Orgasmproblem? En mer direkt stimulering av klitoris från din partner, eller genom onani, kan vara det som utlöser orgasmen.
Om penisen blir mer krökt med tiden kan det vara så att mannen har fått Peyronies sjukdom på grund av att han har skadat sig i samband med sex.
Oavsett vilket sexuellt problem det handlar om bör du prata med din partner. Kan ni inte lösa det själva kan ni tillsammans fundera på hur ni går vidare för att bäst lösa problemet.
1 AV 3
Orgasmproblem? En mer direkt stimulering av klitoris från din partner, eller genom onani, kan vara det som utlöser orgasmen.
Foto: Colourbox
2 AV 3
Om penisen blir mer krökt med tiden kan det vara så att mannen har fått Peyronies sjukdom på grund av att han har skadat sig i samband med sex.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Oavsett vilket sexuellt problem det handlar om bör du prata med din partner. Kan ni inte lösa det själva kan ni tillsammans fundera på hur ni går vidare för att bäst lösa problemet.
Foto: Colourbox

9 pinsamma frågor om sex du inte vågat ställa

Orgasmer som aldrig infinner sig, kondomer som spricker och dåligt oralsex. Funderingar som rör sex kan kännas genanta att vädra med sin omgivning – därför ger vi här svar på de vanligaste!

Frida Anter

Många går omkring och oroar sig över sexrelaterade problem helt i onödan, på grund av att man drar sig från att prata om dem. Men att bara tysta ner det som tynger är ingen lösning – tvärtom kan det leda till minskad sexlust. För vem vill ha sex om det exempelvis gör ont eller aldrig leder till orgasm?

Så till att börja med, ett tips som går igen nästan oavsett vilket sexuellt problem det handlar om är att du bör prata med din partner. Kan ni inte lösa det själva kan ni tillsammans fundera på hur ni går vidare för att bäst lösa problemet.

Har ni tur kan det vara så att några av era funderingar besvaras redan här. I tidningen Prevention svarar amerikanska experter på vanliga sexfrågor många drar sig för att ställa. Här listar vi, med inspiration av artikeln, nio av dem.

1. Hur gör man oralsexet bättre? 

Har du och din partner dåligt oralsex ihop? Nöj dig då inte med att bara konstatera detta och sedan antingen genomlida det ändå eller sluta att ha oralsex. Gör någonting åt saken i stället. Vi är alla olika med olika kroppar – och tycker om att bli stimulerade på olika sätt. För att oralsexet ska bli en angenäm upplevelse krävs kanske därför, om ni inte har tur och prickar rätt på en gång, att du förklarar hur du vill ha det. Den amerikanska sex- och relationsterapeuten Emily Morse tipsar om att det kan räcka med små viskningar om var och hur du vill bli stimulerad, eller att du visar med dina fingrar.

LÄS OCKSÅ: Vad kan du om oralsex? Testa här

2. Varför får jag inte orgasm under samlaget? 

Först och främst är det viktigt att du förstår att det inte är något fel på dig om det är så att du inte får orgasm under just själva penetrationen. Enligt den amerikanska gynekologen och förlossningsläkaren Alyssa Dweck är det många kvinnor som har svårt att få orgasm enbart genom det vaginala samlaget. Däremot kan en mer direkt stimulering av klitoris från din partner, eller genom onani, vara det som utlöser orgasmen.

Om du trots att du försökt på alla tänkbara sätt ändå inte lyckas komma kan det bero på en rad olika saker, som problem i relationen, dålig självkänsla, medicinska problem, stress och hormonförändringar. Försök att hitta orsaken till problemet för att kunna hitta en lösning.

LÄS OCKSÅ: 8 säkra sätt att ge dig bättre orgasmer

3. Kan jag skada hans penis? 

Att bryta sin penis är inte särskilt vanligt, men det finns en del kvinnor som undrar över om det finns någon risk att de kan göra mannens könsorgan illa under sex. Och faktum är man faktiskt kan råka skada penisen om man har otur.

När penisen är blodfylld och erigerad skadas den lättare genom aggressiv behandling. Både vid hårdhänt sex och onani riskerar man därför att få frakturer på könsorganet om man inte är försiktig, enligt gynekologen Alyssa Dweck. Så var försiktiga, och om en olycka inträffar är det viktigt att uppsöka sjukvård.

LÄS OCKSÅ: 42-årig man bröt penis under sex

4. Vad gör jag om kondomen lossnar? 

Tyvärr händer det ibland att kondomen glider av under sexet, och det här är något som ni ska vara uppmärksamma på. Även då kondomen fortfarande sitter på plats tipsar Alyssa Dweck om att alltid kontrollera att den är hel. Detta är förstås särskilt viktigt att vara uppmärksam på om det är så att ni inte använder några andra preventivmedel, och inte önskar en graviditet.  Om kondomen har åkt av finns risk för både graviditet och spridning av könsjukdomar. Därför bör ni testa er, beroende på hur er relation ser ut och vad ni är oroliga för i ert fall.

LÄS OCKSÅ: 12 knep för säkert sex

5. Kan man kissa under sex?

Det är inte särskilt troligt att du börjar kissa samtidigt som du har sex, däremot kan du börja känna dig kissnödig medan sexet pågår. Och det här är enligt sexterapeuten Emily Morse faktiskt något bra. Hon menar att det kan betyda att g-punkten har stimulerats på rätt sätt och att du är nära en orgasm.

Men visst är det möjligt att det läcker lite urin under sex också, särskilt om blåsan är väldigt full. Enligt Dweck är det dock troligare att det handlar om en fontänorgasm när kvinnor tror att de kissar på sig.

LÄS OCKSÅ: 15 saker du verkligen borde veta om ditt kiss

I stundens hetta kanske man inte vill lägga för mycket fokus på kondomen – men se till att den sitter på plats! Foto: Colourbox

 

6. Varför är vissa penisar böjda? 

Precis som vaginor finns det penisar i många olika storlekar, former och färger. Några av dem är böjda i erigerat tillstånd, uppåt, nedåt eller åt sidan. Det här är väldigt vanligt och ska enligt Emily Morse inte vara något att oroa sig över så länge mannen inte upplever någon smärta, eller att det stör sexet på något sätt.

Men om penisen blir mer krökt med tiden kan det vara så att mannen har fått Peyronies sjukdom på grund av att han har skadat sig i samband med sex. Råkar man ut för detta bildas förhårdnader i penis som kan leda till smärta vid erektion. Om det finns misstanke om detta tillstånd bör läkare uppsökas.

LÄS OCKSÅ: Så ser en perfekt penis ut – enligt kvinnor

7. Är analsex ohygieniskt? 

Nummer ett är förstås, som alltid när det handlar om sex, att det inte råder någon som helst tvekan om att båda parter är bekväma med det ni gör. Nästa steg, när det gäller att befatta sig med analöppningen under sexakten, är att vara extra försiktig och noga med hygienen.

Den amerikanska gynekologen Alyssa Dweck rekommenderar att använda kondom om ni experimenterar med analsex, eftersom den skyddar mot bakterier som exempelvis kan spridas via avföring. Och här är det viktigt att ni tänker på att byta kondom om ni byter kroppsöppning. Samma sak gäller om ni leker med fingrar i olika öppningar – använd inte samma finger på olika ställen.

LÄS OCKSÅ: Det här visste du inte om kvinnlig orgasm

8. Vad är egentligen en fontänorgasm? 

Första gången en kvinna upplever en fontänorgasm är det inte ovanligt att det upplevs som att man har kissat på sig. Det är nämligen vätska just kring urinröret som frigörs. Men vätskan, som är genomskinlig eller lätt mjölkig, består inte av urin utan så kallad prostatavätska som liknar mannens utlösning.

Enligt sexterapeuten Emily Morse är det här kopplat till en intensiv stimulering av kvinnans g-punkt. Men hon poängterar att det är bra att vara medveten om att det här inte är något som händer alla, eller hur ofta som helst – oavsett hur det ser ut i porrfilmerna.

LÄS OCKSÅ: Vad är fontänorgasm? Hur kan jag få det?

9. Vad gör jag om hans penis är för stor – eller för liten? 

Vad det än är som bekymrar dig när det gäller ert sexliv är det viktigt att du tar upp det. Särskilt viktigt är det förstås om det gör ont eller om du inte njuter av sexet ni har tillsammans. Släpp den där känslan av pinsamhet, det här är något du bara måste göra.

Om du upplever att din partners penis är för liten och inte kan tillfredsställa dig under samlaget finns en hel del ni kan göra. Det kan exempelvis handla om på vilket sätt ni har sex, och hur ni kompletterar med tunga och händer. Upplever du i stället att penisen är för stor, tipsar den amerikanska sex- och relationsterapeuten Emily Morse om att använda glidmedel och ta det försiktigt. I båda fallen krävs att ni kommunicerar med varandra.

LÄS OCKSÅ: "Var är tjejerna som gillar liten penis?"