Foto: Shutterstock

6 tecken på att relationen går att rädda

En relation är långt ifrån alltid guld och gröna skogar - alla par kommer förr eller senare stöta på problem.

Men hur vet man att man faktiskt har en framtid med den här personen eller om det är dags att gå?

Vi bad psykologen Maria Farm lista 6 tydliga tecken på att din relation faktiskt har en chans.

Foto: Shutterstock

1. Ni kan kommunicera

 

Många relationer faller på att partnerna inte vågar eller inte kan kommunicera med varandra. För att relationen ska må bra krävs att ni klarar av att lyfta även de svåra frågorna, att det finns en tillåtande miljö.

– Detta upplever många klienter som väldigt frustrerande. Att den ena exempelvis bara lämnar rummet när hen inte vill prata om något. Det är inget bra tecken, säger Maria Farm och fortsätter:

– Det behöver inte vara långrandiga samtal, men det krävs att du känner att du blir bemött i din tanke. Då går det att lösa väldigt mycket.

LÄS OCKSÅ: 9 knep för att rädda ditt förhållande

 

Foto: Shutterstock

2. Ert sex- och samliv fungerar

 

När vi bildar en relation med någon betyder detta att den personen är unik. Vi gör saker med vår partner som vi inte skulle göra med exempelvis inte skulle göra med en kollega. Här spelar sexlivet en stor roll.

– Detta är en av mina käpphästar. Äktenskap där sex- och samliv helt upphört är väldigt sköra. Då försvinner delvis det som är unikt med den andra personen, säger Farm.

Det behöver inte handla om samlag, utan om den där fysiska intimiteten som bara ni delar. En hejdå-puss, en varm kram eller helt vanlig beröring.

– Annars ökar risken för att andra blir mer attraktiva. Kan man upprätthålla en fysisk intimitet och se varandra som sexuella varelser så är det ett gott tecken. Då har man fortfaranden något att bygga vidare på.

LÄS OCKSÅ: 7 sexställningar som ger båda orgasm - samtidigt

 

Foto: Shutterstock

3. Ert förhållande är jämlikt

 

Enligt flera studier är ett jämlikt förhållande A och O när det kommer till hållbarhet. Det behöver inte vara 50/50, det viktiga är att ni båda är nöjda med hur livet är uppdelat.

– Det har visat sig vara en viktig faktor för att man ska orka. Många kvinnor är sönderarbetade för att de jobbar mycket och tvingas sedan dra ett stort lass hemma. Männen jobbar också mycket och när ni kommer hem är båda helt slut, säger Farm.

– Jag har också läst att jämställda par dessutom har bättre sex...

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas – eller börja kämpa

 

Foto: Shutterstock

4. Ni har samma mål och värderingar

 

Att människor förändras är ingen hemlighet. Men om ni drar i helt olika riktningar kan det bli problem. Tänk dig exempelvis att du drömmer om ett liv på landet utan stress och mindre jobb medan din partner stormtrivs i stan och är väldigt investerad i sin karriär.

– Jag har många kvinnliga klienter i medelåldern som har mycket vänner och är socialt aktiva medan mannen sitter hemma och inte gör någonting. Då blir det helt olika världar.

Ni behöver så klart inte vara exakt samma person, men någon form av gemensam grundvärdering och grundtanke om hur livet ska te sig är en viktig faktor.

LÄS OCKSÅ: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignorera

 

Foto: Shutterstock

5. Ni är fortfarande kära

 

Kärlek är en enorm kraft som kan övervinna det mesta. Allt för många stannar kvar i en relation för att det är praktiskt, trots att kärleken sedan länge förtvinat. Men har ni kärleken går det fortfarande att övervinna mycket.

– Kärlek är inte alltid så rationell. Det är en varm och stark känsla som sköljer över dig när din partner kommer i ett rum och du känner att ni två hör ihop, säger Maria Farm.

– Det är ju av den anledningen vi bildar par och familjer.

Mycket kan vara skevt i en relation, men om utgångspunkten är att ni fortfarande håller av varandra finns det hopp.

– Nyförälskelse har ingen relation livet ut. Varma känslor är däremot ett bra begrepp - att hen triggar något i mig som ingen annan gör.

LÄS OCKSÅ: 8 saker du ska se upp med hos din partner

 

Foto: Shutterstock

6. Ni har fortfarande kul ihop

 

Det här är kanske inte den viktigaste punkten, men den säger ändå mycket om en relation. Att ha humor och kunna skratta tillsammans tyder på att det fortfarande finns värme mellan er.

Att ha kul ihop, även om ni varit tillsammans länge, visar också på en nyfikenhet inför den andra personen.

– På arbetsplatser som mår bra är det ofta högt till tak. Man kan skämta och tar inte allt på så stort allvar. Man kan stanna upp och skratta lite. Det är ofta en väldigt god barometer på att det står rätt till och det gäller även relationer.

LÄS OCKSÅ: Bästa åldersskillnaden för att relationen ska hålla

 

Foto: Shutterstock

Då går relationen inte att rädda

 

 

I vissa fall kvittar det om ni stämmer in på samtliga av dessa punkter. Om våld eller hot om våld finns med i bilden tar det ut allt annat.

Statistiskt sett brukar våldet bara bli värre och tillslut även bli fysiskt. Det är ingen relation att satsa på.

– Om han är en skitstövel på lördagar så hjälper det inte att han är charmig på fredagar. Då finns det personer som är charmiga hela helgen att byta till, säger Maria Farm.

Enligt Brå (Brottsförebyggande rådet) är det långt vanligare att kvinnor utsätts för våld i en parrelation. Det är också vanligare att kvinnor tvingas uppsöka någon form av stödinsats, exempelvis sjukvård.

Både män och kvinnor utsätts emellertid för både fysisk och psykisk misshandel och det finns sannolikt ett stort mörkertal sett till anmälda brott.

2019 misstänktes sammanlagt 6110 personer för fysisk misshandel mot en kvinna i en parrelation. 97 procent av de misstänkta förövarna var män.

Under samma period misstänktes 1340 personer för misshandel mot en man i en nära parrelation. 79 procent var kvinnor.