6 tecken på att det är dags för parterapi

Det finns relationer som det är lika bra att avsluta här och nu. Men för de flesta kan det finnas en väg framåt om den rätta känslan fanns från början.

I den här artikeln benar vi ut vilken roll parterapeuter kan spela i en relation som gått i stå och inte mår bra.

Längst bak i listan hittar du expertens bästa tips!

Christina Lundell
Foto: Shutterstock

1. Familjeföretaget tristess har sammanträde

– Vanligt är att man upplever att relationen har gått i stå, att man inte har det särskilt bra ihop men av andra skäl. Energin och lusten har gått ur relation. Känslolivet har stannat av, det har blivit mycket vardag, berättar Maria Farm, legitimerad psykolog . 

När parförhållandet mer börjar likna ett familjföretag än en upptäcktsfärd, kan den ena eller båda parter tycka att det är dags att bryta mönstret. I heterosexuella relationer är det oftast kvinnan som drar med sig mannen.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

 

Foto: Shutterstock

2. Stumhet och ensamhet

Känslomässig eller sexuell stumhet kan bli resultatet om man gått länge utan att lyckas nå fram till varandra. 

Har man en otrygg anknytning kanske man isolerar sig när det blir bråkigt och tjafsigt. Man sågar av den känslomässiga bron till varandras hjärtan och övergår till ställningskrig eller undvikande beteenden.

Meningar som börjar med "Varför ska du alltid", eller "Kan du aldrig" är tecken på att det finns en höjd irritationsnivå. Att man inte förväntar sig välvilja från varandra. Tålamodsbrist är en annan varningssignal. 

– Föreställningen att parterapeuten ska säga vem som gör bra och vem som gör fel är ganska vanlig. Men det finns inget värde i att säga det, säger Maria Farm.

I stället handlar parterapi om att synliggöra hur man förhåller sig till varandra och vad det för med sig.

Inte så sällan finns det en känsla av förlorad respekt inblandad. Man kan behöva diskutera hur vardagen är upplagd och hitta nya lösningar tillsammans med en utomstående part.

– Den sexuella viljan och lustan försvinner för många när vi grälar ofta eller är irriterade på varandra. En bra väg tillbaka kan vara att fokusera på att förändra grälen för att få en effekt på sex/samliv. Men även närma sig varandra kroppsligt mer kravlöst, utan att det behöver bli samlag av det, med kramar, kyssar, massage och dylikt. Det kan naturligtvis leda till sex på sikt.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

 

Foto: Shutterstock

3. Otroheter

Att den ena parten kommer på den andra med otrohet är en vanlig utlösande faktor både för kriser i relationen och för en tur till parterapeuten.

Maria Farm har mött många par med problem. Ofta finns det en utlösande faktor som får paret att söka hjälp. 

– En vanlig orsak kan vara olika former av otrohet som har uppdagats.

Men relationen behöver inte vara körd för att det skett otroheter. Om båda parterna vill och är beredda att fortsätta arbeta på sin relation kan det finnas vägar framåt.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

 

Foto: Shutterstock

4. Missbruk och psykisk ohälsa

Pågående missbruk av alkohol eller droger kan vara svårlöst hos parterapin, särskilt om den missbrukande partnern inte adresserar sina problem.

– Jag tycker att det är svårare än otrohet. I otroheter finns det åtminstone ett fokus på relation. Men i ett missbruk är alkoholen nummer ett, inte relationen och familjen, säger Maria Farm. 

– Det förändrar också den part som utövar missbruket. Det man pratar om i terapirummet - det har den personen inte tillgång till när hen är full.

Hon säger också att det kan vara svårt att bibehålla respekten och kärleken när den nyktra parten får ta rollen som överförmyndare och ordningsman i klassen.

En annan sak som kan vara svår i en relation är om en eller båda parterna i relationen inte mår bra. Ångest, depression och neuropsykiatriska diagnoser kan göra det motigt att få relationen att utvecklas. 

Hur vet man om det är läge för en parterapeut eller egen terapi?

– Det har hänt att ett par kommit och tydligt att primärt hans problematik, exempelvis i form av odiagnosticerad adhd. Då behöver man göra den bedömningen, det brukar visa sig under samtalet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

 

Foto: Shutterstock

5. Våld eller kränkningar

Otrevligheter går i en flytande gråskala, från lite lätt ljusgrått till sotsvart. Vissa går att jobba med och så länge inte den ena partnern far illa kan man få hjälp att hitta nya sätt att kommunicera och förstå varandra. 

För Maria Farm går det en tydlig gräns vid det fysiska våldet:

– Om det är våld inblandat, då tycker jag inte man ska fortsätta. Min åsikt då är snarare: "När han slår, så gå".

– Det är jättebra att män försöker sluta slå, men det är väldigt svårt att få tillbaka tilliten i relationen och garantera att han inte gör om det. 

Hon vill också skilja "vanliga" bråk från kränkningar.

– Elaka kan vi alla vara ibland, men att kränka någon handlar om att göra det upprepat, kring samma tema kanske, och inte bara i stundens hetta eller för att jag är impulsiv. Det jag skulle kalla psykisk misshandel i en relation kan lämna minst lika djupa sår hos någon som den fysiska misshandeln, men är trots det lättare och mindre farligt att jobba med i en terapi.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

 

Foto: Shutterstock

Ni har barn och ska skilja er

För en del par växer beslutet om att skiljas under samtalen, andra kommer till samtalen med beslutet redan fattat.

– Det händer att det under parterapin växer ett beslut att skiljas. Då kan samtalen handla om hur man ska göra det, hur det ska bli med barnen. Det är en sorgligare process, hur man haft det, vad som var bra, vad som var dåligt.

– Det kräver mycket av människor, att vara duktig i en så svår situation. Då kan man ha ett fokus på just barnen och hur de ska få det efter skilsmässan. Allt det praktiska.

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas - eller börja kämpa

 

Foto: Shutterstock

Psykologen bästa tips

När vardagen möter kärleken blir det lätt sotflagor på romantiken. Ofta finns åtminstone delar av problemet i arbetsbördan hemma. Och så gott som alltid behöver kommunikationen rätas upp.

Maria Farm, legitimerad psykolog, har mött många par med problem. Ofta finns det en utlösande faktor som får paret att söka hjälp. Oftast är det den ena partnern som drar med sig den andra. I heterosexuella relationer är kvinnan oftare initiativtagare till samtalen.

Hur motvillig har partnern varit?

– Ganska så. Ofta är han mer orolig att prata om sina känslor, kanske upplevas som otillräcklig.

– Rädslan för att parterapi innebär att "då kommer vi göra slut" finns där. "Om det är så illa att vi måste gå till terapeuten, då är det verkligen kris", är en annan farhåga.

– Kvinnor ser det oftare som ett sätt att rädda relationen och ge den en chans. Att söka hjälp är mindre laddat för kvinnor. 

Ett sätt att få in en domare i situationen?

– Den uppfattningen är lite vanligare hos män, särskilt om man träffar en kvinnlig parterapeut. Min kollega som är man och parterapeut, han säger att det kan vara ganska bra att vara man.

– Föreställningen att parterapeuten ska säga vem som gör bra och vem som gör fel är ganska vanlig. Men det finns inget värde i att säga det.

LÄS OCKSÅ: 5 saker som kan vara värre än otrohet

"Blir ofta något positivt"

Hur går det för paren sen?

– Om man har kommit i väg till en parterapi och vågar jobba med sin relation, blir det ofta något positivt. 

Till skillnad från annan psykologisk hjälp brukar parterapi vara kraftigt sponsrat av kommunen.

Varför väljer kommunerna att sponsra just tillgången på parterapi? 

– Jag tror att det är för barnens bästa, och ibland också vad gäller kvinnofrid. Det är en vinst för många i samhället. Det finns en ekonomisk vinst för individer att hålla ihop, de flesta får sämre ekonomi om de blir ensamstående.