Vissa saker kan inte bli osagda.
Försök att inte överreagera - det gör lätt att bråken trappas upp.
Försök att inte använda orden "aldrig" och "alltid" när ni argumenterar.
1 AV 3
Vissa saker kan inte bli osagda.
Foto: Colourbox
2 AV 3
Försök att inte överreagera - det gör lätt att bråken trappas upp.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Försök att inte använda orden "aldrig" och "alltid" när ni argumenterar.
Foto: Colourbox

7 saker du genast ska sluta säga till partnern

Aj. Känslan när du har gått över gränsen och sagt något elakt din partner i stundens hetta, som du ångrar sekunden efter, är inte skön. Och det är definitivt inte skönt för din partner att bli träffad av de sårade orden heller.

Se till att rensa i ditt ordval och inte gå över gränsen när du hamnar i heta diskussioner med din respektive. Då ökar era chanser för ett blomstrande och kärleksfullt förhållande som håller.

Frida Anter

För många är det fysiska våldet en mycket tydlig gräns för vad som inte får förekomma i en relation. Men när det gäller den psykiska biten, det vi kan utsätta varandra för verbalt, kan gränserna för vad som är okej och inte vara lite mer flytande.

De flesta är förhoppningsvis ändå medvetna om att även ord kan sabotera relationen och såra rejält. Men vi är bara människor, och ibland säger vi saker vi inte menar. Det kan exempelvis bero på stress, trötthet eller irritation. Många gånger går det att åtgärda genom att ha självinsikt, be om ursäkt och prata igenom det som har hänt.

Men de gånger tonen blivit alltför hård kan det vara desto svårare att reparera skadan. Sårande ord som träffar rakt i hjärtat lämnar ärr efter sig. Dessutom är risken att tonen mellan er trappas upp och blir hårdare för varje gräl. Så ett viktigt råd är att aldrig börja gå över gränsen – och du vet nog innerst inne ganska väl var den går.

Ni kommer förstås att diskutera och argumentera många gånger, men det gäller att göra det med en respektfull ton, på ett konstruktivt sätt. Här listar vi sju saker som du bör undvika att säga till din partner, med inspiration av sajten Bustle.

1. Säga "alltid" och "aldrig"

Du kanske tycker att det känns tydligt och bestämt att använda definitiva ord som "alltid" och "aldrig". I en diskussion kanske du använder dem för att verkligen understryka det du vill ha sagt. Om du tycker att din partner tvättar familjens gemensamma tvätt för sällan kanske du överdriver en aning och säger att hen 'aldrig' tvättar.

Men den här argumentationstekniken får bara motsatt effekt, eftersom din partner då direkt avfärdar det du säger som nonsens. Och det är det kanske också, åtminstone om din partner tvättar ibland. Då är det lätt att kategorisera allt du säger som struntprat – på grund av ett enda ord. Så håll dig till sanningen och försök att förmedla det du säger på ett sätt som inte tvingar in din partner i försvarsläge.

LÄS OCKSÅ: Är er relation kanske vardagstrist?

2. Försöka att förbjuda saker

Behandla inte din partner med samma attityd du använder mot barn som du behöver säga åt på skarpen. Du bör undvika uttryck i stil med "så får du inte göra". När någon blir behandlad som ett barn och får tillsägelser av sin partner kommer det också att locka fram en barnslig reaktion av trotsighet, det vill säga personen känner sig bara ännu mer manad att göra det hen blir tillsagd att inte göra. Ingen vill känna sig kontrollerad av sin partner.

Om du vill få din partner att sluta prioritera sina vänner framför era dejtkvällar är det mycket effektivare att helt enkelt berätta hur du känner inför detta. Säg i stället att du saknar att spendera mer tid tillsammans, och försök att hitta en lösning som passar er båda.

3. Hota med att lämna

När en diskussion blir hetsig och ni båda känner er frustrerade kan samtalet hamna i en återvändsgränd där allt redan är sagt. Men i stället för att i det läget dra det ett steg längre och börja använda dig av för hårda ord och hot är tipset att ta en paus från varandra en stund. Det kan räcka med att pyssla med egna saker i olika delar av lägenheten eller kanske gå ut på en promenad. Bara så att de där heta, uppskruvade känslorna får en chans att lägga sig.

Annars är det lätt hänt att i stundens hetta hota med att flytta eller göra slut om din partner inte ändrar på det som stör dig. Men det här kommer du förmodligen att ångra redan dagen efter, då du inte alls känner för att lämna din älskling. Problemet är att din partner inte kommer ha lika lätt att glömma hotet som kastades fram, och det riskerar att skapa en känsla av otrygghet i förhållandet. En bra grundregel är att inte använda den här typen av hot så länge du inte verkligen är redo att lämna relationen.

 

4. Använda hårda ord

I linje med hoten har vi de hårda orden. Det där som du råkar säga till sin partner i stundens hetta, men som du ganska snart ångrar. Försök att göra ditt bästa för att inte gå över den där gyllene gränsen och säga sådant som sårar mer än du egentligen önskar.

Du känner till din partners ömma punkter och när du är riktigt arg är det lätt hänt att du drar till med dessa för att "vinna" bråket. Men du har inte vunnit för att du är den som har lyckats göra din partner mest illa genom hemska personangrepp – tvärtom. Försök i stället att kontrollera dina känslor när stämningen blir för uppeldad. Ta ett djupt andetag och en liten paus, det är ingen idé att fortsätta diskussionen när den inte längre är konstruktiv.

Kom ihåg att de där hårda, sårande orden inte går att ta tillbaka. Du har sagt det du har sagt och det kommer tyvärr att fastna hos din partner. Dessutom finns det en risk att orden bara blir hårdare och hårdare för varje gräl – så håll er borta från de förödande orden redan från början.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du aldrig får ge upp för ett förhållande

 

5. Pika din partners familj

Så var det det här med våra familjer. Det är inte alltid det lättaste att hantera, varken för oss själva eller den vi lever med. Ibland kan det vara lite snårigt att veta vad som är okej att säga och inte. Även om din partner själv klagar på någon i sin familj är det inte säkert att du har samma rätt att kritisera.

Hur mycket du än stör dig på din partners mammas beteende gör du nog klokast i att lägga band på dig själv i många lägen. Det är trots allt din partners mamma, och där finns starka kärleksfulla band som alltid kommer att vara kvar. Om det verkligen är problematiskt för dig att hantera någon i din respektives familj kanske du kan undvika att vara med på precis alla familjeaktiviteter, det är att föredra framför att ideligen hamna i konflikter. Om ni bara ses vid enstaka tillfällen kanske det blir lättare för dig att bita ihop.

6. Uttrycka missnöje på fel sätt

Du vet innerst inne att ingen är perfekt, och att alla inte kan bete sig precis på det sätt du hade önskat. Men åh vad du önskar att det vore så ibland. Försök till att börja med att fundera på vad av de irriterande saker din partner utsätter dig för som är allra värst, och fokusera sedan på det. Att gå runt och småklaga på det mesta kommer vara betydligt mer ineffektivt.

När du ska framföra ditt klagomål, vare sig det handlar om att din partner städar för sällan eller är dålig på att ta romantiska initiativ, försök då att säga detta på ett positiv sätt som inte skapar en konfliktsituation. Uttryck exempelvis hur mycket du skulle uppskatta om ni gjorde romantiska saker ihop lite oftare, eftersom du tycker så mycket om att spendera tid med din partner. I stället för att hamna i den där fällan med formuleringar som "du tar aldrig några initiativ" eller liknande.

7. Be din partner "slappna av"

När din partner är upprörd över något du har gjort eller sagt bör du försöka lyssna och ta det hen säger på allvar. Du kanske tycker att det är en överreaktion, men det är faktisk inte upp till dig att avgöra. Gör i stället ditt bästa för att sätta dig in i hur din partner känner och försök att förstå.

Om du i stället för att lyssna lägger fokus på hur din partner uttrycker sig kommer det bara att göra allt värre. Varför göra stämningen ännu mer irriterad genom att ägna tid åt kommentarer som "slappna av" eller "det var väl inget att hetsa upp sig för".

Lyssna på poängen som personen försöker förmedla, och försök att glömma att det kommer fram på ett för dig icke önskvärt sätt. För tillfället i alla fall. I efterhand kan du mycket väl meddela att du skulle föredra om ni hade en lite lugnare ton mot varandra.

 

LÄS OCKSÅ: 9 vanliga beteenden som dödar förhållandet

LÄS OCKSÅ: Saker du aldrig bör säga till din partner