Anders Lundin slog igenom på 90-talet.
Han har synts i allt från ”Björnes magasin” och ”Bullen” till ”Robinson” och ”Allsång på Skansen”
1 AV 2
Anders Lundin slog igenom på 90-talet.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
Han har synts i allt från ”Björnes magasin” och ”Bullen” till ”Robinson” och ”Allsång på Skansen”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Anders Lundin: ”Alltid gjort det krångligt för mig”

Anders Lundin, 62, har en tung meritlista av programledaruppdrag. För att hantera rädslan inför jobben låtsas han ofta att han är en hemlig agent.

Kärleken finns i familjen – en lite knäpp sådan:

– Man kan komma långt på att vara fläng i huvudet, säger han.

Åsa Görnerup

Anders Lundins bästa…

…söndag:

– Det är en somrig söndag vid lantstället i Filipstad. Vädret är fint och det är mycket bad och kurragömmalek runt bryggan. Jag slänger ut badbollar och madrasser som man kan gömma sig bakom. Sedan har vi kull och simmar under vattnet. Det är roligt och man blir helt hysterisk när någon plötsligt dyker upp. Att känna en hand runt vristen är som filmen ”Hajen”. Jag har jobbat på att vara en rolig pappa.

– Resten av året börjar söndagen på IP, där sonen Adrian har en viktig fotbollsmatch som jag tittar på. Sedan kör jag dottern Matilda till dansen. Hennes kompis går också där och jag fikar med föräldrarna i stan.

– På kvällen kommer systrarna Rigmor och Christina Gustafsson på middag. Det är roligt med folk och just nu saknar jag det. Helst av allt spelar vi quizz. Jag gillar ”När då då?” där man ska placera saker på en tidslinje.

Anders Lundin

Ålder: 62.

Gör: Programledare.

Bor: Funkisvilla i Enskede, södra Stockholm.

Familj: Kerstin Ryhed Lundin, 48. Barnen Adrian, 13, och Matilda, 11.

Aktuell: Naturprogrammet ”I klimatets spår” torsdagar i SVT och SVT Play. Historiepodden ”Svenska folkets historia”. Tävlade i ”Alla mot alla i Filip och Fredrik”, ledde ”Tolvslaget på Skansen” i SVT.

…”Tolvslaget på Skansen:

– När jag fick frågan på telefon missförstod jag och trodde att jag blev ombedd att göra ”Allsång på Skansen”. Jag fick en liten klump i magen. Klart jag måste säga ja till ett sådant fint uppdrag, men kände jag att jag redan gjort det. ”Allsången” är som ”Sommar i P1”, man tackar inte nej. Det är som att bli inkallad på ett positivt sätt. Jag sa att jag var väldigt hedrad, men måste prata med familjen.

– När jag förstod att det gällde ” Tolvslaget på Skansen” blev jag verkligen jätteglad. Familjen var också rätt positiv.

LÄS OCKSÅ: Görel Crona, 61: ”Henrik är min bästa kärlek”

…middag:

– Mysigaste middagen är hos min svåger och svägerska i Filipstad. Vi sitter i deras uterum och utanför går solen ned. Förr eller senare säger någon: ”Men har ni sett vilken solnedgång!” Någon tar en bild och lägger ut den på Insta.

– Då suckar jag och tänker kära nån vilken kliché. Det är fint att föreviga det här lilla naturfenomenet. Men något tålte det att skrattas åt, som det står i ”Fänrik Ståls sägner”.

…coronatiden:

– Jag tycker vi har haft tur, peppar peppar. Klart att jag har påverkats och nästan alla musikjobb har blivit inställda. Min fru Kerstin skulle ha uppträtt på Ullevi med Håkan Hellström i somras, men det blev inställt, precis som ”Allt för Sverige”. Men vi har ändå rott hem andra jobb.

– Jag tror att vi har hållit oss friska. När vi gjort coronatest har det visat att vi inte haft det. Men Kerstin har inte haft någon smak på länge. Nu håller det på att komma tillbaka, men vissa saker smakar och luktar annorlunda.

LÄS OCKSÅ: Lili & Susie: ”Vi umgås inte så mycket”

…kärlek:

– Det är Kerstin och barnen Matilda och Adrian. Vi ser varandra för de vi är och känner oss hemma med varandra. Det är tryggt.

– Vi är en rätt kul familj med två barn som går från väldigt knäpp till väldigt fläng på en fallande skala. Den sidan uppmuntrar vi. Man kan komma långt på att vara fläng i huvudet.

Anders Lundin ledde ”Allsång på Skansen” mellan 2004–2010. Foto: ROGER VIKSTRÖM

…paus:

– När jag åker till SVT:s naturredaktion i Umeå tar jag nattåget. Att sitta i kupén är fantastiskt skönt. Först jobbar jag en liten stund. Sedan laddar jag ner någon film, som ”American Beauty”, som jag aldrig hade kollat på annars.

LÄS OCKSÅ: ”Det är härligt att säga orden min man”

…mod:

– Jag hyllar mod, fast inte att våga vådliga saker som att köra bil fort i natten på en hal väg. Jag tycker att jag har trotsat sådant jag ursprungligen inte haft självförtroende eller varit inbjuden att göra. Jag har känt att det har varit fegt att tacka nej till alla de här uppdragen, som att leda ”Sommartoppen” och vara hallåa i direktsändning.

– När jag ledde Eurovision Song Contest 2000 var jag rädd att göra bort mig. Vi förberedde oss från den dagen det stod klart. Det var som att Nasa utbildade oss för månlandning. Knepet är att förbereda sig så mycket att man till sist bara vill få det gjort. När vi väl gjorde Eurovision kändes det som att vi gjort det hundra gånger. Man blir lugn när det händer.

– Under mina resor har jag varit rädd, när jag åkt själv till alla möjliga ställen. Slutligen märker man att det alltid går att vända om. Inte heller släpps man rakt ner i Nya Guineas regnskog, man tar det steg för steg.

– På håll känns allting farligt. Ibland leker jag att jag är proffs, en hemlig agent. Jag tar på mig något finare och skärper till mig lite till det yttre och det inre. Jag duschar och går sedan in som om jag är något.

…komplex:

– Jag kommer från en stökig förort. På gymnasiet tyckte jag att alla kunde räkna och stava bättre än jag. Sedan ramlade jag in på Lärarhögskolan och hade inte riktigt baskunskaperna. Inte blev det lättare att därefter gå DI (Dramatiska instituet, reds anm.), där alla hade en kulturell bakgrund och minsann kunde skilja på Molière och Norén.

– Jag har något slags bildningskomplex. Att lära sig så mycket som möjligt så fort som möjligt är viktigt. Kanske har jag haft en onödigt stor respekt för vad alla andra kan.

– Jag har alltid gjort det krångligt för mig. Om jag inte gjort något omsorgsfullt, klurigt, krusidulligt och underfundigt, då duger det inte.

– Jag läser på hela tiden, något om Spinnhuset i Stockholm eller svenska sågverk. I quizz är det mat- och fotbollsfrågor överallt, men jag har aldrig tittat på ” Tipsextra”. Jag har förstått att en man i min ålder ska kunna skilja på Manchester United och Arsenal. Det är inget jag har naturligt.