Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Har det börjat knaka i fogarna?Har det börjat knaka i fogarna?Har det börjat knaka i fogarna?
Har det börjat knaka i fogarna? Foto: Shutterstock

7 vanliga kriser i längre relationer

Den beryktade sjuårskrisen tar död på många relationer. Och även om ni överlever den väntar nya problem.

Inspirerade av Huffington Post listar Hälsoliv 7 vanliga kriser som uppstår i långa relationer – och hur ni tacklar dem.

1. Ni känner er mer som rumskamrater än ett kärlekspar

Att hålla den romantiska gnistan vid liv kräver arbete. Och ju längre in i relationen desto mer kraft krävs.

Om ni inte jobbar aktivt med er relation finns risken att ni blir mer som rumskamrater eller affärspartners som försöker får ihop det dagliga livet med räkningar, barn och amorteringar.

Möjlig lösning: Terapeuten Kurt Smith säger till Huffington Post att det är viktigt att hitta strategier för hur ni håller kärlekslågan stark. Det kan handla om planerade dejtkvällar, små omtänksamma kärleksgester i vardagen eller parterapi.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

2. Ert gemensamma liv tråkar ut er

Alla dagar kan förstås inte vara som en magisk kärleksscen ur en romantisk Hugh Grant-komedi. Men livet ska samtidigt inte upplevas som genomtrist.

Enligt psykoterapeuten Tina Tessina är detta ofta ett tecken på att ni har börjat ta varandra för givet.

– Kanske har livet börjat gå på lite för mycket rutin eller så undviker ni att möta era problem, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att det är dags för parterapi

Möjlig lösning: Våga ta risker. Diskutera hur ni kan bryta ekorrhjulet. Våga prata om sex, om att bli äldre och hur ni verkligen vill leva ert gemensamma liv. Gör något annorlunda och gör det tillsammans – oavsett vad det är.

3. Ert sexliv har bleknat

Hur aktiva vi är i sängen går i vågor och det är helt naturligt - särskilt i längre relationer. Men om du inte är uppmärksam kan det sluta med att sexlivet helt går i stå.

Anledningarna kan vara många. Fysiska och mentala problem, att få barn, sömnproblem, relationsproblem och stress är bara några faktorer som påverkar vårt sexliv. Om det pågår under en längre tid finns risken att ni glider ifrån varandra känslomässigt.

Möjlig lösning: Till att börja med: Våga lyfta frågan! Se också till att lägga er vid ungefär samma tid och låt inte den fysiska intimiteten stanna i sovrummet. Ni kan kyssas, kramas och gosa även i vardagen. När ni väl har sex, låt inte förväntningarna skena i väg. Alla samlag behöver inte vara sensationella.

4. Du upplever att relationen hindrat dig

När du går in i en relation eller ett äktenskap så skiftar dina prioriteringar. Allt kretsar inte längre kring dig. Detta kan innebära kompromisser och uppoffringar som kommer ikapp senare i livet.

Din karriär kanske har blivit lidande? Du kanske hade velat resa mer? Starta ett eget företag? Ägna dig åt en hobby?

Möjlig lösning: ”Många par offrar sina drömmar för att skapa stabilitet i början av en par- eller familjebildning”, säger parterapeuten Kari Carroll till Huffington Post.

Efter några år börjar många tänka på vad de eventuellt gått miste om. Då är det viktigt att försöka stötta och hjälpa varandra att uppnå den tillfredsställelse i livet som saknas.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att du lever i en kärlekslös relation

5. Er toleransnivå är lägre

Tidigt i en relation ser vi ofta förbi eventuella brister hos en partner. När de klantar till det eller gör något irriterande är vi beredda att förlåta och gå vidare.

Men längre in i en relation får många mindre och mindre tålamod. I stället infinner sig en tyst ilska. Du skrattar inte längre bort din partners oförmåga att tömma diskmaskinen.

Möjlig lösning: En viktig insikt är att du och din partner ingår i samma lag. Ni är inte motståndare. Försök att inte tillskriva ett ondskefullt motiv bakom deras handlingar. Utgå ifrån att de gör sitt bästa och hoppas att de erbjuder samma synsätt tillbaka.

LÄS OCKSÅ: 4 tecken på att din relation går på sparlåga

6. Ni har slutat fira era milstolpar

Visst, ni firar födelsedagar, jul, nyårsafton och midsommar som de flesta andra. Men vad hände med att bara fira för firandets skull?

I början av relationen räckte det med att det var en helt vanlig tisdag i februari för att ni skulle korka upp champagneflaskan och skåla för att ni varit tillsammans i 6 månader och 5 dagar.

Möjlig lösning: Fortsätt fira er kärlek och alla milstolpar som det innebär. Det behöver inte handla om dyra, himlastormande kärleksförklaringar var och varannan dag. Ät en mysig picknick på bakgården, gå på en gratiskonsert eller besök er favoritrestaurang. Kort och gott - fortsätt dejta! Det visar att ni uppskattar varandra och ökar motivationen i relationen.

LÄS OCKSÅ: Forskarna: Då är bästa tiden att ha sex

7. Ni har tappat er humor 

När vi blir äldre och mer stressade börjar många av oss att ta livet på lite för stort allvar. Vi låser in vår löjliga humor och vårt äventyrliga barnasinne och kastar bort nyckeln. 

Möjlig lösning: Det går faktiskt att vara både vuxen och lekfull på en och samma gång. Försök ta med det in i din relation. Våga vara fånig! Allt det där ni gjorde i början av er relation kan ni göra nu också.