Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Charlotte Sanders berättar om tips och knep som gör att relationen stärks och utvecklas.
2 AV 2
Foto: Shutterstock

7 tecken på att du är för beroende av din partner

Visst är den härlig, nyförälskelsen?

Men hur vet man skillnaden mellan att vara upp över öronen kär och besatt? När blir ditt beteende skadligt för dig själv och andra?

Här är sju varningstecken på att du blivit för beroende av din partner. 

När den initiala förälskelsen lagt sig kan det utvecklas ett beroende där du tror att du är beroende av den andra personen och inte klarar dig själv.

– Man kan bli beroende av människor, lika mycket som vi kan bli beroende av alkohol eller droger, säger Margaret Paul, relationsexpert till Cosmopolitan. 

Hon förklarar att man kan få sin självkänsla körd i botten genom att lägga över ansvaret för ditt mående på någon annan person. Detta kan i sin tur påverka din psykiska hälsa, karriär och dina andra relationer till familj och vänner.
Inspirerade av Cosmopolitans lista listar vi här varningstecken att hålla utkik efter.

1. Du måste ha kontakt personen hela tiden – och känner dig ensam när ni inte ses 

Givetvis är det mysigt att ses, men när du tvingar din partner att ses trots att du egentligen borde göra något annat, eller du tar med din partner på en kväll där det bara skulle vara vänner och inga partners med är det ett tecken på att ditt beteende inte är helt sunt. 

Ett hälsosamt förhållande klarar av att ni hittar på saker var för sig, och kan ha en rolig kväll på egen hand. Klarar du inte av det är det definitivt ett varningstecken.
LÄS OCKSÅ: Fem vanliga fällor som förstör din relation

2. Du får panik vid tanken på att bli lämnad – och överkompenserar

I ett förhållande så är det givet att tanken på att förlora den andra är hemsk, men det finns grader av hur stor vikt man lägger vid detta möjliga scenario. 

Om du får en panikattack vid tanken på att din partner kommer lämna dig kan du vara för beroende av din partner. Detsamma gäller om ni skulle springa in i din partners ex, det kan väcka enormt mycket ångest och du kan inte släppa tanken på den tidigare partnern och de tillsammans.
Därför kan det lätt bli att du anstränger dig till max för att inte bli lämnad. Du kanske lägger alldeles för mycket pengar på dyra presenter, middagar eller betalar räkningar för att vara en så perfekt partner som möjligt och göra det så svårt som möjligt för din partner att lämna dig. 

– Detta tror jag är ett vanligt problem i början av en relation när det är mycket osäkerhet och man inte vet var man har varandra. Oftast handlar det om ens egen osäkerhet och ens tankar om sig själv mer än partnern. Man känner sig inte bekräftad och man får inte det man vill ha, har psykolog Maria Farm tidigare sagt till Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: 13 varningstecken på att din relation inte mår bra

3. Du är oerhört svartsjuk och övertolkar 

När din partner berättar om den trevliga nya kollegan på jobbet eller blir bjuden på fest utan dig så blir du genast misstänksam och svartsjuk. Du blir galen av tanken på att din partner kan träffa någon annan, och alla runt er är ett potentiellt hot mot ert förhållande.  

Psykolog Maria Farm har tidigare sagt till Hälsoliv att svartsjuka lätt kan gå över gränsen. 

 – Det är aldrig okej med våld, hot om våld, sexuellt våld eller svartsjukebeteenden som handlar om att kontrollera vem man träffar, hur man ser ut eller vart man ska. Då ska man dra öronen åt sig och fly, säger Maria Farm.

4. Du beskyller dig själv när din partner åker i väg

Din partner ska i väg på en jobbkonferens eller en resa med sin familj.

Om du vid tanken på detta får panik och tänker att det är något personligt att din partner hellre åker i väg än är med dig är det en varningssignal. Du känner dig genast ful och ovärdig din partners kärlek när ni inte är tillsammans.

Foto: Shutterstock

5. Du använder sex som ett verktyg för att få behålla din partner 

Om du använder sex för att få din partner att älska dig mer, trots att du kanske inte vill ha sex är det givetvis inte bra.

Enligt relationsexperter är det också ett illavarslande tecken om du har sex med din partner på olämpliga tider och platser, för att hålla relationen vid liv och det kan i många fall få dåliga konsekvenser i ditt övriga liv.

LÄS OCKSÅ: 8 saker du ska se upp med i en partner 

6. Du kräver mycket uppmärksamhet och bekräftelse 

Om din partner inte har berömt dina kläder eller frågat hur du mår på morgonen blir du mycket sårad och ledsen, och tolkar detta som att du kommer bli lämnad. Du kräver presenter och ömhetsbevis och blir galen om din partner inte lever upp till dina förväntningar.

LÄS OCKSÅ: Så hanterar du en svartsjuk partner om du inte vill göra slut 

7. Du är livrädd för att vara ensam 

Tanken på att bli singel skrämmer dig enormt, och även att göra saker på egen hand får dig att känna dig osäker. Att äta lunch ensam eller sova ensam hemma är nästintill en omöjlighet utan din partner.