Anders Övfergård har varit programledare för Robinson sedan 2018. Nästa säsong spelas in i Haparanda.
1 av 2: Anders Övfergård har varit programledare för Robinson sedan 2018. Nästa säsong spelas in i Haparanda. Foto: SIMON ELIASSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Just nu har jag hittat till ett läge där kroppen vill vara. Jag sover bättre, mår bättre och tar hand om mig själv.”
2 av 2: ”Just nu har jag hittat till ett läge där kroppen vill vara. Jag sover bättre, mår bättre och tar hand om mig själv.” Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS

Anders Öfvergård: ”Jag var less på mig själv”

Han är inte så bra på att vänta, även om mer tålamod kommit med åren. I våras deltog Anders i det stenhårda träningsprogrammet ”16 weeks of hell” – och viktigaste lärdomen var verktyg för mental träning. I dag är han bättre på att lyssna inåt och se till sina behov.

– Jag har alltid haft lite dålig självkänsla och velat vara andra till lags, säger han.

Så här får Anders ihop livets alla delar.

Kärlek: ”Fortfarande sms:ar vi mitt på dagen att vi älskar varandra”

– För mig handlar kärlek om att se och bli sedd av sina kära. Jag tycker mig vara ganska bra på det, framför allt att se dem. Jag gör inte så mycket för att själv bli sedd. Jag gillar att överraska och det behöver inte vara något stort eller dyrt. En blomma eller vad som helst. Att visa omtanke.

– Jag gillar också när man kan vara nära varandra utan att det måste vara påtvingat. Jag och min fru trivs otroligt bra tillsammans och vi vårdar vår kärlek bland annat genom att inte ta varandra för givet. Jag tänker inte så mycket på om jag gillar henne eller hon gillar mig, det bara är där. Fortfarande sms:ar vi mitt på dagen att vi älskar varandra, det spelar ingen roll om vi har setts fem minuter innan. Det är fint.

Anders Öfvergård

Ålder: 52.

Gör: Byggnadsingenjör och entreprenör.

Bor: I villa på Värmdö utanför Stockholm. Familj: Hustrun Cecilia, 46, och gemensamma barnen Simon, 16, och Wilma, 14, samt barnen Sara, 26, Viktor, 22, från en tidigare relation

 Aktuell: Spelar in ”Robinson” i Norrland, som har premiär på TV4 i början av 

Hälsa: Deltog i ”16 weeks of hell”

– Jag deltog i ett extremt träningsprogram som heter ”16 weeks of hell”. Varje dag i 112 dagar går du powerwalks och det har jag fortsatt med. Jag antog utmaningen för att jag var less på mig själv. Jag kände, som många gör, att jag borde ta tag i min träning. Jag är ganska handlingskraftig så det var bara att hoppa på.

– Just nu har jag hittat till ett läge där kroppen vill vara. Jag sover bättre, mår bättre och tar hand om mig själv. Hela grejen med att hitta tid att njuta har kommit till mig. Det kan vara så lite som en kvart med en kopp kaffe. Bara att kunna sätta mig ute och äta frukost utan att titta på mejlen eller planera dagen. Bara vara här och nu. I morse kom jag hem klockan sju efter min powerwalk och satt ute och åt min frukost, färska bär med kvarg, kaffe och ett ägg. Helt underbart att bara sitta och glo i en halvtimme.

LÄS OCKSÅ: Alexander Karim, 44: ”Jag kan bli gränslös”

Relationer: ”Under ett barns uppväxt finns många tuffa perioder ”

– Jag har fyra barn och under ett barns uppväxt finns många tuffa perioder. Inte bara när de är små utan hela vägen. Att ge dem hundraprocentig kärlek är att vara en jobbig förälder när man märker att den här personen inte riktigt förstår vad den håller på med. Våga stå fast vid det även om det blir jobbigt. Det där märker barnen när de blir äldre.

– I dag kan vi prata om varför jag var jobbig mot dem under vissa perioder. Att vara en kärleksfull förälder handlar inte om att bara vara snäll. Det gäller i alla relationer. Inte minst när det finns missbruk med i bilden. Det är otroligt viktigt att inte vara medberoende men samtidigt extremt svårt. Jag har träffat många föräldrar till missbrukare i mitt jobb med ”Anders och knarket” och det är extremt tydligt vilka som orkar sätta gränser.

Ekonomi: ”Lära sig hantera pengar är en del i uppväxten”

– Jag försöker vara väldigt tydlig kring pengar med mina barn. Försöker få dem att sommarjobba och tjäna egna pengar, förstå vad det innebär att kunna anpassa sig efter vad man har. Jag är inte bekväm med att vi i dag måste kunna gå in och hjälpa våra barn med startkapital till ett boende. Att lära sig hantera pengar är en del av uppväxten. Som många andra har jag sparat åt mina barn så att de har ett kapital för att exempelvis studera.

Anders Öfvergård med hustrun Cecilia. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN / KARIN TÖRNBLOM

Fritid: ”Har mer att göra när jag är ledig”

– Ibland känner jag att jag har ännu mer att göra när jag är ledig än när jag jobbar. Jag har så lätt för att boka upp mig själv på tusen olika saker. Den här våren har gett många människor ofrivilligt mycket tid. Coronapandemin har varit jättetuff för många. Samtidigt hoppas jag att den här perioden kan hjälpa oss att se andra värden i livet. Under många år har pengar varit ett sätt att visa hur bra man har det, vilket kan hämma oss att göra det vi egentligen vill. Kanske ha ett jobb där man slutar tidigt på dagen för att kunna ägna sig åt en hobby. Jag hoppas att välfärd kommer gå från att ha pengar till att lyssna på sig själv.

LÄS OCKSÅ: Martin Melin: ”Nu vet jag vad jag letar efter”

Bostad: ”Vatten har en enorm dragningskraft på mig”

– Jag bor i ett hus vid vattnet på Värmdö utanför Stockholm. Under min uppväxt var jag mycket hos min farmor och farfar på deras lantställe på Runmarö i Stockholms skärgård. Än i dag har vatten en enorm dragningskraft på mig. Jag får ro av vatten, älskar att åka båt.

– När jag var yngre bodde jag i Stockholms innerstad, det var under en period då jag drev krogar och det passade bra. Jag kan ibland känna att det vore smidigt att bo i stan och slippa alla resor. Vad vi gör av vår tid är en otroligt viktig fråga.

Karriär: ”Intressant med mänskligt beteende”

– I grund och botten tycker jag det är intressant med mänskligt beteende. Det är grunden till många av de program jag gjort, med ”Arga snickaren” som start. Sedan kom ”Nybyggarna” där jag hjälpte tunga missbrukare som ville sluta. ”Robinson” och ”Anders knackar på” handlar också om mänskligt beteende, förpackat på olika sätt.

– Under hösten kommer jag att spela in ”Anders och våldet”, en uppföljare till ”Anders och knarket”. I de programmen vill jag lyfta den problematiken. Få människor att förstå att det inte bara är en grej som är här nu och sedan försvinner. Vi behöver ta det här på allvar.

LÄS OCKSÅ: Babben: ”Jag fann honom genom en dejtingsida”

Personlig utveckling: Ӂldern har gjort mig lite mer sansad

– Jag gick i terapi för länge sedan, när jag skilde mig, totalt i tre år under olika perioder. Då fick jag mycket insikt och tid till självreflektion. Åren har gjort mig till en bättre människa. Jag är inte längre lika hetsig med att saker ska hända på en gång. Tidigare var jag ganska otålig, har fortfarande inte svart bälte i att vänta.

– Åldern har gjort mig lite mer sansad och gett mig mer tålamod. Jag jobbar på att kunna reflektera oftare och har hittat ett sätt att kunna samla och sortera min hjärna. Varje vardag

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!