Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur får man relationen att hålla när nyförälskelsen svalnat och vardagen kommer ikapp?
Hur får man relationen att hålla när nyförälskelsen svalnat och vardagen kommer ikapp?
Hur får man relationen att hålla när nyförälskelsen svalnat och vardagen kommer ikapp?
Hur får man relationen att hålla när nyförälskelsen svalnat och vardagen kommer ikapp? Foto: Adobe Stock

9 saker du ska göra det första året - om du vill att ert förhållande ska hålla

Hur får man relationen att hålla länge?

Det finns ingen universell lösning, men absolut några saker du kan göra för att öka chanserna.

Få saker slår de där fjärilarna i magen i början av ett förhållande. Men samtidigt som många drömmer om ett riktigt lyckliga i alla sina dagar-slut oroar dig sig också för att relationen ska ta slut. 

Inspirerade av Bustle listar vi nio saker ni kan göra i början av relationen för att få den att hålla länge.

1. Ta er tid för varandra

Oavsett om ni bor ihop eller isär är det en bra idé att avsätta tid för att verkligen umgås. Det kan vara att äta middag tillsammans, se en bra serie ihop, lösa korsord eller promenera. Även om det är svårt att se i nyförälskelsen så är det lätt att glida ifrån varandra annars.

LÄS OCKSÅ: Så vet du att din flört är intresserad

2. Men fortsätt att prioritera egentid

Det är enkelt att gå upp helt och hållet i en ny relation, men glöm inte bort dig själv. Fortsätt att göra det ni tyckte om innan ni träffades och värna om er egen individualitet. Det var ju (förhoppningsvis) de personligheterna ni föll för. 

3. Ha rimliga förväntningar på er relation

En kärleksrelation kan vara fantastisk, men det finns vissa förväntningar som kan skada förhållanden. Förhållanden är aldrig som på film, och därför är det ingen idé att jämföra sig med dem.

4. Acceptera att din partner inte är perfekt

Ingen är perfekt. Visst, en partner som inte är snäll mot dig ska du inte behöva stå ut med, men vi har alla våra brister och konstiga vanor. Att känna att man blir konstant kritiserad eller att ens partner vill förändra en är aldrig kul. Så välj dina strider. Spelar det så stor roll att din partner har en ful tröja eller alltid glömmer att fälla ner toasitsen efter sig?

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas eller börja kämpa

5. Ta reda på vilka kärleksspråk ni använder

Visste du att vi har olika sätt att visa kärlek på? Psykologen Gary Chapman menar att det finns fem primära uttryckssätt för kärlek, för det mesta bollar vi två språk men det är inte alltid det är samma språk som den du är ihop med. Något som kan leda till missförstånd och en känsla av att inte bli bekräftad.

Foto: Adobe Stock

Här kan ni läsa mer om de olika kärleksspråken och lära er uttrycka er kärlek lite bättre.

6. Ta tag i era kommunikationsproblem så tidigt som möjligt

På papperet är det lätt: Var ärlig och öppen i din kommunikation om du vill att relationen ska hålla. I praktiken är det inte alltid lika enkelt. Men genom att sträva efter att lösa groll när de dyker upp samt vara tydliga med förväntningar och hur ni känner kommer det att bli lättare.

7. Red ut begreppen

Ett vanligt missförstånd som uppstår i relationer handlar om hur man definierar ord. Ta så tidigt som möjligt reda på vad ni lägger för betydelse i ord som "förhållande", "kärlek", "älskar" och "sex". Vad betyder det när du säger att du älskar din partner? Har din partner en annan tolkning av ordet?

8. Engagera dig i din partners intresse

Svårt att förstå din partners intresse för bågskytte? Ge det en chans. För visst tycker du väl själv att det är härligt när din partner engagerar sig i dina intressen?

9. Rensa ut gammalt bagage

Något som verkligen kan förstöra en relation är gamla ex som spökar eller barndomstrauman som för det svårt att knyta an. Det kan vara svårt att lösa på ett kick, men genom att ta itu med de här problemen kommer du ha mycket lättare att knyta an och helhjärtat gå in i din nya relation. Klarar du inte av att gå in helhjärtat kommer det inte att hålla i längden.