Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att vara trygg i sin relation är bra, men att tror att man kan göra och säga vad man vill till sin partner är det inte!
Att vara trygg i sin relation är bra, men att tror att man kan göra och säga vad man vill till sin partner är det inte!
Att vara trygg i sin relation är bra, men att tror att man kan göra och säga vad man vill till sin partner är det inte!
1 AV 2
Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 AV 2
Att vara trygg i sin relation är bra, men att tror att man kan göra och säga vad man vill till sin partner är det inte!
Foto: Shutterstock

9 vanliga beteenden som dödar förhållandet

Vem är du i ett förhållande egentligen?

Vissa sidor av oss själva kan det vara skönast att blunda inför. Men om du vågar rannsaka dig själv kan du förbättra negativa drag – som annars riskerar att ta kål på en fin kärleksrelation.

När den där första nykära, och lite galna, fasen har lagt sig går många par in i en mer bekväm tid av förhållandet. Det kan förstås vara ganska skönt att få känna sig trygg och ta sin relation lite för given, ur den positiva aspekten att ni vet var ni har varandra och känner er harmoniska.

Men den här, på många sätt skönt avslappnade, fasen ni går in i kan också ha en del negativa konsekvenser. Det är nämligen nu era mer osmickrande personlighetsdrag tenderar att börja visa sig. Plötsligt kan mönster ni känner igen från tidigare relationer, som hur ni kommunicerar och beter er i konflikter, dyka upp och störa balansen mellan er.

Det kan verka som småsaker till en början, men om dina irriterande drag får fritt spelrum kan de i längden bli förödande. Till slut kan de ha växt till sig och blivit drag som din partner inte står ut med. Så ta destruktiva mönster på allvar och se till att få stopp på dem – innan de saboterar din relation.

Här går vi, med inspiration av sajten Bustle, igenom nio vanliga beteenden att vara uppmärksam på.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra 

1. Kommunicerar genom tystnad

Att ge någon en så kallad "silent treatment" och envist knipa ihop läpparna är varken ett trevligt beteende eller ett hälsosamt sätt att kommunicera på. Det är däremot väldigt effektivt om man vill få någon annan att må dåligt, och många använder det för att markera sitt ogillande.

Varför man väljer att förbli tyst i stället för att berätta var skon klämmer kan ha olika förklaringar, som konflikträdsla eller att man inte vet hur man beter sig när man konfronterar någon. Det kan också vara ett sätt att skapa en känsla av tillfällig makt, ungefär som när barn vägrar svara på frågor till föräldrarnas förtret.

Tystheten leder bara till en olöst konflikt och sprider bitterhet i relationen. Att kommunicera och vara tydlig är den enda hälsosamma vägen att gå. Sopar man saker under mattan kan det till slut bli svårt för er att städa upp all skit ni samlat på er.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för 

2. Använder elaka ord som sårar

Du kanske trodde att ni var på den säkra sidan så länge era bråk inte inkluderar fysiskt våld? Då är det dags att tänka om. Det kan nämligen vara extremt skadligt att gå över gränsen och såra din partner – även om det "bara" är verbalt. Att med elaka ord såra en person som har blottat sina svagheter och öppnat sitt hjärta för dig kan lämna djupa spår som är svåra att reparera.

Här gäller det att kontrollera sina känslor, för visst är det mänskligt att ibland gå för långt i stundens hetta. Försök att andas lugnt och gå i väg en stund om du har svårt att hantera situationen. Gör vad som krävs för att så långt som möjligt undvika att du säger något du sedan kommer att ångra. Det går nämligen inte att ta tillbaka det ni har sagt till varandra, och orden kan skapa problem i er ömsesidiga respekt. Dessutom finns en risk att det eskalerar och blir hårdare ord för varje bråk. Så håll den dörren stängd redan från början.

LÄS OCKSÅ: 9 knep för att rädda ditt förhållande 

3. Är passivt aggressiv

Hanterar du frustration och ilska genom att vara passivt aggressiv mot din partner? Då bör du ta dig en funderare över ditt beteende. Om du går omkring och på ett passivt sätt försöker markera för din partner att du inte är nöjd med situationen är du helt fel ute. Det här är inte ett ärligt sätt att kommunicera vad du känner.

Tänk på att det som framstår tydligt för dig kanske inte är det för din partner. Vet hen ens varför du beter dig märkligt? Ditt sätt kan framstå som väldigt förvirrande, eftersom det du säger inte matchar dina handlingar.

Den som utövar den här metoden kan få en känsla av makt, att vara den som har kontroll över situationen. Men kom ihåg att priset du får betala för den maktkänslan, och osäkerheten den frambringar hos din partner, är att din respektive till slut kommer känna mindre kärlek och respekt för dig.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt

4. Litar inte på din partner

Vi hör ofta att det är viktigt med ömsesidig tillit i en sund relation. När man pratar om vikten av att lita på sin partner associerar nog många till svartsjuka och en rädsla att bli utsatt för otrohet. Men att lita på varandra handlar om så väldigt mycket mer än så, och om tilliten saknas kan det ställa det i många olika typer av situationer.

När din partner lovar något, vad det än handlar om, bör du känna dig trygg i att hen står fast vid sitt ord. Du ska inte behöva tveka på att det blir som din partner säger, utan vila lugnt i att det här är en person du kan lita på.

Om du känner att du inte kan räkna med din partner och lita på vad hen säger bör det ringa en varningsklocka. Det här är ingen positiv utveckling av relationen, och något ni bör lösa mellan er så snart som möjligt.

Foto: Shutterstock

5. Slutar vara självständig

I början av relationen kanske ni hade spännande diskussioner och gav varandra ett annat perspektiv på saker. Men med tiden har ni pratat ihop er så mycket att ni börjar tycka mer och mer lika om det mesta. Kom ihåg att målet inte är att ni ska hålla med varandra om så mycket som möjligt. Tvärtom ger det relationen bränsle om era sprudlande diskussioner fortsätter.

Det är inte helt ovanligt att man tappar bort sig själv lite när relationen har pågått ett tag. Ni är plötsligt ett "vi" i allt fler situationer och snart vet ni knappt vad ni tycker utan att stämma av med varandra först. Men försök att inte låta det gå så långt. Att behålla sin självständighet är en viktig del i att relationen ska fortsätta vara sund och blomstrande. Din partners uppgift är inte att fullända, utan att komplettera, dig.

LÄS OCKSÅ: 6 smarta tekniker som kan stärka er relation

6. Slutar prioritera din partner

De där mysiga, upplyftande kärleksmeddelandena som trillade in i telefonens inkorg med jämna mellanrum i början har en tendens att bli allt glesare ju längre in i förhållandet ni kommer. Precis som de spontana överraskningarna och gulliga lapparna ni brukade ge varandra.

Det kan vara en god idé att se över dina prioriteringar och hur de påverkar relationen med jämna mellanrum. När den nykära fasen är över är det lätt att bli bekväm och sluta anstränga sig.

Förlora inte greppet om vad som är viktigt. När relationer håller och fortsätter att vara kärleksfulla över tid sker det inte automatiskt – utan det kräver att man jobbar för det. Du kan inte vara passiv och bara låta relationen rulla på, utan det krävs att ni båda har en aktiv roll och tar ansvar för att förhållandet ska utvecklas. Glöm aldrig att visa för din partner att du bryr dig om hen och det ni har tillsammans.

7. Avslöjar era hemligheter

En person du har haft ett förhållande med en längre tid har du förstås en intim och unik kontakt med. Ni delar något som känns heligt och privat. Här är det viktigt att ni är överens om vad som ska stanna mellan er, så att ni inte hamnar i situationer där någon känner sig sviken.

När du sitter och snackar med dina vänner är det inte alltid gränserna känns tydliga. Om kompisarna börjar dela med sig av sina privatliv på ett öppet sätt kan det kännas snålt om du ska hålla på ditt eget. Men försök att stå på dig och påminna dig om att det finns en risk för att du kommer känna att du har lämnat ut din partner efteråt.

Visst kan det vara värdefullt att ventilera och bolla problem i relationen med vänner, men du känner säkert var gränsen går mellan detta och att faktiskt bryta ett förtroende.

8. Är inte stöttande

En bra relation ska ge oss kraft och energi. En partner bör vara den som peppar oss när vi känner oss låga och stärker vår självkänsla när den svajar.

Målet i en sund relation bör vara att stötta varandras mål och drömmar – så när missunnsamheten visar sitt fula tryne bör ni dra i nödbromsen. Det här betyder inte att ni helt okritiskt behöver hylla allt ni delar med er av i form av ambitioner och idéer. Men den eventuella kritik som dyker upp bör vara konstruktiv.

Var gärna intresserad, ställ frågor och agera bollplank – men gör det alltid av genuin välvilja. Aldrig av missunnsamhet och avundsjuka. Om du upprepade gånger visar en negativ attityd och sticker hål på din partners drömmar kan detta till slut bli det som får er att sära på er.

9. Använder dig av hot 

Den som använder sig av hot i en relation är ute på djupt vatten. Ett stabilt, tryggt och kärleksfullt förhållande innehåller helt enkelt inga hot er emellan. Då kommer det att börja svaja.

Viljan att satsa fullt ut på relationen och göra allt för sin partner riskerar att bli svagare. Ett hjärta vågar helt enkelt inte lita på en annan person till hundra procent om hen exempelvis hotar med att göra slut varje gång ni bråkar.

Den enda gången du kan säga sådana saker är när du verkligen menar allvar och är redo att lämna – och då är det inte heller ett hot längre utan något som har blivit verklighet.

Övningar som kan stärka er relation

För ett par som kämpar kan parterapi vara vara mycket gynnsamt. Det krävs inte himlastormande svek för att söka hjälp. Med hjälp av Psychology Today har vi samlat ett antal övningar som hjälper er att förbättra er kommunikation och i förlängningen er relation.

Sluta kritisera

Det finns en rejäl skillnad på kritik och konstruktiv kritik. Fokusera på att stärka det som din partner gör rätt och erbjud konstruktiv kritik när något bör rättas till.

”Jag” inte ”du”

I stället för att säga ”Du gör fel!” byter du till ”Jag blir sårad/ledsen/arg när du gör så här”. Då äger du dina känslor och delger ditt perspektiv.

Var närvarande

Om din partner har något viktigt att berätta – lyssna. Var delaktig i konversationen, utan att för den delen avbryta och visa att du är närvarande.

Våga fråga

Vi kan vara olika bra på att uppfatta subtila ledtrådar omkring oss, men ingen är tankeläsare. Om du behöver något av din partner – fråga.

Uttryck uppskattning

Det är lätt att ta mycket för givet i en relation. Visa uppskattning även för det lilla som ofta glöms bort. Har din partner plockat ur diskmaskinen utan påtryckningar eller lagat en lyxig middag? Visa din uppskattning!

Och glöm inte bort att säga ”jag älskar dig” även om det inte finns någon specifik anledning just för stunden.