Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 14 feb 2018 11:07

Är du kär på riktigt? Medicinskt test kan avslöja sanningen

Är du kär på riktigt? Är din partner kär på riktigt? Om du grubblar på dessa frågor i framtiden kan du antagligen göra ett enkelt kärlekstest och få svaret på några timmar, menar forskaren Fred Nour.

Är du kär på riktigt? Är din partner kär på riktigt? Om du grubblar på dessa frågor i framtiden kan du antagligen göra ett enkelt kärlekstest och få svaret på några timmar, menar forskaren Fred Nour.

Foto: Shutterstock

Har du funderat på om er kärlek är äkta?

Håll ut några år så kan du få svaret.

Ett medicinskt kärlekstest kan nämligen vara här inom tio år.

"Älskar vi varandra på riktigt?" Frågan som gnager sömnlösa nätter kan snart få ett svar. Det medicinska testet som kan mäta "äkta kärlek" skulle kunna finnas på marknaden 2028, enligt Daily Mail. Det är författaren och neurologen Fred Nour som menar att kärlekstestet snart är här.

Är det äkta kärlek?

Testet kommer mäta närvaron av kärlekshormoner i hjärnan med hjälp av magnetkameraundersökning. Forskare tror att det bara är när man kär som kroppen frisätter stora mängder av en viss typ nonapeptider, som oxytocin.

– Om höga nivåer av nonapeptider inte syns i hjärnan är det ett tecken på att personen inte är kär på riktigt, eftersom det är vetenskapligt omöjligt att känna äkta kärlek utan dem, sa Fred Nour under releasen av hans nya bok "True Love: Love Explained By Science".

LÄS OCKSÅ: 7 sätt terapeuterna ser om er relation kommer hålla

Kärlekstester på privata kliniker

I nuläget görs de här mätningarna enbart på försöksdjur, men när testet når marknaden förutspår Nour att många par kommer att göra det som en rolig och romantisk aktivitet. Men han tror också att testet kommer ha en stor betydelse för personer som vill veta att de gifter sig med "den rätta" eller slösar bort tid på en kärlekslös relation. 

I dag finns det olika kärlekstester på marknaden, men de tar inte hänsyn till de faktiska biologiska mekanismerna, menar Fred Nour. Testet som mäter nonapeptider som oxytocin och vasopressin skulle visa ett korrekt resultat  i 97 till 99 procent av fallen.

Han menar att privata kliniker skulle kunna erbjuda den här typen av tester redan inom ett decennium. Men smakar det så kostar det. Nour förutspår en kostnad på över 5500 kronor.

LÄS OCKSÅ: Webbtest: Hur bråkar du och din partner?

Vilken relation lever du i?

Om du inte har tid att vänta på den här typen av kärlekstester finns det andra tester du kan titta på för att ta tempen på ditt förhållande. Bland annat visar forskning att det finns fyra typer av relationer, som har en tendens att hålla olika länge. Här kan du kolla vilket par ni är.