Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
bad relationship concept. man and woman in disagreement. young couple after quarrel sitting on sofa back to back
bad relationship concept. man and woman in disagreement. young couple after quarrel sitting on sofa back to back
bad relationship concept. man and woman in disagreement. young couple after quarrel sitting on sofa back to back
bad relationship concept. man and woman in disagreement. young couple after quarrel sitting on sofa back to back

7 vanliga vanor som förgiftar din relation

Ibland är det svårt att se själv att man lever i ett dåligt eller destruktivt förhållande.

Men det finns några beteenden som skvallrar om att allt inte står rätt till.

Om du och din partner fallit offer för nedan listade ovanor: försök att bryta dem genast.

Psykologen Maria Farm förklarar varför långsinthet och anklagelser är gift för relationen.

Maria Farm. Foto: Jörgen Hildebrandt

1. Många ovanor återkommer i dysfunktionella förhållanden

 

Ofta är det lättare att notera dåraktiga beteenden och vanor hos andra par, utifrån. Men när det kommer till ens eget förhållande har man inte den analysförmågan: man tänker inte på alla småsaker man gör som i det långa loppet kan sabba för relationen.

Kanske har man tjafsat och bråkat enligt samma mönster i alla år, utan att reflektera över hur löjlig eller verkningslös metoden är. Först när det är försent, när den negativa energin blivit FÖR stor, inser man att man borde ha reagerat på både sitt eget och sin partners handlingssätt. De var ju tecken på att något var fel?

"Man förstärker skillnaderna mellan sig"

Enligt psykologen och kbt-terapeuten Maria Farm finns det flera "ovanor" som återkommer i dysfunktionella förhållanden. Och hon möter ofta klienter som inte tycks se sin egen skuld i sammanhanget.

Här kommenterar hon sju beteenden som knappast för något gott med sig, utan snarare lär stjälpa relationen om man inte får stopp på dem i tid.

– Om man bara anklagar den andra så slutar han eller hon att lyssna, och det blir ingen kommunikation. Man förstärker skillnaderna mellan sig, vilket på lång sikt gör att man kommer längre ifrån varandra.

 

Foto: Lev Dolgachov / LEV DOLGACHOV

2. Man hotar med att göra slut

 

 

Maria Farm: "Kommentarer som 'om jag hade vetat det här när vi gifte oss!' eller 'nu kanske vi måste skilja oss?' är olyckliga, eftersom vi människor är olika: hur mycket vi lägger i våra ord, hur bokstavstrogna vi är och hur vi klarar av att reglera starka känslor skiljer sig från person till person. Den som hasplar ur sig det där menar kanske ingenting: man har inget bättre att säga och vill göra den andra illa. Men den som får höra det kanske tar det på allvar och blir sårad på djupet. I längden blir det slitigt, och ständiga hot om skilsmässa skapar oro och påverkar kärleken negativt. Tillslut kanske man slutar att älska."

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

 

 

Foto: iStock

3. Man lägger den andres misstag på minnet och drar upp senare

 

Maria Farm: "Om man kommit vidare efter en kris, till exempel otrohet, är det bäst att göra en gemensam överenskommelse. Inte att man aldrig får prata om det igen, men man ska åtminstone inte använda händelsen som slagträ vid senare bråk. Det gäller även mindre saker, som att ens partner missat att boka bord på den populära restaurangen eller glömt kylskåpsdörren öppen. Att sitta och 'räkna' på allt den andra gjort blir väldigt osexigt - och kan få till följd att han eller hon blir rädd att agera och börjar gömma sin personlighet."

 

Foto: iStock

4. Man anklagar den andre

 

Maria Farm: "Det är jättevanligt när vi hamnar i konflikter eller argumentation att vi börjar tala om för den andra personen vad han eller hon gör för fel, och hur hen kan ändra på sig. Det behöver inte handla om regelrätta gräl, det kan räcka med att man diskuterar något som man har olika åsikt om. I grunden är det inte fel att klargöra vad man vill ha, men om man gör det genom att generalisera och anklaga den andra blir det inte bra. Medicinen är att prata utifrån ett jag-budskap. I stället för att säga 'du är alltid sen hem' så kan du lägga fram det som: 'Jag saknar dig när vi umgås mindre, jag skulle önska att vi kunde äta middag ihop. Vad tänker du om det?' Det blir ett helt annat sätt att adressera samma tema, där man också öppnar för den andras syn på saken."

 

Foto: iStock

5. Man fokuserar på yta och konsumtion

 

Maria Farm: "Jag kan ibland känna att många par är väldigt upptagna av det yttre. Man ska köpa fina, dyra saker till hemmet och man ska renovera och ha det senaste. Då kan jag tänka: när hinner de med att bara vara med varandra, snacka lite och mysa? Man skaffar sig ett liv där man låser in sig i att man måste tjäna mycket pengar, vilket kräver att man måste man jobba mycket och då hinner man knappt träffas. Det materialistiska går före relationen, vilket ofta straffar sig senare."

 

Foto: iStock

6. Man håller inne med irritationen i stället för att kommunicera

 

Maria Farm: "På gruppnivå är det här nog lite vanligare bland kvinnor än hos män. Man blir tjurig men påstår ändå att allt är okej. Jag tycker inte att man alltid ska ta en konflikt och uttrycka vad som skaver: särskilt om man har barn eller tillfället är olämpligt så kan det vara klokt att skjuta på problemen ett tag. Men det här med att tiga, skjuta undan saker helt och känna sig som ett offer är ingen höjdare. Folk kan inte alltid utläsa vad man tänker. Om man går och samlar på tankar och känslor för länge kommer de tillslut att koka över."

 

Foto: iStock

7. Man blir avundsjuk

 

Maria Farm: "När det gäller avundsjuka handlar det ofta om den andras jobb, att man tycker att han eller hon får mer än en själv eller har mer eget liv. Det är faktiskt inte alls särskilt ovanligt i parrelationer. Man skulle önska att man vill varandra väl och tycker det är roligt när det går bra för den andra, men så är inte alltid fallet. Ofta ligger det något annat under: genuint missunnar man inte sin partner en löneförhöjning eller befordran, men kanske är man less efter att ha varit hemma med barnen i flera år, utan att kunna satsa på sitt eget jobb. Då behöver man prata om hur man ska lösa DET, snarare än att fälla ogina, tråkiga kommentarer och sluta ge komplimanger."

 

Foto: Wavebreak Media Ltd

8. Man är svartsjuk

 

 

Maria Farm: "Man bör skilja på dysfunktionell/oproportionerlig svartsjuka och svartsjuka som det finns fog för. Beteendena kan påminna om varandra, men i de fall där det de facto har inträffat ett svek kan man jobba på att komma vidare. 'Sjuklig' svartsjuka tar sig ofta uttryck i typiska kontrollbeteenden som att smygkolla sms och mejl, leta efter kvitton och ställa 'luriga' frågor. För den anklagade blir det jättejobbigt, eftersom man hamnar i en situation där man ska försvara sig för någonting som man inte gör. Tyvärr kan det bli en uppfyllande profetia: partnern blir mindre rolig och härlig att vara med, varpå man på sikt blir dragen till andra."

LÄS OCKSÅ: 10 tecken på att din relation kommer att hålla