner. Forskning visar att det är precis tvärtom.

Enligt sajten Psychology Today visar studier vi bara har rätt omkring 50 procent av gångerna. Att avslöja en lögn är nämligen mer komplext än många tror.

Det räcker inte med att någon undviker vår blick eller agerar nervöst för att en lögn ska kunna fastställas. Den typen av tecken har inte särskilt stark vetenskaplig basis.

– Det finns inga unika tecken, vad andra än säger. Du kan inte titta på någon och säga ”han stampar med foten, jag vet att han ljuger”, säger Meyer till Huffington Post.

Med det sagt finns det fortfarande vissa strategier du kan ta till för att avslöja en lögnare.

LÄS OCKSÅ: 20 tecken på att du känner en psykopat

Så avslöjar du en lögn

Ett sätt är att försöka överbelasta personen kognitiv förmåga. Att ljuga samtidigt som du framstår som lugn och sanningsenlig kräver nämligen en hel massa mental energi.

En lögnare kan mycket väl ha fabricerat och övat in en falsk historia som döljer deras lögn. Om du ber dem berätta historien i kronologisk ordning kommer hjärnan tvingas arbeta på högvarv.

Om du dessutom ställer öppna följdfrågor (”berätta mer om det där?”) på specifika delar av historien blir det ännu svårare att hantera.

Samla information innan du slår till

Låt oss säga att du nu är relativt säker på att personen framför dig ljuger – hur ska du agera?

Enligt Pamela Meyer beror det helt på situationen. Hon tycker oftast att du ska avstå från att konfrontera personen direkt. Försök i stället att samla information för att förstå personen perspektiv och motiv för lögnen.

Hon tar ett exempel; en dator har försvunnit från en arbetsplats och endast en anställd fanns på plats. I stället för att anklaga personen för att ljuga, försök vara empatiskt nyfiken.

– Visa att du är på deras sida, att hen är oskyldig till motsatsen bevisats. ”Det måste ha varit konstigt att vara helt själv på kontoret så sent på kvällen? Gillar du att arbeta sent?”. Du kommer bli överraskad över hur mycket du får reda på om du signalerar nyfikenhet framför dömande.

Så konfronterar du en lögnare

I andra fall kan det vara nödvändigt att konfrontera någon mer direkt, men enligt äktenskaps- och familjeterapeuten Tiana Frazier finns några saker du först bör ta i beaktning:

Din relation till den andra personen: Är detta någon du känner och känner dig säker med?

Lögnens magnitud: Är det en liten lögn eller något stort som du behöver mer tid för att undersöka och processa?

Miljön du befinner dig i: En offentlig eller privat plats?

Sinnesstämning: Hur är ditt och den andra personens känsloläge just nu? Om någon av er är väldigt upprörd kan det vara bättre att skjuta på konfrontationen.

Din egen säkerhet är alltid det första du bör ta i beaktning.

– Om du inte känner dig trygg så skulle jag inte rekommendera att du konfronterar någon, säger hon.

Om du känner dig trygg bör du alltid sköta konfrontationen på öga mot öga – inte via telefonsamtal eller sms. Och gärna i så privat som möjligt. I en offentlig miljö riskerar personen att känna sig generad och hamnar lätt på defensiven.

Försök att inte skuldbelägga

När konfrontationen väl sker, försök vara bestämd men respektfull – inte anklagande.

Bygg dina meningar kring ”jag” i stället för ”du”. Exempelvis ”Jag kände mig sårade när du…” i stället för ”Du snackar så mycket skit!”.

Undvik generaliserande ord som ”alltid” och aldrig”, fokusera på situationen du befinner dig i.

Meyer understryker också vikten av att alltid låta medkänsla vara ledordet framför fientlighet när du konfronterar någon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!