Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vissa varningsklockor bör du ta på största allvar.
Vissa varningsklockor bör du ta på största allvar.
Vissa varningsklockor bör du ta på största allvar.
1 AV 2
Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 AV 2
Vissa varningsklockor bör du ta på största allvar.
Foto: Shutterstock

7 saker du aldrig ska acceptera i en relation

En relation innebär kompromisser, och att lära sig leva med någon annans brister och tillkortakommanden.

Men hur kär du än är så finns det vissa varningstecken i en relation som inte ska ignoreras.
Inspirerade av sajten Prevention listar vi sju saker du aldrig ska acceptera i en relation.

Victoria Petersson

1. Din partner är fysiskt våldsam 

Kanske den största varningsklockan på en ohälsosam relation och det som verkligen inte är accepterat på något sätt är om din partner gör dig fysiskt illa.

Om din partner gör något av följande; drar dig i håret, slår, biter eller tar stryptag på dig, skadar dina/era barn, förbjuder dig att ringa polisen eller söka medicinsk vård är det alla skäl att lämna relationen.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att din relation är nära slutet 

2. Din partner hånar och förolämpar dig 

Om du upplever att din partner förolämpar eller hånar dig kan det vara ett tecken på att relationen inte är bra.

En viss retsam jargong kan vara ett kärleksfullt inslag i en relation, men det finns en gräns när skämtandet går för långt och inte är hälsosamt.  Ett bra förhållande ska gå dig att må bra, och känna dig tillräcklig precis som du är.

Om du är med en person som hela tiden pikar dig för olika saker; som till exempel ditt utseende, dina intressen eller ditt jobb så riskerat ett sånt beteende att få dig att känna dig otillräcklig och ge dig sämre självkänsla och självförtroende.  Om du är med någon som får dig att känna så – lämna relationen.

LÄS OCKSÅ: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignorera

3. Din partner vill förändra ditt utseende 

Att vilja göra sig extra fin och attraktiv för sin partner är inget konstigt, och särskilt i början av en relation är det helt naturligt att vilja visa upp sitt bästa jag.

Men om din partner börjar anmärka på hur du ser ut i negativa ordalag är det ett varningstecken. Om din partner tycker att du vore finare några kilon lättare, eller uppmuntrar dig att plastikoperera dig börjar varningsklockorna ringa.

 Att alla förändringar som rör ditt utseende ska vara på ditt eget initiativ är en bra regel att gå efter.

LÄS OCKSÅ: Egenskapen vi stör oss mest på hos en partner

4. Din partner försöker isolera dig från vänner och familj

Om din partner hittar fel på dina vänner eller din familj, eller försöker isolera dig från dina nära och kära är det generellt ett dåligt tecken.

Om din partner vill veta exakt vilka alla dina vänner är eller börjar tala illa om din familj och vill att du ska välja partnern över familj och vänner är det inte en sund relation.  En partner som får dig isolerad från dina närmsta vänner och familj är inte en partner att satsa på.

5. Din partner vill ha koll på allt du gör och var du är

I ett osunt förhållande har din partner koll på vad du gör och var du är hela tiden.

Givetvis är det viktigt att bry sig om varandra, men när din partner kräver att få veta varför du inte svarar inom fem minuter eller vill veta exakt vilka du äter lunch med på jobbet är det ett illavarslande tecken.

 Vill din partner ha lösenord till din mejl eller sociala medier-konton? Varningsklockan ringer. Om anledningen är bara för att hålla koll på dig är det inte bra.

LÄS OCKSÅ: 9 vanliga orsaker att din relation spricker 

6. Din partner förstör saker i ditt hem 

Om dina saker och föremål i hemmet förstörs av din partner under bråk är det inte heller ett tecken på en hälsosam och sund relation.

Om din partner slänger tallrikar i golvet eller slår hål i väggarna när ni bråkar ringer varningsklockor. Detta kan också vara ett tecken på att din partner har svåra humörsvängningar och kanske kan bli våldsam mot dig i framtiden.

LÄS OCKSÅ: 13 varningstecken på att din relation inte mår bra 

7. Din partner får dig att göra sånt du inte gillar 

Att leva i en relation innebär att ständigt kompromissa. Men din personliga integritet och dina egna gränser ska inte bli lidande för att du är i en relation.

Din partner ska inte få dig att göra saker du inte känner dig bekväm med när det gäller sex. Sexrådgivaren Bianca Laureno säger till sajten Prevention att det är en varningsklocka när din partner ber dig offra din egen njutning för din partners skull.

 Om du känner att din partner inte respekterar dina gränser ska din partner förstå och respektera det menar Bianca Laureno.