6 vanliga gräl när relationen djupnar

Att pussla ihop två liv till ett är lättare sagt än gjort.

När man varit tillsammans ett tag, flyttat ihop eller under första året av ett äktenskap är det många som upplever problem.

Här listar relationsexperterna vanliga gräl som uppstår när relationen djupnar.

Foto: Shutterstock

1. Gräl 1: "Vad hände med vårt sexliv?"

Tidigt i en relation är sexlivet ofta synnerligen aktivt och det är lätt att ta för givet.

I verkligheten är det många som upplever en dipp då och då, exempelvis i ett nytt äktenskap.

– Det är inte ovanligt att den sexuella passionen sjunker efter bröllopet. Och att en eller båda parterna känner sig besvikna över sexlivet, säger terapeuten Kurt Smith till Huffington Post.

Ett kraschat sexliv kan skapa en distans i relationen, både fysiskt och emotionellt – I synnerhet om en av parterna är mer pådrivande. En kommer känna sig regelbundet avvisad medan den andra känner skam över att de inte kan tillfredsställa behovet.

Enligt sexterapeuten Kimberly Resnick Anderson är det vanligt att par gör en tyst överenskommelse där man helt enkelt slutar ha sex hellre än att möta problemet.

Det viktigaste du kan göra är att lyfta det som tynger dig och prata om det, gärna så snart som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Fem vanliga fällor som förstör din relation

Foto: Shutterstock

2. Gräl 2: "När ska vi ha barn?"

Förhoppningsvis har ni redan bestämt huruvida ni vill ha barn eller inte innan ni bytte ringar.

Däremot är det inte säkert att ni har ett exakt tidsschema för när detta ska ske – något som kan leda till konflikt.

– Vare sig det handlar om när de ska skaffa sitt första barn, hur många barn de ska skaffa och hur nära inpå varandra så är barn en rik källa till bråk, säger terapeuten Kurt Smith.

Ett vanligt problem är att ena parten har en biologisk klocka som tickar medan den andra vill njuta av livet eller klättra på karriärstegen innan det är dags.

Även om ni redan gjort upp någon form av plan för stora livsbeslut riskerar den att ställas på ända efter en stor händelse som ett bröllop.

Den ena parten kanske vill flytta fram barnafödandet medan den andra fått ett ökat sug.

Enligt äktenskapsterapeuten Spencer Northey kan det vara en god idé att få lite distans till bröllopet och faktiskt leva tillsammans innan ni tar för stora beslut.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga kriser i längre relationer

Foto: Shutterstock

3. Gräl 3: "Vi måste sätta bättre gränser!"

Gränser är viktiga i en relation.

Det kan handla om allt från vänner som dyker upp oannonserade till svärföräldrar som ställer alldeles för personliga frågor.

Den här problematiken dyker vanligen upp redan när ni flyttar ihop. Eftersom ni trots allt är två olika individer så kommer ni också har olika gränser för olika situationer.

Din partner har kanske inga problem att bjuda hem vänner på spontana efterfester medan du kokar inombords.

Att kommunicera vad som känns okej eller inte är A och O.

Tanken är inte att du måste bryta med varken din familj eller dina vänner, däremot är det viktigt att komma ihåg att en partner bör vara prio ett.

LÄS OCKSÅ: Flyttat ihop? 5 knep för att relationen ska hålla

Foto: Shutterstock

4. Gräl 4: "Jag är trött på att städa upp efter dig"

Ett jämlikt hushåll är viktigare än vad många tror. Psykologen Maria Farm har tidigare berättat för Hälsoliv att städning och hushållsarbete är den vanligaste orsaken till gräl.

– Det handlar inte bara om vem som gör vad utan också hur det görs. Den ena parten kanske tycker att den andra stoppar i disken i diskmaskinen på fel sätt, säger hon.

När en partner tvingas dra det stora lasset i hemmet leder det ofta till frustration och förakt som växer i det tysta.

I heterosexuella relationer är det fortfarande vanligast att detta drabbar kvinnan, men det kan naturligtvis också vara omvänt eller förekomma i homosexuella relationer.

– Ett bra sätt är att män faktiskt gör mer hemma, man kan ju börja där. Det som också ofta orsakar dagliga konflikter är inte bara att hushållsarbetet är snedfördelat, utan att kvinnors slit inte uppmärksammas och bekräftas. Det behöver inte alltid vara millimeterrättvisa, men får kvinnan verbal bekräftelse på att det hon gör hemma är viktigt, upplevs arbetet som mindre stressande och därmed dämpas irritationen. Så mitt råd är att män ska värdesätta kvinnors tid och arbete, det gör att relationen kommer att fungera smidigare, har Maria Farm tidigare sagt till Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

Foto: Shutterstock

5. Gräl 5: "Hur firar vi högtider?"

Var och hur exempelvis julen ska firas låter som en petitess på pappret, men kan vara en svår nöt att knäcka i verkliga livet.

Det är liksom upplagt för besvikelse både hos er och era nära och kära.

Det hör inte till ovanligheterna att båda parter drabbas av dåligt samvete när de hamnar under press från respektive familj.

Familjeterapeuten Becky Whetstone menar emellertid att det är viktigt att ni ser er själva som en egen enhet. I synnerhet om ni precis gift er. Er egen lilla familj kommer först.

Turas om att åka till respektive familjer varannat år, singla slant, eller stanna hemma och skapa era egna traditioner.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

Foto: Shutterstock

6. Gräl 6: "Du kan inte hantera pengar!"

Pengar är ett ökänt känsligt ämne för många par. Vissa vill spara, andra slösa, vissa vill resa, andra renovera.

Särskilt infekterat blir det när ni får gemensam ekonomi.

– Under dejtingfasen och även om ni bott tillsammans är det lätt att dölja sin ekonomi, säger terapeuten Kurt Smith till Huffington Post.

När ni bytt ringar brukar det mesta emellertid flyta upp till ytan. Det kan handla om allt från skulder till finansiella vanor som går stick i stäv med dina egna.

Det är förstås bäst att vara ärlig från början, men ibland är det något som dyker upp senare och då gäller det att hantera det.

Kurt Smith har själv stött på problemet i sina terapisessioner och uppmuntrar en ärlig och transparent diskussion där båda parter får uttrycka syn sin och sina känslor kring pengar. Därefter jobbas en rimlig plan fram.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!