6 tidiga tecken på att relationen håller på att ta slut

En separation eller skilsmässa kan kännas chockerande, oförutsägbar och ovärdig.

Men väldigt sällan föregås den av en perfekt tid, utan allvarliga brister.

Tvärtom så brukar man i efterhand kunna hitta ganska många symptom på att relationen var på väg utför.

Här listar vi sex tidiga tecken, med kommentarer av psykologen Maria Farm.

Maria Farm Foto: Cornelia Nordström

1. Du lyssnar inte på din magkänsla


Kanske finns det redan tidigt i förhållandet en massa saker som inte känns hundra: hur din partner kommenterar ditt utseende, hur hen presenterar dig för sin bekantskapskrets, vilka värderingar han eller hon har. Men i förälskelsefasen är det så lätt att blunda för några "få" minus: man VILL ju så mycket och är kanske inte trygg nog att ifrågasätta en mer självsäker part. Men allteftersom gör sig tvivlen mer påminda, tills man vet säkert att man inte kan, eller vill, ta ytterligare skit.

– Det är en del av förälskelsen att vara "förlåtande" och svälja en persons dåliga sidor. Är man kär så är inte de där sidorna så irriterande, när man fokuserar på annat. Men om man märker att det här börjar byggas på, att det faktiskt förstärks snarare än försvagas, och att man visar mindre och mindre respekt för varandra, så har ju magkänslan vunnit. Och det är väl då man tänker att man borde ha litat på sin intuition tidigare, säger kbt-terapeuten och psykologen Maria Farm.


Foto: iStock

2. Du blir förminskad


Tänk efter: hur ofta får du beröm av din partner för den du är och/eller det du uträttar hemma eller i karriären? Hur ofta pratar ni om DINA ambitioner och mål i livet? I en relation är det viktigt att känna att man kan utvecklas även individuellt, med stöd och pepp från sin andra hälft. Om din partner aldrig uppmärksammar dig, samtidigt som hen kanske höjer andra personer till skyarna, kommer du så småningom att tappa självkänsla och tro att du är sämre än du är.

– Det här är obehagligt, eftersom det kan handla om ett slags utnyttjande. Det är tacksamt att ha en partner som servar och gör allt för en, men är man genuint intresserad av personen bakom alla handlingar eller är det bara "praktiskt" att ha en fru eller make? Vissa par pratar till och med i nervärderande termer om varandra inför andra, i stället för att lyfta den andra eller åtminstone hålla sig neutral. I en sund relation ska det vara 50-50: din partner ska vara lika intresserad av dig som du av honom eller henne, säger kbt-terapeuten och psykologen Maria Farm.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för


Foto: iStock

3. Din partner visar inget intresse för din värld


I början, när ni dejtade, frågade din partner massor om ditt liv, din bakgrund och vad du anser om saker och ting. Men nu är det sällan hen undrar vad du haft för dig på dagarna, eller är nyfiken på dina tankar. Det spelar ingen roll att han eller hon inte är en familjeperson själv, om dina nära och kära är en viktig sak för DIG så bör din partner engagera sig till en viss grad.

– Det här är tyvärr rätt vanligt, men samtidigt går det att göra något åt. Det behöver inte handla om illvilja eller dåliga intentioner, man kanske hamnade här på grund av det berömda livspusslet. Men med enkla medel kan man börja se varandra och prata igen: ta en kopp te och sitt ner en kvart på kvällen. Finns det noll intresse från den andra, som kanske inte anser att man har några problem, är det däremot oroväckande, säger kbt-terapeuten och psykologen Maria Farm.


Foto: iStock

4. Ni vill inte göra samma saker


I början av förhållandet behövde ni inte ha så mycket gemensamt: ni gillade båda att äta middag och dricka vin, kanske lyssnade ni på samma musik. Men med tiden har det visat sig att ni prioriterar rätt olika. Under helgen vill du gå upp tidigt, promenera, äta brunch och kanske besöka något museum. Men då ligger din partner och sover, eftersom hen var ute och drack öl med sina kompisar till sent på fredagskvällen.

– Det här handlar mycket om behov och drivkrafter. Vad är det man kickar i gång på, vad är det som ger en inspiration och mening? Om man själv är en aktiv person som mår bra av att komma ut på fritiden, medan den man är ihop med är introvert och INTE så sugen på att gå ut så blir det svårt. Det är lite sorgligt på något sätt. Det kan ju finnas mycket man tycker om med sin partner: kanske var attraktionen stor i början och det var till och med lite spännande att man var olika. Men så glider man tillbaka till de grundpersonligheter man har och inser att det inte fungerar, säger kbt-terapeuten och psykologen Maria Farm.

LÄS OCKSÅ: 9 knep för att rädda ditt förhållande


Foto: iStock

5. Andra personer känns viktigare för dig


Eftersom din partner inte vill delta i din värld, och inte bjuder in dig helt till sin, har du börjat prioritera umgänget med era barn och/eller dina vänner. Du ser mer fram emot bio med sonen eller en weekendresa med en kompis än fredagsmys med din andra hälft. Sociala aktiviteter med andra ger dig mer energi än vad du får hemma. Och plötsligt räcker inte fritiden till: du och din partner ses knappt utanför sovrummet längre.

– Nu generaliserar jag lite, men kvinnor är ofta mer engagerade i sociala aktiviteter än män. Det är där man hämtar sin näring. Många kvinnor kompenserar det faktum att mannen inte hakar på deras intressen med att gå ut och träffa sina väninnor, som de kan prata om viktiga saker med. Och då blir det en ond cirkel: behovet av mannen minskar, säger kbt-terapeuten och psykologen Maria Farm.


Foto: Bigstock

6. Ni glider isär – men bryr er inte


Förr brukade ni prata om er relation: gotta er i gemensamma minnen, be den andra om ursäkt om ni varit griniga. Nu håller ni knappt handen längre och uttalar aldrig orden "jag älskar dig" eller andra ömhetsbetygelser. Kommunikationen är nästan obefintlig, men ni har slutat bry er. På kvällarna är en av er bänkad framför tv:n, medan den andra sitter med datorn i ett annat rum.

– I den här fasen är man egentligen inte ett par längre. Man har snarare ett "familjeföretag" ihop. Man bor ihop eller ses fortfarande, men det är inte hjärtats val. Det är mer praktiska saker som gör att man håller fast vid varandra, man skulle inte välja den här personen om man fick gå in med nya ögon. En sådan här relation är i riskzonen för otrohet, att man hittar någon annan, säger kbt-terapeuten och psykologen Maria Farm.


Foto: iStock

7. Tips inför nästa relation


Kbt-terapeuten och psykologen Maria Farm tycker att man ska ta med sig tidigare "misslyckanden" och reflektera över dem innan man går in en ny relation: "det här ska inte hända igen". Mycket handlar om att bli varse sina egna signaler, som ofta finns där tidigt. Man kan aldrig förändra en annan människa, men man kan se till att kommunicera och vara tydlig med sina behov och vem man är från start:

– Jag brukar säga till klienter som haft destruktiva relationer där partnern varit exempelvis kontrollerande eller svartsjuk att de inte ska köpa "charmen" eller "uppvaktandet" helt i början.

– Det är absolut inget fel i sig att vara charmig och spännande, men jag brukar råda personer som ska börja dejta igen att de ska pröva ganska tidigt i relationen om de kan ställa in en dejt med kort varsel eller vara lite "bångstyriga" utan problem. Se hur personen reagerar på det, som ett test. Då kan man upptäcka i tid om det finns oroväckande tendenser.

LÄS OCKSÅ: Så håller ni passionen vid liv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!