I början av en relation är den fysiska attraktionen nästan omöjlig att värja sig mot.
Vid förälskelse utsöndras "lugn och ro"-hormonet oxytocin, som gör det lättare att hantera stress, oro och fysiska besvär. Alltså: kärlek är en utmärkt medicin.
1 AV 2
I början av en relation är den fysiska attraktionen nästan omöjlig att värja sig mot.
Foto: iStock
2 AV 2
Vid förälskelse utsöndras "lugn och ro"-hormonet oxytocin, som gör det lättare att hantera stress, oro och fysiska besvär. Alltså: kärlek är en utmärkt medicin.
Foto: iStock

9 sätt: Så förändras din kropp när du blir kär

Ni vet den där känslan inför första eller andra dejten, när man nästan mår illa av nervositet.

Eller när man inte har sovit mer än någon timme men kommer till jobbet med glow på kinderna ändå, för att man är så GLAD.

När vi blir förälskade händer massor av saker i kroppen, skriver Health.

Säkert känner du igen dig i någon av följande punkter.

Under dejtingfasen:

1. Sexlusten skenar

I början av en relation är den fysiska attraktionen nästan omöjlig att värja sig mot: man vill inget annat än att ta i den andra, hångla och ligga. Tyvärr är passion svårt att upprätthålla konstant genom ett långt förhållande, så passa på när du är hungrig. Studier har visat att i synnerhet kvinnor upplever en dipp i sexlusten allteftersom relationen stabiliseras.

LÄS MER: 9 knep för att rädda ditt förhållande

2. Du sover mindre

När man precis träffat någon man gillar flyger man upp ur sängen på morgonen, på grund av fjärilarna i magen. Och på kvällen vill man aldrig gå och lägga sig: man vill sitta uppe och mysa med partnern ifråga, alternativt analysera den nya relationen över några glas vin med en kompis. Kontentan: man sover inte särskilt mycket. Men forskning visar att euforin gör att vi får mer energi och blir positivare överlag, så kanske märker man inte ens av sömnbristen.

3. Du tappar aptiten

Ni ses på en restaurang som lär ha jättebra mat, men du kan omöjligt få i dig ens hälften av det som ligger på tallriken. Och det är INTE för att du är en sådan där tjej som tror att kvinnor inte får äta mycket: tvärtom skulle du ha kastat i dig maten om du kunnat. Men nej, du mår faktiskt lite illa och aptiten är inte sig lik? Enligt en sexolog som tidningen Health pratat med kan stresshormonet kortisol, som frigörs för att du är kärlekspirrig, dra ihop blodkärlen i magen så att man känner sig sjuk.

4. Du får superkrafter

Du vet de där mammorna som klarar av att fixa dagislämning, jobba, träna, hämta barn, laga middag OCH hålla hemmet snyggt trots att de är urtrötta, för att de MÅSTE? Lite på samma sätt funkar det när man är kär. Vid förälskelse utsöndras "lugn och ro"-hormonet oxytocin, som gör det lättare att hantera stress, oro och fysiska besvär. Alltså: kärlek är en utmärkt medicin.

5. Du pratar med ljusare röst

Det låter löjligt, vi vet. Men enligt Health kunde faktiskt en studie från 2011 påvisa att kvinnor får en ljusare, mer "feminin" röst när de pratar med män som de är fysiskt attraherade av...

När ni börjar kila stadigt:

6. Du blir djärvare sexuellt

Många behöver känna sig rejält trygga med en partner innan de vågar testa något nytt eller annorlunda i sängen. När man varit ihop ett tag känner man varandra och vet vad den andra gillar, vilket bådar för att experimenterandet faller väl ut. När amerikanska sociologer intervjuade kvinnor om deras erfarenheter uppgav flera att de blev bättre tillfredsställda sexuellt i stabila relationer. Det gjorde dem också mer öppna för att prova annat.

LÄS MER: Orgasm - 10 skäl för att unna dig den ofta

7. Kreativiteten spirar

Hjärtesorg och andra deppiga tillstånd har visserligen resulterat i ett hav av bra rockmusik, poesi, litteratur och konst. Men faktum är att även förälskelse gör oss mer kreativa än vanligt. Till exempel visar studier att vi drömmer större och mer långsiktigt när vi är kära. Det där ombyggda torpet på landet känns plötsligt inte lika långt borta.

8. Du går upp i vikt

I ett nytt förhållande, alternativt när man flyttar ihop, vill man ju inget annat än att mysa med sin partner? Äta romantiska middagar, dricka vin, ha filmkväll med glass och choklad... Träningen å andra sidan förpassas till en sekundärhobby, vilket såklart inte är optimalt för hälsan. Studier har bland annat visat att folk går upp i vikt när de gifter sig – och att speciellt kvinnor faller lättare för kalori- och kolhydratsrik mat när de blir sambo.

9. Du blir orolig så fort ni är ifrån varandra

Inte alla, men väldigt många, blir automatiskt lite oroliga i kroppen när de tvingas vara ifrån sin partner i kortare eller längre perioder. Reaktionen beror på en frisättning av peptinhormonet CRH och har likheter med de abstinensbesvär som missbrukare får när de försöker sluta med droger, säger naturopaten Serena Goldstein till Health.