Är han den otrogna typen? Tydligen kan ansiktet avslöja

Hur vet man om den man är ihop med är otrogen?

En ny studie visar att ansiktet kan avslöja om din partner kommer att bedra dig.

Åtminstone om han är en man.

Andra har också läst

En del kan se direkt på sin partners ansiktsuttryck om hen har gjort något dumt. De kan se skuld och skam skina igenom pokerfejset, läser av ögonrörelser och förstår att något är fel.

Men enlig en ny studie vid University of Western Australia kan en mans ansiktsdrag avslöja en hel del om hans förmåga att vara trogen – till den grad att även främlingar kan se. 

Studien som publicerats i Royal Society Open Science journal visade att både män och kvinnor kunde se om en man hade tendenser att söka sig till nya betesmarker bara genom att titta på ett foto av honom. När det kom till kvinnor var det mycket svårare.

Är maskulina män mer otrogna?

1500 deltagare fick gradera foton föreställande 200 kvinnor och män utifrån hur troligt det var att de hade varit otrogna. Innan hade fotona rangordnats efter hur attraktiva samt feminina eller maskulina personerna var. De avfotograferade hade fått besvara frågor om sin syn på otrohet och om de försökt förföra eller varit med någon annan när de varit i en relation.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

När deltagarna gick igenom männen lyckades de pricka in otrohet i fler fall än vid slumpförsök. Gemensamt för de här männen var hur maskulina ansiktsdrag de hade. Breda käkar, markerad haka och framträdande ögonbryn var drag som stack ut hos de som självrapporterade och utpekades som otrogna.

När det kom till kvinnor kunde man inte se några sådana samband. Det här förvånade forskarna, skriver The Guardian, men man tror att det kan bero på flera olika faktorer. Dels att kvinnor inte är otrogna i lika hög utsträckning som män, men också att kvinnor använder smink oftare och att det gör det svårare att hitta kopplingar mellan ansiktsdrag och beteende.

Akta dig för Ben Affleck-typen

Betyder detta att man till varje pris ska undvika killar med Ben Affleck-haka och Colin Farrell-bryn? 

Njae. 

Det man kan säga är att maskulina drag hos män generellt anses attraktivt, och att det skulle kunna öppna dörrar för otrohet. Men anledningarna till att man är otrogen är många och fler omfattande studier behövs för att säkert kunna säga att man ska passa sig för manliga män, och för att se om det finns ett motsvarande mönster hos kvinnor som bedrar.

LÄS MER: Så berättar du för din partner att du varit otrogen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer