Hur mycket bråk tål ett förhållande? Psykologen ger råd.
Hur mycket bråk tål ett förhållande? Psykologen ger råd. Foto: Shutterstock

6 vanliga kärlekskriser många par går igenom

Alla hamnar i en svacka då och då.
Men hur vet man om det är värt att kämpa för förhållandet?
Vi listar med hjälp av psykolog Maria Farm sex vanliga kärlekskriser många par går igenom – och hur ni kan tackla dem.

Cornelia Thomasson
Foto: Shutterstock

1. Otrohet

Otrohet kan verkligen sätta ett förhållande i gungning. För många är otrohet det värsta tänkbara sveket i en relation, samtidigt visar undersökningar att ungefär en fjärdedel av alla svenskar någon gång har varit otrogna. Är det möjligt att rädda ett förhållande där den ena partnern haft en affär?

– Det här är den svåraste krisen för många par. Oftast är det inte den sexuella akten utan sveket och hemlighållandet som är svårast att förlika sig med, säger Maria Farm.

Så vet du att det är värt att kämpa:

– En förutsättning är att båda vill. Den bedragne vill se en uppriktig ånger, att hen gör något för att bygga upp tilliten igen. Bra tecken, går att bygga på. Lättare att bygga upp tillit om personen kommer självmant.

Då är det dags att gå:

– Svår fråga. Om engagemanget från den som varit otrogen inte känns så starkt eller om man genuint tvivlar på att personen inte kommer upprepa samma svek. Då tror jag att man ska gå för sin egen skull – man har bara ett liv.

LÄS OCKSÅ: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignorera

 

Foto: Fotolia

2. Glidit isär

När ni träffades kunde ni inte få nog av den andras tankar, åsikter och bekräftelse. Med tiden blev ni riktigt tajta, ett lag. Men nu när småbarnsåren är förbi smyger sig en obehaglig insikt på: Ni har glidit isär.

Så vet du att det är värt att kämpa:

– Om det finns en vilja och man känner positiva känslor för sin partner och vill ha tillbaka sina gemensamma beröringsytor. Då är det värt att kämpa. Det finns absolut en chans att komma närmare varandra igen. Det kan man göra genom att ta sig tid för varandra i vardagen, till exempel prata på kvällen innan man går och lägger sig och göra mysiga saker ihop som är för parrelationen. Man kan även prova att gå i parterapi.

Då är det dags att gå:

– Om man har försökt utan att det händer något, eller om allt ansvar hamnat på den ena personen. Då måste man inte vara i en relation, man kan avsluta.

LÄS OCKSÅ: 8 saker du ska se upp med hos din partner

 

Foto: FOTOLIA

3. Uppslitande gräl

Ni har kommit till en punkt i er relation där också små ting blir katalysatorer för gräl. Oavsett om det är högljudda eller lågmälda strider som utkämpas mellan er är det få saker som är så tröttsamt som bråk, som ofta handlar om samma sak. Går det att bryta mönstret?

– Det här är en vanlig men tråkig relationsproblematik som dessutom kan gå ut över andra. Ofta handlar det om oliktyckande, eller att man inte känner sig bekräftad. Det kan fortfarande finnas varma känslor – det kan vara just därför man grälar, säger Maria Farm.

Så vet du att det är värt att kämpa:

– Alla gräl går inte att få slut på, och jag är inte säker på att det är hälsosamt heller. Här handlar det om att träna på hur man grälar. Prova att sätta er ner och prata om hur ni grälar när ni inte är arga. Försök hitta ett sundare sätt att gräla, där ni inte anklagar varandra utan talar utifrån hur ni själva känner.

Då är det dags att gå:

– Om den andra personen använder våld, så ska man lämna direkt. Även om man blir lovad eller hoppas att det inte ska upprepas så finns det ingen forskning som stöder att det här är ett mönster som kommer att brytas.

LÄS OCKSÅ: Bästa åldersskillnaden för att relationen ska hålla

 

Foto: Fotolia

4. Olika mål i livet

Kanske är det ett spännande jobberbjudande på en annan ort, barnlängtan eller en önskan om att flytta från lägenhet till hus. Vad ska man göra om man inser att man plötsligt har olika förväntningar på livet?

– I en ny relation kan olikheter kännas spännande och attraktivt, men det blir mer kritiskt längre in i relationen när den ena upplever att den kompromissar.

Så vet du att det är värt att kämpa:

– Att vilja olika behöver inte vara ett problem, men det handlar om hantering: Träna på att kompromissa. Den ena personen får inte alltid diktera. Diskutera och bjud in till lösningsförslag i stället för att försöka bestämma eller anklaga.

Då är det dags att gå:

– Om man upplever att relationen inte är ett gemensamt projekt, att den andra personen helt enkelt inte är villig att rucka på något.

LÄS OCKSÅ: Experter: 6 tecken tydliga tecken på att du är kär

 

Foto: Shutterstock

5. Dåligt sexliv

När ni var nykära kunde ni inte låta bli varandra, men nu är ert sexliv inte vad det en gång varit.

– Det här är en vanlig kris som ofta är en del av andra problem. En vanlig anledning är stress eller brist på lust.

Så vet du att det är värt att kämpa:

– Det är så klart viktigt att båda vill och inte känner att de gör våld på sig själva. Att gå och vänta på att lusten ska komma kan vara svårt, för ju mindre sex man har desto mindre lust känner man. En klassisk övning för att få tillbaka lusten är att gemensamt bestämma sig för att under en begränsad period inte ha sex alls, men vara intima på andra sätt – kyssar till exempel. Det som brukar hända då är att man får mer lust till varandra och lättare att slappna av.

Då är det dags att gå:

– Om man har provat men det fortfarande inte känns bra, kan det vara ett tecken på att man inte längre vill vara med personen.

LÄS OCKSÅ: 7 sexställningar som ger båda orgasm - samtidigt

 

Foto: Shutterstock

6. Ojämställt förhållande

I förälskelsefasen är ojämnt fördelade hushållssysslor inte ett problem. Men nu har det blivit allt tydligare att fördelningen av så väl hushållsarbetet som vab-dagar och vems karriär som är viktigaste är skev.

– Det här är ett problem som märks först när det väcker känslor hos den person som får dra ett stort lass. Hen kan bli bitter, gnällig och känner sig pressad. Särskilt kvinnor upplever detta. Tyvärr är det många relationer som kraschar på grund av det här.

Så vet du att det är värt att kämpa:

– Bra fråga! Forskning menar att en relation inte behöver vara jämställd för att vara lycklig, men den som jobbar mest i hemmet måste få bekräftelse och känna att det den gör är lika viktigt som arbetet den andra gör utanför hemmet. Om den ena parten har gått ner i tjänst för att ta hand om barnen kan hen pensionsspara åt båda för att kompensera för det obetalda arbetet i hemmet.  

Då är det dags att gå:

– Om man försöker bjuda in till lösning men inte får gehör. Om personen som har det ekonomiska övertag använder det och inte värderar den andras arbete hemma.