7 vanliga skäl till att vi stannar i destruktiva relationer

Att göra slut är sällan enkelt.

Och av någon anledning verkar det extra svårt att bryta sig loss från en destruktiv relation.

Men varför? Med hjälp av sajten Bustle listar Hälsoliv 6 skäl till att så många har svårt att gå vidare – trots att de far illa.

Foto: Shutterstock

1. Din självkänsla är i botten

Destruktiva relationer bryter ner oss i grunden. Och utan en stark självkänsla blir något svårt ännu svårare.

Enligt terapeuten Jordan Madison är det många som stannar kvar eftersom de tror att ingen annan vill ha dem.

– Eller så upplever de sig själva som roten till att relationen är destruktiv, att det är deras fel. Och ser sig inte som värdiga av en hälsosam och kärleksfull relation, säger Jordan till Bustle.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga kriser i längre relationer

Foto: Shutterstock

2. Du hoppas på förändring

Att hålla en destruktiv relation flytande är nästan ett heltidsjobb. Det blir en del av din identitet som kan vara svår att släppa.

Dessutom finns alltid den där lilla förhoppningen i bakhuvudet om att din partner ska förändra sig.

– Du tänker att om du älskar din partner och ger dem tillräckligt många chanser så kommer de sluta göra sakerna som förstör er relation, säger relationscoachen Cindi Sansone-Braff till sajten Bustle.

Då är det viktigt att ställa sig frågan: ”Kommer det verkligen bli bättre? Pekar trenden åt det hållet?”

Till slut måste man bara fatta ett beslut och gå vidare. Då kommer du upptäcka att det finns så mycket annat i livet som kan ge mening – som är bra mycket roligare än att försöka fixa en relation, menar Samsone-Braff.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

Foto: Shutterstock

3. Du hoppas på att ”det ska bli som förr” igen

Destruktiva relationer börjar ofta som en himlastormande romans. Gåvor och tillgivenhet duggar tätt, men sedan svänger det…

Hälsoliv har tidigare skrivit om det manipulationsverktyg som brukar kallas ”Love bombing”. När smekmånadsfasen är över gör du allt för att återvinna den där initiala kärleken. Du hoppas och hoppas att relationen ska bli ”så där bra som den var förut”.

Det finns emellertid en risk att din partner inte kommer att förändras, även om ni pratar om det. Det gäller att vara vaksam på vad som faktiskt går att reparera och det som är sönder för alltid.

LÄS OCKSÅ: 6 saker du kan göra för att stärka din relation

Foto: Shutterstock

4. Du växte upp med drama

Destruktiva beteenden går ofta i arv. Om du växt upp med en destruktiv förälder kan du helt enkelt ha vant dig vid att leva nära drama. Du kanske till och med söker dig till det.

Du kanske till och med upplever en känsla av lugn i kaoset, menar psykoterapeuten Shirin Peykar till Bustle. Den typen av mönster är viktiga att bryta och det kan krävas professionell hjälp för att göra det.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att du lever i en kärlekslös relation

Foto: Shutterstock

5. Du har redan lagt så mycket energi

Ju mer du investerar i något, desto större chans att du är villig att kämpa för det. Den tesen gäller även för relationer och om ditt förhållande är destruktivt har du sannolikt pumpat in oändligt med energi i det.

Då kan det också vara svårare att släppa taget. Någon kanske tänker: ”Vi har ju ändå varit tillsammans så länge så jag kan lika gärna stanna” medan någon annan känner: ”Jag har lagt såååå mycket kraft på den här relationen, det får inte vara förgäves”.

Om detta är det enda skälet till att du stannar kan relationen behöva synas i sömmarna och du behöver sannolikt fundera på vad du verkligen vill.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

Foto: Shutterstock

6. Du vill inte vara ensam

Ensamhet skrämmer oss och är en oerhört stark drivkraft. Det kan kännas som att det är bättre att befinna sig i en dålig relation än ingen relation alls.

– Många är hellre olyckliga med en partner än ensamma, säger Jordan Madison till Bustle.

Som tidigare nämnt tar självkänslan ofta stryk i ett destruktivt förhållande och du tvingas ödsla enorma mängder energi. Allt kretsar liksom kring relationen och det blir hela ditt liv, din identitet, vilket gör det än svårare att lämna. Enligt terapeuten Jordan Madison krävs ofta att du arbetar på din självkänsla innan du kan ta steget.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här