Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Statistiken visar att det fortfarande är kvinnor som mest av det obetalda arbetet i hemmet.Statistiken visar att det fortfarande är kvinnor som mest av det obetalda arbetet i hemmet.Statistiken visar att det fortfarande är kvinnor som mest av det obetalda arbetet i hemmet.
Sandra Lindström, legitimerad psykolog som driver jämstalldvardag.se ger sina bästa råd för hur man kan göra relationen mer rättvis.Sandra Lindström, legitimerad psykolog som driver jämstalldvardag.se ger sina bästa råd för hur man kan göra relationen mer rättvis.Sandra Lindström, legitimerad psykolog som driver jämstalldvardag.se ger sina bästa råd för hur man kan göra relationen mer rättvis.
1 AV 3
Statistiken visar att det fortfarande är kvinnor som mest av det obetalda arbetet i hemmet.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Sandra Lindström, legitimerad psykolog som driver jämstalldvardag.se ger sina bästa råd för hur man kan göra relationen mer rättvis.
Foto: Paulina Holmgren
3 AV 3

7 steg till ett mer jämställt och rättvist förhållande

Känner du att du tar mer ansvar hemma än vad din partner gör? 

Här är 7 konkreta tips på hur du kan göra förhållandet mer jämställt. 

– Att leva jämställt är en process, det är inget som händer av sig självt, säger Sandra Lindström, legitimerad psykolog och föreläsare som driver ”Jämställd vardag”.

Att vara den som tar mest ansvar för hem och familj är krävande. Dels tar allt det praktiska arbetet tid, men ansvaret tar även psykisk kraft. Och en hel del arbete syns inte ens. Det handlar om projektledarrollen och all planering som faktiskt behövs för att vardagslivet ska rulla på. Allt från att veta när barnen behöver nya kläder till att hålla koll på när sotaren ska komma. 

– Vi har en slags romantisk bild av hur livet tillsammans med en annan människa ska vara och att allt arbete som ska göras i vardagen ska lösas på ett magiskt sätt. Att vi ska kunna fördela och veta vad som ska göras utan att prata om det. Så skulle man ju inte göra på en arbetsplats, där vet alla vilka arbetsuppgifter de har, säger psykologen Sandra Lindström, som driver ”Jämställd vardag” och föreläser om den ojämställda stressen. 

Att förändra relationen och göra den mer jämställd är inte omöjligt. Men man får räkna med att det inte räcker att ta ett snack om saken och att allt kommer att flyta på efter det. 

– Jag brukar få frågan om det är jämställt hemma hos hos oss. Då svarar jag att jämställd är inget man är, det är något man måste göra, hela tiden. Man får kämpa aktivt för det, gneta på och ha en levande dialog, säger Sandra.

Här är hennes råd till dig som vill förändra uppdelningen av det obetalda arbetet hemma hos dig.  

Psykologens 7 tips till en mer jämställd relation

”Att en person ska göra mycket mer av arbetet hemma är inte rättvist, det är att utnyttja en annan människa och är motsatsen till kärlek”, säger Sandra Lindström, legitimerad psykolog och jämställdhetsexpert.”Att en person ska göra mycket mer av arbetet hemma är inte rättvist, det är att utnyttja en annan människa och är motsatsen till kärlek”, säger Sandra Lindström, legitimerad psykolog och jämställdhetsexpert.”Att en person ska göra mycket mer av arbetet hemma är inte rättvist, det är att utnyttja en annan människa och är motsatsen till kärlek”, säger Sandra Lindström, legitimerad psykolog och jämställdhetsexpert.
”Att en person ska göra mycket mer av arbetet hemma är inte rättvist, det är att utnyttja en annan människa och är motsatsen till kärlek”, säger Sandra Lindström, legitimerad psykolog och jämställdhetsexpert. Foto: Paulina Holmgren

1. Prata

Det första steget är att prata. Uttala en önskan om ett mer jämställt förhållande och prata om hur ni vill ha det, hur ni vill leva ert gemensamma liv, vad är rättvisa för er? Bestäm en tid när ni ska ta samtalet. Att ta upp frågan under ett pågående bråk är ingen bra strategi. 

2. Fördela rättvist

Känns det obekvämt att ta upp ämnet? Ett förslag är att prata i termer av rättvisa, för det är vad det handlar om. Det är inte rättvist att den ena tar mycket större ansvar för det gemensamma livet. Man kan exempelvis föra saken på tal genom att säga: ”Vi behöver prata om hur vi ska få till livet och vardagen. Vi älskar varandra och vi vill leva tillsammans och då är det ju viktigt att vi får till det här på ett rättvist sätt, tycker inte du också det?”

– Att två personer ska leva tillsammans under samma tak och att den ena ska utnyttja den andra, det är ju motsatsen till kärlek. Man behöver prata om det utifrån temat rättvisa, säger Sandra Lindström.

3. Gör en lista - och prata om detaljerna

Skriver ner precis allt som behöver göras hemma på en lista för att synliggöra allt arbete. Och låt det inte stanna vid det. Prata igenom varje arbetsuppgift ordentligt för att försäkra er om att båda har samma syn på vad som ingår i de olika arbetsuppgifterna.
Hur ska den här sysslan göras?
När ska det göras?
Vem ska göra det?

– Det är så lätt att skylla ifrån sig om man inte pratat igenom det innan. Gå ner på detaljnivå, vad funkar i er familj, säger Sandra. 

3. Det är tiden och inte antalet uppgifter som spelar roll

När sysslor sedan ska fördelas mellan er är det viktigt att titta på mängden tid det tar att utföra sysslan och inte antalet sysslor som respektive part tar ansvar för. Att byta däck två gånger per år går inte att jämföra med att tvätta åt familjen året runt. 

5. Glöm inte projektledarrollen

I ett förhållande är det vanligt att en person får projektledarrollen och är den som kommer ihåg, planerar och påminner. Det är ett arbete som inte alltid märks men som tar både tid och kraft. Antingen kan man försöka dela upp det så att var och en får olika områden där de tar det yttersta ansvaret. Ett annat alternativ är annars att omfördela de praktiska sysslorna. Den som har projektledarrollen gör mindre praktiskt och den andra tar omkring 70 procent av dem i stället, för att kompensera.

6. Härskärtekniker att se upp med

Det är inte alltid en partner vill göra förhållandet mer jämlikt. Men du ska till exempel inte köpa argumentet att ”det är sån här jag är, du får helt enkelt acceptera det”. 

– Vi människor är jätteduktiga på att förändra oss, så uttalandet i sig är oriktigt. Men i grunden handlar det inte ens om att förändra, det handlar om att fördela arbetsuppgifter rättvist. Det är två helt olika saker, säger Sandra. 

En annan taktik kan vara att skriva över problemet på den som lyft frågan. Att börja prata om att det är tjatandet som är problemet. Att säga ”varför gnäller du så mycket på mig, jag tjatar ju inte på dig” är en vanlig härskarteknik i de här sammanhangen. 

– Man tar fokus från sakfrågan och det är jättevanligt. Om man lever tillsammans och den ena lyfter ett problem då har man ett gemensamt ansvar att lösa problemet. Man får hitta ett sätt att lösa det tillsammans, inte vifta bort det genom att säga att den andra tjatar, säger Sandra Lindström. 

Ytterligare en härskarteknik är att hota att helt sluta göra något; ”Om du klagar på mig en enda gång till så kommer jag aldrig mer göra det här”. 

– Man kan inte frånsäga sig något som faktiskt måste göras, som att tvätta till exempel, det måste göras av någon.  Om båda i ett förhållande körde den strategin skulle det bli väldigt problematiskt. Man måste få ge varandra synpunkter utan att det ska landa i att någon ska vägra fortsätta med en syssla. Det är en ojuste relationsstrategi, säger Sandra. 

Andra härskartekniker är när partnern gör fel med flit eller är helt passiv och aldrig tar eget initiativ att lyfta frågorna. 

– Det är också sätt att komma undan ansvaret, säger Sandra. 

7. Låt inte jämställdheten ta semester

Ta höjd för att semestrar och högtider är klassiska fällor där det är lätt hänt att falla tillbaka i gamla mönster och ökad ojämställdhet. Det är bra att tänka på det innan och vara extra vaksam. 

Kvinnor utför mer av det obetalda hemarbetet

Hur jämställda vi än må tycka att vi är i dagens samhälle visar ändå statistiken att kvinnor generellt är de som utför den större delen av det obetalda arbetet i hemmet. 

– Man kan ju också se att kvinnor drabbas så mycket hårdare av utmattning och stressrelaterad ohälsa. Det finns flera delar i det, men ett faktum är att kvinnor har ett större ansvar för hem och familj och det gör att de drabbas hårdare. De har mindre tid till återhämtning, säger Sandra Lindström. 

Hon ser det som ett strukturellt problem. För 50 år sedan var fler kvinnor hemma och tog hand om hemmet och familjen men så är det ju inte numera. Men allt arbete som man faktiskt behöver göra i ett hem har inte försvunnit.

– Det har uppstått en gigantisk tidsbrist, hur ska vi hinna med allt som fortfarande måste göras, när tiden i hemmet blivit mindre. För mig är det självklart, vi behöver dela på ansvaret, säger Sandra. 

– Men här finns fortfarande olika måttstockar för män och kvinnor. Det är kvinnornas ansvar att se till att det fungerar medan mannen hjälper till. Jag väntar fortfarande på att en man ska säga till mig att han har sån tur för att hans fru hjälper till med både tvätt och städning. 

Fråga dig om det är värt det

Till den som kämpat för en mer rättvis fördelning i hemmet utan att något förändrats har Sandra egentligen bara ett råd: 

– Då är det rimligt att fråga sig om man vill fortsätta leva med den här personen. Ställ dig frågan hur mycket du är beredd att ta. Vill du leva med en partner som bryter gemensamma överenskommelser, som utnyttjar dig? Ibland behöver man gå vidare, säger Sandra.  

LÄS OCKSÅ: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet 

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation