Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 vanliga fel vi gör när vi väljer partner

Varje år skiljer sig omkring 25 000 svenskar.

Anledningarna kan vara många, men i vissa fall går det redan från början att ana vad som komma skall.

Här listar psykologen Maria Farm några vanliga fällor när vi väljer partner och vad som är bra att tänka på i början av en relation - för att den ska hålla i långa loppet.

– Kärlek ska frigöra dig och förhoppningsvis göra dig till en roligare människa, säger hon till Hälsoliv.

Foto: Shutterstock

1. Vi bortser från det dåliga

 

 

När vi är nyförälskade är det lätt att bara se det fantastiska och härliga hos en partner. Men vad händer när den känslan lägger sig?

Vissa saker borde därför diskuteras tidigare än vi faktiskt gör. Jobbar en av er extremt mycket? Kommer det bli ojämnlikt hemma? Finns det sidor av personligheten som kan bli ett problem?

– Det är viktigt att vara ärlig och titta på sidor hos din partner som är problematiska. Hur kommer det här vara i en samborelation eller i ett äktenskap, säger psykologen Maria Farm.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

 

 

Foto: Shutterstock

2. Ni är för olika

 

 

Ett vanligt uttryck när det kommer till kärlek är "opposites attract" - olikheter attraherar. Men är ni FÖR olika på en grundläggande nivå kan det vara högst problematiskt.

– Här tror jag det är skillnad mellan sexuell attraktion kontra relationer som håller i längden. För det flesta är det lättare om man är ganska lika. Liknande värderingar, intressen och till viss del bakgrund. Men detta är förstås bara på gruppnivå och gäller inte alla, säger psykologen Maria Farm.

Skillnader i personlighet kan givetvis tillföra en relation något. Om den ena är utåtriktad och den andra introvert kan dessa två komplettera varandra.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

 

 

Foto: Shutterstock

3. Du vill inte vara singel

 

 

Människor är flockdjur. Många kastar sig därför väldigt lättvindigt in i en ny relation så fort de blir singlar, när det egentligen skulle passa bättre att vara själv ett tag.

Detta kan också leda till att du stannar kvar för länge i en relation som kanske inte är bra för dig.

– Jag har haft många kvinnliga klienter som har en stark drivkraft att skaffa barn och börjar komma till en ålder då det snart inte går längre, säger psykologen Maria Farm.

– Då står det ibland över allt annat. Inte för att de skulle nöja sig med vem som helst. Men: "Han är en bra person, jättebra, jag vill ha barn, nu kör vi". Och jag har en jätterespekt för den drivkraften.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din relation kan vara osund

 

 

Foto: Shutterstock

4. Passion & lust har för stor betydelse

 

 

Samlivet är en väldigt viktig del av en relation. Men går det verkligen att bygga precis allt på lust och passion? Ett förhållande har trots allt en rad pusselbitar som måste funka.

Och vad händer om passionen svalnar längre fram i relationen? I ett förhållande med fler pelare att stå på är det helt naturligt att man inte har lika mycket sex som i början. Men när sådana pelare saknas blir det svårare.

– Och många gånger är det sexuella en konsekvens av att man har det bra ihop i övrigt. Då vill man ha sex också, säger psykologen Maria Farm.

 LÄS OCKSÅ: 4 saker som måste fungera för ett bra sexliv

 

 

Foto: Shutterstock

5. Ni pratar inte om de stora frågorna

 

 

En av de större frågorna i livet är barnfrågan. Ni kan vara hur kära som helst, men vad händer om en av er MÅSTE ha barn medan du inte är det minsta intresserad?

– Jag har haft klienter som gått från en relation på grund av det. Och det är ju en stor sorg, säger psykologen Maria Farm.

Extra problematiskt blir det om ni redan har exempelvis två barn tillsammans och du vill ha ett tredje men din partner säger blankt nej.

– Då har man byggt ett liv tillsammans och då är det inte helt lätt att gå.

 LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas - eller börja kämpa

 

 

Foto: Shutterstock

6. Du lyssnar inte på magkänslan

 

Du kan vara hur kär som helst, men någonstans långt därinne finns en gnagande känsla av att något inte stämmer. Då gäller det att lyssna på magkänslan.

Det kan handla om en kontrollerande sida, svartsjuka, dominans - saker som sannolikt bara kommer förvärras.

– Jag har haft flera klienter som precis separerat och då kan de säga: "Egentligen kände jag det redan från början". Det ska man lyssna på, säger psykologen Maria Farm.

 

Foto: Shutterstock

7. Du är beredd att förlora dig själv i din partner

 

En relation betyder inte att två personer ska bli en. När du börjar anpassa dig efter precis allt, slutar umgås med vissa vänner och sakta men säkert raderar ut din egen identitet finns anledning till oro.

– Du ska känna från början att du duger precis som den du är, det är väldigt viktigt. Både för din skull och relationen, säger psykologen Maria Farm.