1 AV 2
Charlotte Sanders berättar om tips och knep som gör att relationen stärks och utvecklas.
2 AV 2
Foto: Shutterstock

6 saker du kan göra för att stärka din relation

Går ert förhållande på tomgång? Det kan verka svårt att hålla liv i kärleken när vardagens måsten pockar på, men egentligen är det inte så komplicerat. Maria Farm, legitimerad psykolog förklarar:

– Många klienter kommer till mig och önskar att de kände mer för sin partner, utan att förstå att man kan kicka i gång känslorna genom sitt beteende. Vi väcker känslor genom våra handlingar. Vi tror att det bara är tvärtom, att våra känslor påverkar våra beteenden, men ju mer du engagerar dig i något desto starkare känner du.

Cornelia Thomasson

1. Acceptera att känslor går upp och ner

Om förälskelse är en aptitretare är kärleken huvudrätt. Då övergången från det febriga förälskelsestadiet till lunkande vardagskärlek kan vara smärtsam är det många som finner tröst i att man gått in i ett djupare stadie av kärlek, men så kommer stunder, dagar eller till och med veckor då den där enorma kraften som håller en samman inte längre känns så stark. 

– Det finns en föreställning om att man alltid känner lika starkt för en partner, men det gör man inte. Precis som att jobbet inte är spännande varje dag, eller att ens kompis är lika rolig att umgås med varje dag. Man kan inte hålla på att analysera varje dag hur man känner, säger Maria Farm.

Vissa dagar är det helt enkelt lite svårare att vara superkär än andra.

– Det är snarare när man märker att det är ett fixerat mönster med mycket negativitet som man kanske ska börja fundera på om man ska vara ihop.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

2. Prioritera ”vi-tid”

En vanlig relationsfälla är att vardagens måsten stjäl tid från kvalitetstiden man skulle kunna ha tillsammans. Man börjar ta varandra för givna.

– Det är jobb, barn och aktiviteter som ska hinnas med. Särskilt om man bor ihop och inte behöver planera sin tid ihop är det lätt att det blir så, säger psykologen Maria Farm.

Om man vill att relationen ska må bra är det här ett viktigt mönster att försöka bryta, förklarar hon.

– En del tror att det måste vara att göra saker som man gjorde i början: Att resa och gå på spännande dejter. Det kan så klart vara mysigt, men de flesta har inte möjlighet att göra sådant jämt. Däremot borde vi göra det som vi naturligt gör när vi är nykära i någon – nämligen lägga tid på den personen. Viktigare än tjusiga presenter är att sätta sin relation först ibland. Att avboka saker för att ta en lunch ihop eller att stänga av tv-serien och i stället prata över en kopp te.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

3. Dela på hushållsarbetet

Forskning visar att jämställda relationer håller längst, och psykologen Maria Farm säger inte emot.

– Min erfarenhet som psykolog är att par där rollerna är väldigt uppdelade är att man riskerar att få betydligt mindre förståelse och empati för den andra, helt enkelt för att de inte vet hur varandras vardag ser ut, säger hon.

Det handlar inte bara om att avlasta varandra eller om någon slags milimeterrättvisa, utan om att uppskatta och värdera vad den andra gör. Ett sätt kan vara att testa att byta med varandra under en period för att få större förståelse för vad den andra gör:

– Man behöver inte dela lika på milimetern, en kanske hatar att laga mat men tar all disk i stället eller handlar. Det är inte så viktigt, så länge det är en rättvis fördelning.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att du lever i en kärlekslös relation

4. Lyssna ordentligt

Få saker kan få en människa att känna sig så bekräftad som känslan av att bli lyssnad på.

– Ett enkelt sätt att få den andra att känna sig sedd är att aktivt lyssna på hen. Visa att du gör det genom att bekräfta att du kommer ihåg något som hen berättat tidigare. Följ upp genom att fråga om sådan ni pratat om tidigare, hur dagen har varit eller hur det där mötet som hen var så nervös över slutligen gick, säger Maria Farm.

Det är sådant som signalerar att din partner är viktig för dig, förklarar hon, och det ökar tilliten.

LÄS OCKSÅ: Fem vanliga fällor som förstör din relation

5. Säg varandras namn oftare

– Vi använder "du" ofta och personers förnamn väldigt sällan när vi tilltalar dem. De gånger vi gör det så är det för att det hänt något, eller för att vi är arga eller vill något, säger psykologen Maria Farm.

– Det är samma sak som när man säger ”älskling”, att man ofta säger det som ett hot eller en tillsägelse. Men det är oerhört bekräftande att få höra sitt namn på ett genuint och kärleksfullt sätt.

Att göra detta är också ett sätt att stärka den egna identiteten. Särskilt efter att man skaffar barn är det lätt att förvandlas till ”mamma” eller ”pappa” också när man talar med sin partner.

– Det är jättevanligt att det blir så, och desto viktigare att kalla varandra vid egennamnet.

LÄS OCKSÅ: 5 vanliga och onödiga gräl par har – så undviker du dem

6. Ta på varandra

– Ta på varandra! Fysisk ömhet är viktigt för relationen. Det behöver inte vara sex utan kan vara en kram eller en hand på axeln, tipsar psykologen Maria Farm.

Fysisk närhet gör att ni kommer känna er närmare varandra. Så, försök få in pussar, kramar och smekningar så ofta det går.

Bonus: Om sexlivet inte är på topp är det just den här typen av vanor som kan ge det en skjuts igen.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga fel vi gör när vi väljer partner