Avsätt tid och dela med er av vad som hänt under dagen, även om det handlar om småsaker.
Avsätt tid och dela med er av vad som hänt under dagen, även om det handlar om småsaker. Foto: Shutterstock

7 enkla vanor som stärker relationen

När vardagen kryper på är det många som glider ifrån varandra, ibland utan att tänka på det.

Men med små enkla förändringar, som blir till vanor, ökar chanserna för en stark relation.

1. Håll kontakten under dagen

Ni behöver inte sitta och chatta dagarna i ända på messenger när ni är ifrån varandra, ibland måste man ju jobba också. Men ett ”Hej, hur mår du?”-sms kan betyda väldigt mycket. Eller varför inte bara: ”Hej, jag älskar dig”. 

Det visar att ni bryr er om varandra och finns där för varandra även när ni inte är tillsammans.

Ha också som vana att svara din partner, även när du inte riktigt har tid. Du behöver inte skriva en roman, en enkel hjärtemoji kan räcka.

2. Prata om er dag

När det händer stora saker i livet är det naturligt att prata om det med sin partner. Låt det gälla för vardagen också. Avsätt tid och dela med er av vad som hänt under dagen, även om det handlar om småsaker.

– Det är inte företrädesvis innehållet i samtalet som är viktigt. Det är faktumet att ni skapar ett band genom att aktivt ge och ta information utan vare sig antaganden eller förväntningar, säger psykologen Michelle Fraley till Bustle.

3. Överraska varandra

Vi kan inte förvänta oss att varje dag ska vara livsomvälvande fantastisk. Däremot går det att sätta guldkant på tillvaron genom små kärleksfulla gester.

Det kan handla om att koka kaffe till varandra på morgonen eller överraska med hämtmat från favoritrestaurangen. Enkla saker som visar att ni bryr er om varandra.

4. Lämna lappar

Det må vara lite Hollywoodsliskigt, men tänk efter: Visst är det ganska fint och romantiskt att komma hem till en handskriven lapp med kärleksfulla ord som väntar på en? Eller mötas av frasen ”Du är bäst!” på badrumsspegeln innan man går till jobbet? En extra påminnelse om att ni bryr er om varandra.

LÄS OCKSÅ: 5 saker lyckliga par säger till varandra

5. Visa ömhet

När vardagsstressen verkligen sätter klorna i en händer det att par glömmer bort något så elementärt som närhet. Kramar, pussar, mys, gos, smekningar hör inte bara hemma i sovrummet, det kan med fördel spridas ut över hela dagen. Håll varandra i hand när ni är ute och gå. Krama varandra helt utan anledning! Fysisk kärlek hjälper oss att stärka även den känslomässiga!

6. Lägg er vid samma tid

Detta är förstås inte möjligt för alla, beroende på livssituation. Men, om ni har ungefär samma arbetstider tjänar ni sannolikt mycket på att införa en gemensam sängritual. Ni kan prata om dagen som gått och vara nära innan ni slutligen släcker lampan.

LÄS MER: Kärlekskris? 7 saker ni kan testa innan ni gör slut

7. Säg tack 

När vi blir vana vid någons sällskap är det lätt att ta den personen för givet. Vi utgår ifrån att de vet att vi är tacksamma för att de städat eller diskat eller lagat mat, men säger absolut ingenting.

– Säg tack när din partner gör något omtänksamt för dig, oavsett hur litet det är, säger äktenskapsterapeuten Gabrielle Applebury till Bustle.

På så vis är du tydlig med att du både uppskattar din partner och ser allt som hen gör.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!