Alexander Karim både skådespelar, skriver manus och regisserar.
1 av 2: Alexander Karim både skådespelar, skriver manus och regisserar. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
För tillfället är han bland annat aktuell i tv-serien ”Advokaten”.
2 av 2: För tillfället är han bland annat aktuell i tv-serien ”Advokaten”. Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN / Jessica Gow

Alexander Karim, 44: ”Jag kan bli gränslös”

Det går bra för Alexander Karim. Vi ser honom ofta både på bioduken och på tv. Framgången tror han beror på inställning och att han skapat nya möjligheter för sig själv. Tidigt fick han lära sig att på egen hand upptäcka sin riktning i livet.

– Jag växte upp i ett hem där ingen sa till mig hur saker och ting fungerar. Det har gjort att jag kan bli gränslös i vissa situationer, säger Alexander.

Alexander Karim om…

Kärlek: ”Jag skickade ett blombud i timmen med en röd ros”

– Jag och Malin har varit tillsammans i 14 år och gifta i tio men vi lärde känna varandra redan när jag var 15. Den största nyckeln till en sund och hållbar relation för oss tror jag är att ge i stället för att ta. Det gör också att du får. Jag tror det har hänt en gång under alla år att någon har sagt ”jag tog förra blöjan så nu får du ta nästa”. 

– Vi har alltid varit bra på att se till varandras behov, även under åren med småbarn. Jag och Malin lärde känna varandra när jag var ihop med hennes bästa kompis. Redan då kunde vi prata väldigt bra med varandra och till denna dag. I gymnasiet gick vi i samma skola och var bra kompisar. När jag senare flyttade i väg sa jag alltid till min bror att hon var ”the one that got away”.

– Först när jag var 29 berättade jag för henne att hon är kvinnan i mitt liv. Jag var på svensexa och full när jag gick fram till henne på ett uteställe. Efter det tog det ett år av flörtande från min sida och jag tror det var på alla hjärtans dag jag till slut fick henne på fall. Då skickade jag ett blombud i timmen med en röd ros tolv timmar i sträck.

Alexander Karim

Ålder: 44.

Gör: Skådespelare och författare.

Bor: Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Hustrun Malin, 43, och barnen Alba, 12, Elias, 11, och Louie, 5.

Aktuell: Med ”Advokaten” som går på TV3 nu och med ”Bröllop, begravning och dop” på TV4 som har premiär på C More 14 september och på TV4 27 september.

Relationer: ”Jämställdhet är en väldigt viktig fråga för mig”

– Jag försöker att inte ta så hårt på saker i livet men det jag tar på blodigt allvar är mina barn. Att de ska bli fina människor med bra värderingar. Jag har vuxit upp i ett hem med i stort sett bara kvinnor, väldigt starka kvinnor. Det har nog gjort jämställdhet till en väldigt viktig fråga för mig. När jag och Malin blev föräldrar trodde vi alltid att hon skulle vara den stränga och jag mer en lattjolajbanfarsa. Men jag är nog ganska sträng när det kommer till uppförande och värderingar.

– Barn idoliserar sina föräldrar så jag känner ett ansvar i att ge dem en bra värdegrund. Jag brukar säga till dem att de ska tänka på varje möte med en annan människa som ett tillfälle att göra den personen lite gladare. Det finns så många människor som drar energi ur dig.

LÄS OCKSÅ: Alexandra Rapaport: ”Pappa var mitt ankare och den som gjorde världen god” 

Ekonomi: ”Har aldrig fattat grejen med att spara”

– Jag är värdelös med pengar. Det jag tjänar rinner mellan fingrarna och jag bryr mig inte så mycket om pengar. Förr var jag ännu sämre, nu har jag och min fru ett gemensamt ansvar för hem och sådana saker. Men det finns ingen respekt för pengar på det viset. Om det är något jag gillar att köpa så är det ”leksaker”. Teknik, sladdar och datorer.

– Jag är definitivt en slösa, har aldrig riktigt fattat grejen med att spara. Sitta och hålla på saker. Jag är mer ”låt oss leva för dagen så får morgondagen ta hand om sig själv”. Min fru blir stressad av min inställ­ning även om hon har blivit lite mer som jag. Vi har en revisor som sköter ”Familjen AB” och jag får en och annan utskällning av Malin. Som tur är brås barnen på henne.

Alexander Karim med familj. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN / Karin Törnblom

Bostad: ”Det var svettigt men man måste våga satsa”

– För fem år sedan köpte vi vår dröm­lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Det är en femma på 135 kvadratmeter och jag måste ge i stort sett all kredd till Malin gällande inredningen. Köpet av den här lägenheten är en historia i sig. Vi hade ingen kontantinsats överhuvudtaget men banken gick med på att låna ut hela beloppet på villkor att vi amorterade ner topplånet på väldigt kort tid.

– Vi hade då bara buffert att klara en så pass stor amortering i tre månader så vi satsade allt och renoverade upp den innan peng­arna tog slut. Värderingen blev efter reno­veringen så pass mycket högre att vi lyck­ades pressa ner lånet under 85 procent, som var gränsen. Det var svettigt men man måste våga satsa och jag älskar både bostaden och området vi bor i.

LÄS OCKSÅ: Uno Svenningsson: ”Carina är ett enormt stöd på alla plan”

Hälsa: ”Just nu är jag och Malin inne i en bra period”

– Jag har behövt både gå upp mycket och sedan ner mycket i vikt för roller – och tycker det är jättekul. Jag vill göra jobbet för en roll. Att gå upp är trevligt i början eftersom du får äta allt du vill. En gång skulle jag gå upp 25 kilo för en roll och två månader senare skulle jag spela självmordsbenägen knar­kare. Det var att gå från två dubbla ostburgare till frukost, ham­burgare till lunch, pizza till middag och godis däremel­lan till att käka en burk tonfisk med sallads­blad samtidigt som jag körde tre tränings­pass per dag. 

– För mig var den omställ­ningen jättelätt för jag var så trött på fet mat. I vardagen lever jag nyttigt i veckorna och onyttigt på helgen. Jag måste vara i form för mitt jobb, det funkar inte att släppa allt. Jag gillar att känna mig pigg och ha energi i kroppen. Jag tycker också att jag har ett ansvar gentemot min familj att hålla mig hälsosam. Just nu är jag och Malin inne i en bra period så vi kör oftast fem pass i veckan.

Personlig utveckling: ”Jag kan bli gränslös i vissa situationer”

– Jag växte upp i ett hem där ingen sa till mig hur saker och ting fungerar. Det har jag fått upptäcka själv. Min mamma jobbade mycket och hade inte tiden. Det har gjort att jag inte har någon direkt uppfattning om vad jag borde kunna och inte, vilket leder till att jag kan bli gränslös i vissa situationer. Tänker jag att jag vill göra någonting finns ingen röst som ifrågasätter om jag kan.

– Då gör jag det bara. Ett exempel är när jag skrev min första bok. Jag hade aldrig skrivit en bok och min fru, som är journalist, hade velat skriva böcker i hela sitt liv men tänkte ”inte ska väl jag”. För min del var det bara ”jag skriver”. Att jag kastar mig in i projekt och förutsätter att jag kommer landa på fötterna är en positiv grej. Negativt blir det när jag till exempel köper saker på impuls.

– Vi hade en bil som jag skulle serva efter fyra månader och när jag var på service med den såg jag en annan bil, som jag köpte. Att jag åker i väg med en bil och kommer hem med en annan har hänt flera gånger. Jag är väldigt impulsiv och spontan.

Karriär: ”När jag såg skådespelarna blev jag förälskad”

– Att jag ville bli skådespelare började med lättja. Jag var ganska lat i skolan och så dök det upp en lapp på anslagstavlan att man skulle sätta upp West side story med repetitioner på skoltid. Perfekt, tänkte jag och sökte dit, kom med och blev helt kär i teatern. Efter skolan åkte jag till USA för att plugga psykologi och då anmälde jag mig också till att vara publik på teaterelevernas repetitioner. När jag såg skådespelarna blev jag förälskad i deras sätt att agera. Det ledde till att jag tog en nybörjarklass och sökte sedan till akademin och kom in. Att jag har tagit mig dit där jag är i dag tror jag beror på min inställning. Det är bara jag och en till från min årskurs på scenskolan som är skådespelare i dag.

– Jag minns känslan av att bara vilja jobba på en liten teater. Tjäna 500 dollar i veckan för att kunna betala hyran, det hade räckt. Jag har aldrig haft ett jättestarkt behov av att göra stora filmer. Successivt år för år, jag har jobbat i snart 30 år, har varje nytt steg varit roligt. Det har också gått sakta framåt hela tiden. Hade jag tvingats gå bakåt hade jag kanske tappat motivationen. Jag har också tagit makten över min karriär själv genom att jag, tillsammans med min bror, hela tiden har skapat egna projekt.

LÄS OCKSÅ: Carolina Gynning: ”Mina känslor för Viktor är desamma”

Fritid: ”När jag är ledig tittar jag mycket på film”

– Jag jobbar nästan hela tiden på något sätt men när jag är helt ledig tittar jag mycket på film. Om jag är ensam hemma och inte har lust att skriva gör jag en kopp kaffe och sätter på någonting att titta på. Såklart åker jobbglasögonen på men jag kollar också på ”Paradise hotel” och ”Real Housewives of Beverly Hills”.

– Den senare är vi helt hooked på, jag och Malin. Jag är verkligen allätare! Inspiration kan hämtas där inspiration kan hämtas och jag skäms inte över något jag tittar på. Givetvis har jag även sett allt som de som jobbar på Stadsteatern tycker att man ska titta på. Det finns en viss elitism i den kultur du konsumerar. Men om du som skådespelare bara tar del av det som anses acceptabelt, hur ska du då kunna porträttera verkligheten?