Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Relationer

Publicerad 2 jun 2019 18:30

6 tecken på att du skulle vara lyckligare som singel

Är det dags att göra slut? Ibland är det en befrielse.

Är det dags att göra slut? Ibland är det en befrielse.

Foto: Shutterstock

Det är svårt att göra slut – även om man vet att man borde. 

Inspirerade av Insider listar Hälsoliv sex tecken på att du skulle vara lyckligare som singel.

Det finns tillfällen i livet då det är bättre att gå skilda vägar än att vara kvar i relationen. Det behöver inte handla om att något att något traumatiskt, som en otrohetsaffär, har hänt. Ibland skulle man helt enkelt vara gladare utan varandra.

– Många känner en press att vara i förhållanden, men det finns ingen regel som säger att man måste ha en relation, säger psykologen Marni Amsellem till Insider.

 1. Du snokar i din partners mobil och dator

Rädslan att ens partner ska bedra en är ett vanligt tillitsproblem i relationer. Hur man väljer att kommunicera kring detta är avgörande för en lycklig relation.

– Om ni kan prata om det och det känns bättre efteråt kommer det göra att ni litar mer på varandra, men om din partner inte är ärlig eller får dig att känna att det är du som är problemet så är det ett varningstecken, säger Marni Amsellem.

Om ni ignorerar problemet eller i hemlighet försöker kolla eller kontrollera vad den andre gör, genom att gå igenom mobilen i smyg, kommer problemen inte att lösa sig. Då är det kanske bättre att göra slut.

2. Du lägger din tid på karriären

Självklart är det möjligt att ha en karriär och en lycklig relation, men det är en balansgång. Särskilt om du och din partner har olika syn på hur stor plats jobbet ska få ta i livet.

Amsellem förklarar att om den ena gillar att jobba sent och den andra föredrar mycket ledig tid, kan det leda till att den sistnämnda känner sig övergiven och den förstnämnda har dåligt samvete. 

Kan man inte hitta en kompromiss som känns bra för båda, är det kanske bättre att välja bort förhållandet helt.

3. Ni vill bo på olika platser

Hus eller lägenhet? London eller Lycksele? Det här med hur och var man vill bo kan också påverka hur relationen mår. Det är en stor grej att packa ihop sitt liv och flytta, exempelvis för att partnern fått jobb på annan ort. 

Är det något att göra slut över?

– Om du känner att du kompromissar mer än du egentligen vill är det något att överväga, säger Amsellem.

4. Du vill göra romantiska saker – din partner vill spara pengar

Olika syn på pengar är en vanlig orsak till att kärleken surnar. Ofta beror det på att man har olika förhållningssätt till dem. Vill du gå på bio en gång i veckan, men din partner är inte beredd att lägga pengar på det? Eller är du den som sparar till ett gemensamt boende medan din partner hellre lägger sina slantar på annat? Hur man väljer att spendera och spara kan säga den del om hur investerad man är. Om man inte hittar ett bra sätt att kompromissa är chansen stor att man mår bättre av att inte fortsätta tillsammans, menar Amsellem.

LÄS OCKSÅ: Singlar är mer självständiga och mår bättre psykiskt 

5. Du fantiserar om att vara otrogen

Det finns många anledningar till att folk är otrogna, men om du ofta faller in i tankar om att träffa någon annan kan det faktiskt vara ett tecken på att du inte längre vill vara i relationen, eller inte är nöjd med hur den ser ut. 

– De flesta som vill vara otrogna, kommer antagligen att vara det, säger relationsterapeuten Tammy Nelson till Insider.

Om så är fallet är det bättre att avsluta relationen, menar Nelson.

LÄS MER: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

6. Du är osäker på om du hittat ”den rätta”

Om du inte vet om du skulle må bäst av att vara singel eller fortsätta i relationen råder Amsellem till att göra en lista med för- och nackdelar.

– Genom att göra det får du hjälp att identifiera vad det är som håller kvar dig i förhållandet, bra eller dåligt, säger hon.

Men hon tillägger också att det är viktigt att lyssna på magkänslan.

– Det finns inga rätt eller fel när det kommer till att bestämma sig. Det är därför det är så svårt.