Att be om ursäkt handlar inte bara om att säga "förlåt". Det är ett sätt att ta ansvar för dina handlingar och visa att du förstår konsekvenserna.
1 av 3: Att be om ursäkt handlar inte bara om att säga "förlåt". Det är ett sätt att ta ansvar för dina handlingar och visa att du förstår konsekvenserna. Foto: Shutterstock
Men hur ledsen du än känner dig så är det ofta svårt att förmedla i faktiska ord.
2 av 3: Men hur ledsen du än känner dig så är det ofta svårt att förmedla i faktiska ord. Foto: Shutterstock
3 av 3

8 sätt: Så blir du ett proffs på att säga förlåt

Att be uppriktigt om förlåtelse är inget du gör i en handvändning.

En legitim ursäkt kräver nämligen att du visar dig sårbar och erkänner att du gjort fel. Och det kan vara läskigt.

Här är experternas bästa knep för att verkligen lyckas.

Att be om ursäkt handlar inte bara om att säga "förlåt". Det är ett sätt att ta ansvar för dina handlingar och visa att du förstår konsekvenserna.

Men hur ledsen du än känner dig så är det ofta svårt att förmedla i faktiska ord. Och i vissa fall kan det göra situationen värre.

– Människor har en tendens att försöka rättfärdiga det som de ber om ursäkt för, vilket upphäver själva ursäkten, säger psykologen Stacie Freudenberg till sajten Prevention.

Låt oss säga att du lovat att vattna din kompis blommor under semestern och glömmer bort ditt löfte. Många väljer då att blanda in ursäkter till varför de glömt i stället för att bara be om förlåtelse.

Ett annat vanligt misstag är att du ber om ursäkt för reaktionen du skapat hos den andra, i stället för själva företeelsen. Ungefär: "Jag är ledsen för att det jag sa gjorde dig ledsen".

Hur du bör be om ursäkt kan också skilja sig åt - beroende på person och situation. Här lär du dig att bli en riktig "förlåt"-mästare.

SÅ BER DU OM URSÄKT

…Till din partner

Att kunna säga förlåt är en viktig grundpelare i en relation. Det kan stärka ert band och förebygga förbittring som växer i det dolda. 

– När du ber om ursäkt till en partner är det mest effektivt att göra det så snart du kan. Se till att ta ditt personliga ansvar, berätta hur du planerar att göra allt bra igen och hur du undviker en liknande situation i framtiden, säger psykologen Carla Marie Manly till Prevention.

Försök hålla dig till ert nuvarande problem och undvik att dra fram gammalt groll som inte har med nutiden att göra.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du genast ska sluta säga till partnern 

…Till en förälder

Att be om ursäkt till en förälder kan vara ett krångligt minfält. Er gemensamma historia sträcker sig långt tillbaka och en välmenande ursäkt kan lätt förvandlas till en pajkastartävling - där samlade missförstånd från förr hamnar på bordet igen. Genom att fokusera på nuet och ta fullt ansvar visar att du respekterar din förälder, värdesätter er relation och att du är villig att gå vidare och arbeta på allt annat ni har med i bagaget.

… Till ett syskon

Om du och ditt syskon har en välfungerande relation och din förseelse är av det mindre slaget räcker det oftast med ett helt vanligt "förlåt". Är det däremot det senaste i en lång serie övertramp kan du använda din ursäkt som ett sätt att bryta trenden. Erkänn skuld, lova att gottgöra och berätta hur du planerar att undvika liknande problem i framtiden. Peka inte finger och gräv inte upp gamla stridsyxor - även om du tycker att de passar in i den nuvarande situationen. 

LÄS OCKSÅ: 3 anledningar att sluta säga förlåt i onödan 

…Till ditt barn

Att säga förlåt till ditt barn är ett viktigt redskap för att illustrera att vem som helst kan begå misstag och att ingen är perfekt. Anpassa din ursäkt efter barnets ålder och var noggrann med att berätta hur du tänker undvika att det händer igen. När du sagt förlåt låter du barnet säga sitt. Hur kändes det när situationen uppstod? Hur känns det nu? Att hjälpa barnet att identifiera sina känslor och prata om dem på ett hälsosamt sätt är en viktig förmåga som de kan bära med sig in i vuxenlivet.

…Till en svärförälder

Många har en komplicerad relation till sina svärföräldrar. Det förflutna kommer lätt tillbaka och spökar i en förlåt-situation. Psykologen Stacie Freudenberg tipsar om att öva på din ursäkt i förväg för att bibehålla fokus när det sedan är skarpt läge. Håll din ursäkt kort och, som vanligt, till ämnet. Se till att de känner sig bekräftade och visa att du förstår att de är ledsna eller upprörda. Det kan lägga grunden för vänligare interaktioner i framtiden.

LÄS OCKSÅ: Ber du ofta om ursäkt i onödan? 4 situationer 

…Till en vän

Beroende på situation - be om ursäkt direkt när din vän är villig att prata. Axla fullt ansvar, betona hur viktig er vänskap är för dig och var tydlig med att du tänker göra allt som krävs för att gottgöra misstaget. Bra vänner hänger inte på träd och det är lätt att ta dem du faktiskt har för givna - så se till att vara uppriktig.

…Till din chef

Alla gör misstag, även i jobbrelaterade situationer. Då är det viktigt att visa att det handlar om en engångsföreteelse och inte en smygtitt in i en misstagskantad framtid.

Din ursäkt bör vara rättfram och koncis. Acceptera ditt ansvar och var tydlig med hur du tänker undvika problem i framöver.

LÄS OCKSÅ: 9 vanliga beteenden som dödar förhållandet 

…Din granne

Många drar sig för att be om ursäkt till personer de inte känner särskilt väl. Psykologen Carla Marie Manly tipsar om att försöka göra din ursäkt så personlig som möjlig, samtidigt som du respekterar din grannes privata sfär. En respektfullt handskriven lapp eller ett kort kan räcka gott och väl. Bekräfta vad du gjort fel och hur du undviker att göra det i framtiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!