7 destruktiva beteenden som förstör din relation
Upplever du att du gått från ett toxiskt förhållande till ett annat?
Den gemensamma nämnaren kan faktiskt vara du.
Här är sju beteenden som kan såra din partner och förstöra er relation.
När förhållandets fogar börjar knaka är det lätt att se sin partners skuld i det hela men desto svårare att se sina egna tillkortakommanden. I ärlighetens namn är det sällan så att en är ensam ansvarig när en relation håller på att gå åt pipsvängen. Inspirerade av Elite Daily listar vi därför sju destruktiva beteenden som kan förgifta ert förhållande. Kanske känner du igen dig själv?
1. Du snokar bland din partners saker
Du går igenom din partners dator och jackfickor i smyg? Eller kräver du att få läsa hens textmeddelanden? Att snoka i sin partners privatliv kan tillfälligt stilla din osäkerhet, men ger inte några positiva effekter på lång sikt.
– Snokande skapar en toxisk atmosfär kantad av misstänksamhet när det ibland inte ens finns något som rättfärdigar beteendet. Om det går att motivera snokandet så är förhållandet antagligen inte bra för dig, säger matchmakern Meredith Golding till Elite Daily.
Att byggs upp förtroende i ett förhållande kan vara svårt, särskilt om man tidigare blivit sårad eller utsatt för otrohet, men vägen dit går inte genom att kontrollera sin partners förehavanden.
LÄS MER: 5 sätt att bygga tillit i förhållandet
2. Du använder tystnad som straff
Ibland är det bästa för alla att hålla tand för tunga. Att gå ifrån ett bråk för att lugna ner sig innan man hasplar ur sig elakheter kan vara en mogen handling, men det kan också vara destruktivt och försätta din partner i en svår position.
Om du har för vana att under bråk stänga av och ignorera din partner eller rusar ut ur lägenheten och inte svara på samtal eller sms har du ett beteende som är skadligt. Du ändrar maktbalansen i ert förhållande genom att dra dig undan på det sättet och får din partner att allt mer desperat försöka få kontakt och förlåtelse.
– Fråga dig själv vad som gjorde dig upprörd. Du kanske kände dig obetydligt eller avvisad, och det betyder att din partners kärlek är viktig för dig. Att stöta bort din partner kommer inte göra saker bättre, säger psykologen Carolina Castaños.
3. Du försöker ”fixa” din partner
Att hjälpa din partner att välja kläder på shoppingrunda är inte konstigt. Att ge råd i olika situationer eller lyfta beteenden som kan vara farliga eller är sårande är inte heller konstigt. Däremot är det ett problem om du försöker kontrollera och styra din partners identitet så att det passar dig.
– Behovet att kontrollera vår partners identitet, handlingar och tankar är motsatsen till kärlek, säger relationsexperten och författaren Susan Winter till Elite Daily.
Hon menar att det då handlar om en besatthet av konformitet, att ens partner anpassar sig efter en, eftersom det skänker en trygghet.
Att kunna se att det finns utvecklingspotential för relationen eller ens partner behöver däremot inte vara fel, men det är viktigt att vara varsam och lyhörd för om det är något ens partner vill jobba med.
4. Du muckar gräl
I ett förhållande kommer det finnas irritationsmoment och sådant som skaver. Bråk är inte något som till varje pris måste undvikas, men det kan vara bra att fundera över hur man bråkar. Börjar du ofta tjafsa som småsaker i stället för att adressera det riktiga problemet? Ligger glåpord nära till hands? Väntar du på att din partner ska göra något som rättfärdigar ett utbrott?
Nästa gång du känner hur du kokar inombords för att din partner grävt i smörpaketet, backa ett steg och fundera över vad det verkliga problemet är. Om ni fastnar i en cykel av bråk kring småsaker finns det en risk att ni aldrig når och kan lösa kärnan.
LÄS OCKSÅ: Psykologen: 5 vanliga fällor som förstör din relation
5. Du prioriterar alltid dina egna behov
Att sätta sig själv i första rummet och att värna sina gränser är bra. Men hur lyhörd är du för din partners behov? Bryr du dig om dem?
Om du inte riktigt reflekterat över de här frågorna kanske du är en smula självcentrerad.
– Självupptagna individer inser sällan att de är det. De har inte förmågan. De fokuserar bara på sitt eget liv, sina problem och sina behov. Att inse sanningen kan vara hemskt, men det är viktig del av resan mot att kunna bygga intimitet i ett förhållande, säger Susan Winter.
Om insikten just slagit dig att du inte bryr sig tillräckligt om din partners behov: Ta det lugnt, det är inte kört. Bli mer uppmärksam på hur din partner visar kärlek för dig och uttryck tacksamhet för det. När du blir medveten om vad din partner gör för dig av omtanke kommer det kännas mycket lättare att göra samma sak tillbaka.
6. Du gråter för att få som du vill
När man befinner sig i ett bråk med sin partner är man ofta både ledsen och arg. Att försöka skala bort ilskan och blotta sin mer sårbara sida är en väg att bli sams igen och kan öka intimiteten mellan er. Men att sätta i system att börja gråta på beställning för att få sin vilja igenom eller ändra maktdynamiken r är bara manipulativt. Det som händer är att din partner får skuldkänslor och försöker göra dig nöjd – kanske på bekostnad av sitt eget mående.
LÄS OCKSÅ: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignorera
7. Du bestämmer hur de ska känna
Var och en har rätt till sina egna känslor. Om du försöker berätta för din partner hur hen borde känna eller ifrågasätter hens upplevelser och känslor är du ute på djupt vatten. Det här beteendet kallas för gaslighting och innebär att du genom ditt beteende får din partner att tvivla på sina känslor, sina handlingar och tankar.
I ett förhållande är det viktigt att validera varandras känslor, och om du inte full förstår varför din partner reagerade på ett visst sätt behöver du öva på din empatiska förmåga.
Så här säger familjeterapeuten Anita Chlipala:
– Lär dg att förstå och empatisera med din partners upplevelse. Du behöver inte ens hålla med!
Sårar du din partner eller beter dig illa i ditt förhållande?
Om du upplever att en eller flera av beteendena ovan stämmer in på dig är det möjligt du bär ett stort ansvar för att din relation inte mår toppen. Men det behöver inte vara kört för den sakens skull. Parterapi kan hjälpa många par att bryta negativa mönster. Här kan du läsa mer om parterapi.