Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 AV 2
Foto: Shutterstock

7 saker som aldrig är okej i en relation

Till skillnad från fysisk misshandel syns psykiskt kränkande beteenden inte med blotta ögat. Men psykisk misshandel kan vara minst lika smärtsamma.

Med hjälp av Huffington Post listar Hälsoliv sju giftiga vanor som en dålig partner har.

Det kan handla om allt från ett extremt kontrollbehov till hånfulla kommentarer.

1. De vägrar ta ansvar för sina handlingar

Visst vore det skönt att slippa alla typer av plikter och skyldigheter? Det är en vanlig taktik i ett destruktivt förhållande.

 – De vilseleder, förvränger verkligheten och ljuger rakt ut för att förflytta skulden till sin partner, säger psykoterapeuten Carol A Lambert till Huffington Post.

De gör helt enkelt allt för att inte vara den skyldige, oavsett problem.

LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan genomskåda en narcissist 

2. De framstår som kärleksfulla, men…

Foto: Shutterstock

Personer som ägnar sig åt kränkande beteenden i en relation kan fortfarande vara väldigt charmiga. Särskilt initialt då de gärna överöser dig med gåvor och tillgivenhet.

Men det finns en mörkare sida som snart visar sig. De försöker hålla koll på allt du gör, sms:ar överdrivet mycket och vill hela tiden tillbringa tid tillsammans - bara ni två. De påstår att det handlar om att de är "djupt förälskade". Men det som initialt kan framstå som mild svartsjuka blir väldigt snabbt ett kränkande sätt att kontrollera, skapa självtvivel och sakta montera ner ditt självförtroende, säger socialarbetaren och utbildaren Lisa Ferentz som specialiserar sig på trauma.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

3. De lyfter dig aldrig

Har du fått en befordran? Vunnit en tävling? Lyckats med något du kämpat för länge? Förvänta dig inga uppmuntrande ord som belöning. En kränkande person lyfter väldigt sällan sin partner.

De är också experter på att ogiltigförklara dina känslor. Kommentarer som "Varför gör du en så stor sak av det här?" är vanliga och de anklagar dig ofta för att vara för känslig eller till och med galen.

Dina åsikter och idéer skjuts ofta ner i sin linda - ofta på ett hånfullt sätt, menar psykoterapeuten Beverly Engel.

LÄS OCKSÅ: 5 kriser som kan krossa din relation

4. De reagerar aggressivt när ni är oense

Foto: Shutterstock

Meningsskiljaktigheter accepteras inte. Ett argument som inte är i linje med deras ses som en personlig attack.

De sätter sig själva i offerrollen och reagerar ofta väldigt starkt, ilsket och hotfullt. De kan till och med vända det till att det är du som är kränkande och ägnar sig åt psykisk misshandel, menar psykoterapeuten Carol A Lambert.

LÄS OCKSÅ: 20 tecken på att du känner en psykopat

5. De hittar ursäkter för allt

För att ursäkta sitt kränkande beteende placerar de incidenter i ett sammanhang. Som att de var stressade, trötta, överväldigade eller berusade.

– Det ger deras hjärna tillåtelse att upprepa exakt samma beteende när samma kontext uppstår igen - det vill säga när hen behöver adrenalin, tillfällig extraenergi eller självförtroende, säger psykologen Steven Stosny till Huffington Post.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt

6. De isolerar dig

En kränkande partner älskar när du är i beroendeställning. De uppnår detta genom att medvetet och systematiskt isolera dig från hela ditt sociala nätverk.

Det kan handla om vänner, familj eller kollegor. Allt för att minska risken för att utomstående blir vittnen till den psykiska misshandel som pågår. Ju mer isolerade desto svårare att ta tillbaka kontrollen och fly relationen, menar socialarbetaren och utbildaren Lisa Ferentz som specialiserar sig på trauma.

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas - eller börja kämpa

7. De har orealistiska förväntningar på dig och er relation

I den här typen av förhållanden förekommer väldigt lite eller ingen egentid. Din partner förväntar sig att ni ska spendera all ledig tid tillsammans och du förväntas lägga allt åt sidan för att möta deras behov.

– De blir missnöjda oavsett hur mycket du försöker. Och de kritiserar dig så fort du inte når upp till deras högt ställda förväntningar, säger psykoterapeuten Beverly Engel till Huffington Post.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

Lämna en destruktiv relation - stöd och hjälp

Känner du igen dig i föregående punkter? Eller lever du nära någon som du misstänker utsätts för kränkningar?

Det är inte lätt att lämna en destruktiv relation. Många upplever skuld och skam, men du måste våga prata om hur du har det, gärna med en nära anhörig som kan lyssna utan att döma.

Dokumentera och skriv ner datum för olika händelser.

För att få utomstående hjälp, vänd dig till en stödjour.

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Mansjouren i Stockholms län: 08-30 30 20

Manscentrum: 08-643 11 83

RFSL brottsofferjour: 020-34 13 16