Foto: Shutterstock

6 tecken på att du är uttråkad i ditt förhållande

Förhållanden har bra och dåliga perioder.

Bara för ni är inne i en svacka betyder inte det att relationen kommer ta slut.

Det betyder bara att ni båda behöver anstränga er lite mer. 

1. Du anstränger dig inte för dejtkvällar

Visst kan det vara supersmidigt att ha dejt hemma. Det är ju bara hoppa i pyjamasarna och slå på en film. Men för många sådana kvällar kan leda till att det känns tråkigt, särskilt om era mobiler gärna ligger nära till hands och ni ignorerar varandra.

Om detta har blivit normen för dejtkvällar står det ganska klart att ni tar förhållandet för givet. Det är dags att förändra det, och lära er uppskatta och överraska varandra. Bestäm att en gång i månaden ska en av er planera in en dejt där ni gör något nytt, mysigt eller spännande.

LÄS MER: Så räddar du ett tråkigt slentrianförhållande 

2. Du zoomar ut när din partner pratar

– Om du har problem med att vara fokuserad på konversationerna i din relation, kommer du ofta finna dig själv att tanklöst scrolla igenom flöden på sociala medier, säger terapeuten Lauren Cook till Bustle.

Och det är mer troligt att det händer om du är uttråkad. Tristess kan uppstå av många olika anledningar, men ofta är det för att förhållandet har blivit slentrianmässigt. Du kanske känner att du hört samma historier flera gånger, eller att ni har samma diskussioner om och om igen. 

Relationer kräver underhåll, och det inkluderar att ni båda gör saker var för sig – då har ni alltid något att prata om.

3. Du prioriterar inte din partner

– När det finns tristess försöker du oftast inte träffa din partner så mycket. Du verkar prioritera alla andra utom hen, säger Cook.

Om din vän ringer släpper du allt för att träffa hen. Och om dina kolleger vill ses efter jobbet har du plötsligt all energi i världen. Men om du känner att ditt förhållande har blivit en ”syssla”, och du inte längre anstränger dig på samma sätt som i början, kan det hjälpa att rikta en del av den energin tillbaka till förhållandet.

Självklart ska du umgås med dina vänner och kolleger när du vill det, men flytta också upp din partner på prioriteringslistan och se om det gör skillnad.

LÄS MER: Kärlekskris? 7 saker att testa innan ni gör slut 

4. Du funderar över andra alternativ

Om tristessen har slagit rot i förhållandet ska du inte bli förvånad om du börjar tänka på andra alternativ.

– Du kanske börjar visualisera vad som kunde, borde och skulle bara om saker var annorlunda. Du kanske undrar över hur saker kan förändras om du var med någon annan. Eller till och med börjar jämföra tidigare förhållanden med det du har nu, säger relationscoachen Ashley Vives till Bustle.

Det är naturligt att tänka på sånt här då och då, men tristess kan absolut göra nyfikenheten starkare. Om du kommer på dig själv med att återkommande undra om gräset är grönare på andra sidan ska du fundera över vad du behöver eller saknar i förhållandet, råder Vives.

5. Du föredrar att tillbringa tid ensam

Om du hellre tillbringar tid ensam än med din partner kan det bero på att du helt enkelt bara tror att du är uttråkad i förhållandet.

– Det är viktigt att komma ihåg att ibland tror vi att vi är uttråkade av vårt förhållande när vi egentligen är uttråkade i en annan aspekt i livet, och sedan projicerar vi omedvetet den tristessen på vår partner, säger relationsexperten Carla Marie Manly till Bustle.

Ha det här i åtanke när du försöker lista ut var exakt det är som skon klämmer.

LÄS MER: 7 enkla vanor som stärker relationen 

6. Du känner dig rastlös

– Rastlöshet kan vara ett tecken på att du vill ha mer kul, spänning och äventyr i ditt förhållande, berättar äktenskaps- och familjeterapeuten Heidi McBain för Bustle.

Se också till att prata med din partner om din rastlöshet, chansen är stor att hen känner likadant.

– Detta kan vara ett sätt för att öppna upp en konversation och förbättra relationen generellt, säger McBain.

Ur arkivet: Nya grannen visade sig vara hennes syster

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Halva priset på ToppHälsa! 5 nr för endast 139 kr. Köp nu!