Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Relationer

Publicerad 7 aug 2019 19:00

7 knep att ta till – när du inte borde skriva till ditt ex

Skriva till exet, är det en så bra idé?

Skriva till exet, är det en så bra idé?

Foto: Shutterstock

Det behöver inte vara dåligt att ha kontakt med sitt ex, men det finns tillfällen då man skulle göra vad som helst för att stå emot lusten att sms:a.

Här delar vid med oss av några tips som kan hjälpa.

Uppbrott är svåra. Det spelar ingen roll om förhållandet varit mestadels bra eller rakt igenom destruktivt – faktum kvarstår att man fortfarande förlorat någon som varit en stor del av ens liv. Därför är det heller inte så konstigt att man ibland drabbas av en otämjbar lust att höra av sig till sitt ex.

Det är så klart inte bara dåligt att ha kontakt med ett ex, men många gånger leder kontakten bara till att det blir ännu svårare att gå vidare.

Det är mänskligt. Kanske har man fastnat i ett ältande som man vill få klarhet i, kanske har man hittat hens borttappade strumpa och använder den som ursäkt för att ses eller så vill man ge personen ännu en utskällning för hur hen behandlat en.

Inspirerade av Elite Daily delar vi därför med oss av några tips att använda sig av när lusten att sms:a exet kickar in – och man vet att det är en dålig idé.

1. Hör av dig till en vän i stället

Kanske handlar det om att du bara vill berätta något roligt för någon, och exet var den första du kom att tänka på? Eller känner du dig ensam? Sms:a en kompis i stället – det är ju trots allt vad man har vänner till.

2. Gå en promenad

Ta en nypa frisk luft och rensa tankarna. Att vistas ute i naturen är ett bra sätt att varva ner och dämpa eventuella oroskänslor. 

3. Skriv ner vad du vill säga

Är du arg på ditt ex? Det kan vara frestande att släppa på spärrarna och sms:a i affekt. Men även om det kan vara helt befogat känns det inte alltid så bra efteråt. Ett bra tips är att skriva ner det du vill säga till ditt ex i ett block eller i anteckningar i mobilen (obs, ej i ett riktigt sms). Ibland räcker det att få skriva av sig, utan att låta mottagaren läsa. Och om du inser att du faktiskt VILL skicka det, har du ett utkast som du kan fila på och skicka senare.

4. Skaffa en dejtingapp

Du behöver inte kasta dig in i något nytt, men ibland kan lusten att höra av sig till exet släppa om man inser att det finns andra där ute. Ett snabbt sätt att få lite bekräftelse är att ladda ner Tinder eller någon annan dejtingapp.

5. Kom ihåg varför ni gjorde slut

Påminn dig själv om anledningen till att ni gjorde slut. Det kan göra att det känns mindre lockande att höra av sig... och om du tvärtom blir mer sugen: Se punkt tre.

LÄS MER: Frågorna du ska ställa dig själv innan du går tillbaka till ditt ex

6. Ta en tupplur

Ett beprövat knep när det kommer till stora beslut och starka känslor: Sov på saken. Det är mycket möjligt att lusten att höra av sig går över efter en tupplur.

7. Gör sådant du tycker om

Acceptera att lusten finns där, men låt dig inte styras av det.  Gör sådant du mår bra av och försök njuta av tillvaron – det gör det lättare att låta bli att skicka det där meddelandet.

Och om du ändå sms:ade...

... Så var snäll mot dig själv. Du är bara människa, och inte den första som skrivit till exet fast att du sagt att du inte skulle. 

LÄS MER: Därför känns det så jobbigt att bli avvisad av en dejt

LÄS MER: 7 saker du aldrig ska acceptera i en relation