Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ger du mer än vad du får tillbaka?
Ger du mer än vad du får tillbaka?
Ger du mer än vad du får tillbaka?
Ger du mer än vad du får tillbaka? Foto: Shutterstock

6 tecken på att din vän är en riktig energitjuv

Energitjuvar finns överallt, på jobbet, i familjen och i vänskapskretsen.

Många skulle må bättre om de vågade rensa i sin närhet.

Eller sa ifrån till en vän på skarpen som du är besviken på.

Här är sex kännetecken på att du umgås med en energitjuv.

Ingen är prefekt. Således finns skäl att förlåta sina kompisars mindre smickrande sidor, eller enstaka klavertramp. Men om det snarare är regel än undantag att din kompis gör dig besviken eller irriterad så bör du nog ställa dig frågan om han eller hon är värd att lägga tid och kraft på. Kanske skulle du hellre umgås med någon annan när du är ledig?

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att du bör bryta med en kompis

Större tålamod med vänner än partners

Att göra slut med en kompis kan vara exakt så dramatiskt som det låter. Men precis som man aldrig ska stanna i en dålig och/eller dränerande kärleksrelation bör man också dumpa en vän om hen inte svarar mot rimliga förväntningar. Möjligtvis har man större tålamod med en bästis man känt länge: man är beredd att ge några extra chanser. Men egentligen bör kraven på en nära vän och en käresta inte skilja sig avsevärt.

Ingalill Roos: Gå igenom din vänskapskrets

Foto: iStock

Så inventera din umgängeskrets: finns det någon du känner att du åtminstone borde konfrontera? Med inspiration av socionomen och samtalsterapeuten Ingalill Roos bok "Upptäck och skydda dig mot energitjuvar" listar vi sex tecken på att din kompis är FÖR krävande.

6 kännetecken på energitjuvar

1. Ni ses alltid på hens villkor

Tänk efter hur ofta och i vilka sammanhang ni brukar ses. Och vad (eller vem) det är som avgör tidpunkt och aktivitet. Kanske är det så att du, utan att protestera, låter kompisen ställa in, skjuta upp och ändra ställe i sista stund, för att det ska passa hens schema och position. Trots att du egentligen upplever en väldig irritation när det händer, eftersom DIN tid också är värdefull.

LÄS OCKSÅ: 6 sorters vänner som alla har i sin närhet

2. Hen dryftar bara problem

Det slår aldrig fel: när ni ses har din kompis alltid något (för hen) beklagligt att avhandla. En relation som svajar, en irriterande kollega, ekonomiska bekymmer. Du hade sett fram emot att skratta, blicka framåt och planera en resa ni ska göra ihop. Men du lämnar middagen utan minsta pirr i kroppen, med en känsla av att vardagen mest består av bekymmer.

3. Ni hinner aldrig fram till dig

Alltid är det samma sak: plötsligt slår klockan hemgång och ni har bara pratat om din kompis. Eller, snarare är det bara EN person som babblat. Kanske ursäktar hen sig när ni är på väg ut, säger att NÄSTA GÅNG måste ni prata om dig. Men det glöms i nio fall av tio bort, när ni väl ses igen blir det favorit i repris.

LÄS OCKSÅ: 8 tecken på att det dags att bryta med en familjemedlem

4. Hen får kritisera dig men du får aldrig kritisera hen

Din kompis har massor av synpunkter på hur du lever ditt liv: kritiserar din nya dejt och dina träningsvanor, råder dig till ditten och datten. Men så fort du ställer dig skeptisk till något hen gjort eller säger blir det försvarstal och arga blicken. Hen kan helt enkelt inte göra något fel.

LÄS MER: 4 sätt – så påverkar dina vänner dig

5. Hen delger aldrig några egna misslyckanden

Din kompis frågar visserligen massor om ditt liv, men du har en känsla av att hen snarare vill gotta sig i dina problem och sorger än vara en omtänksam vän. Och det slutar nästan alltid med att du känner dig som gängets svarta får, för att du blottat dig lite för mycket. Det värsta är att kompisen aldrig "bjuder" på eller anförtror något tillbaka: när det är hens tur att berätta om sitt är livet bara fågelkvitter. Men INGEN lever ett perfekt liv. Det vet ni båda två.

6. Efter att ni setts är du på dåligt humör

Det som skulle bli en härlig kompiskväll slutade i... katastrof? När du kommer hem är du känslig, irriterad och trött. Allra bäst hade varit om du dragit en vit lögn och lämnat restaurangen lite tidigare, nu lät du dig hunsas med i TRE timmar. Men det här var sista gången, visst? I veckan är det du som tar ett snack med din kompis, antingen för att be om bättring, eller för att sätta stopp för gott.

LÄS MER: 6 tecken – då behöver du bryta med din vän