9 knep: Så fixar du en lycklig separation

Går det att skilja sig lyckligt?

Ja! Säger Marit Danielsson, 55, och Magnus Abrahamsson, 55.

De har båda gått igenom separationer och har nu skrivit en hel bok ("Lyckligt skild") om ämnet. Här är deras bästa råd till dig som befinner dig i en relationskris så att du ska kunna undvika de vanliga misstagen.

Foto: Fotolia

De stora livsvalen kan bli tydliga om du zoomar ut i tanken.

1. Zooma ut


Om du inte vet vad du ska göra med er relation, zooma ut perspektivet och låtsas att du är 90 år gammal. Se sedan tillbaka på nuet, hur önskar du att du hade gjort då? De stora livsvalen blir tydliga när man gör så. Velar du? Tänker du att det är bättre för barnen att ni fortsätter att vara ett par?

Tveka inte av fel anledningar. Det kan till och med bli bättre efter en skilsmässa!

Foto: Fotolia

2. Räkna inte med medhåll och skuldbelägg inte


Om det är du som vill skiljas, berätta för din partner lugnt och sakligt. Men räkna inte med att personen kommer att hålla med och börja planera tillsammans med dig.

Gå inte in på detaljer kring vad du anser det är för fel på din partner, gnugga inte in bristerna. Var rädd om ditt blivande ex.

LÄS OCKSÅ: 10 tecken på att din relation håller på att ta slut 

Foto: COLOURBOX

3. Ha en plan


När du väl bestämt dig, fundera på hur du vill ha det. Ha en tydlig plan. Men lyssna även in din partner, kör inte bara över.

Foto: Fotolia

4. Bli projektledare


Den som lämnar måste vara beredd på att bli skilsmässans projektledare. Den personen har redan haft sitt jobbiga och nu måste den vara beredd att dra i det här. Vänta inte in den andres bekräftels.

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas - eller börja kämpa

Foto: FOTOLIA

5. Acceptera relationen


Har ni barn ihop tar förhållandet inte slut. Barn tillsammans gör att förhållandet inte tar slut, det bara förändras. Då kan man inte bara skriva ut partnern ur sitt liv och inte bete sig hursomhelst. Ni måste fortsätta att samarbeta för barnens bästa, det har ni faktiskt åtagit er.

Foto: Fotolia / FOTOLIA

6. Du är förälder på heltid


Du blir inte förälder på deltid. Efter en skilsmässa blir du inte förälder på deltid bara för att barnen kanske inte alltid bor hos dig. Man är alltid förälder på heltid, oavsett var barnen är.

Använd era förutsättningar på bästa sätt. Är varannan vecka det viktigaste? Många kör slentrianmässigt varannan vecka fastän det kanske finns smidigare lösningar.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga kärlekskriser många par går igenom

Foto: Fotolia

7. Skärp dig!


Oavsett om du lämnar eller blir lämnad, måste du försöka att skärpa till dig. Självklart får du känna vad du vill, men lev inte ut dina egna känslor av sorg och oro inför barnen, då kan de bli oroliga för den vuxne och det är inte deras jobb att oroa sig. Och använd absolut inte barnen som samtalspartner eller budbärare. Och prata aldrig illa om den andra partnern så att barnen hör det.

Foto: Fotolia / FOTOLIA

8. Barnen i första hand


Gör allt med barnens bästa för ögonen. I varje beslut ni vuxna fattar, tänk “är detta det bästa för barnen?”

Är det till exempel det bästa att de måste träffa min nya partner på middag i kväll fastän jag bara dejtat hen i tre veckor? Är det kanske bättre att vänta med att presentera dem för hen?

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

Foto: Fotolia

Skynda långsamt!

9. Ta det lugnt


Stressa inte in i en ny familj. Att skaffa en bonusfamilj kan vara en förhastad följd av en separation, sett ur barnens perspektiv. Och det kan innebära en stor negativ förändring och bli jättesvårt för dem. Sänk därför förväntningarna rejält - och skynda långsamt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här