6 nyårslöften som kan rädda relationen

Nyårslöften behöver inte handla om att gå ner ett antal kilo i vikt, börja gymma eller spara ett antal hundralappar i månaden. Låt i stället det nya året gå i kärlekens tecken.

Hälsoliv har satt samman ett antal nyårslöften som kan ge er relation en knuff i rätt riktning.

Foto: Shutterstock

1. Lär er något nytt tillsammans


När man har varit ihop ett tag är det lätt att tänka att man vet allt om varandra och man har sina fasta roller i förhållandet. En ny, gemensam aktivitet kan få er att upptäcka nya sidor hos varandra och er själva som ni inte visste om.

Dessutom är det roligt att ha ett gemensamt projekt.

Så sök den där kvällskursen i italienska, köp ett paket sambalektioner eller anmäl er till kursen i fransk matlagning.


Foto: Shutterstock

2. Planera in mobilfria aktiviteter


Det finns många anledningar att försöka lägga undan mobilen då och då. Både den som är stressad och den som har sömnproblem rekommenderas att dra ner på den uppkopplade tiden med skärmarnas blå ljus, men att lägga mobilen åt sidan kan också vara bra för relationen. Kom igen, hur irriterande är det inte att prata med någon som scrollar Twitter samtidigt?

Testa att bestämma er för att lägga undan mobilerna vid matbordet eller att bannlysa dem från sovrummet. När abstinensen lagt sig kommer du antagligen tycka att det är rätt mysigt att bara ägna er åt varandra.

LÄS OCKSÅ: 5 smarta knep för att bli fri från ditt mobilberoende


Foto: Shutterstock

3. Boka in dejtkvällar


Det är lätt att fastna i mjukisbyxorna framför soffan på kvällar och helger, särskilt om man bor ihop. Det behöver inte vara fel att ta varandra för givet – det kan vara ett tecken på att ni är trygga i förgållandent – men det kan bli fasligt trist ibland. Inled det nya året med att sätta er ner med kalendrarna och boka in några härliga dejter. Bio på lördag, promenaddejter varje söndag, fine dine-middag i februari och en weekendresa till Prag i april kanske är en bra början?


Foto: Shutterstock

4. Lär er varandras kärleksspråk


Visste du att vi har olika sätt att kommunicera kärlek? Enligt psykologen Gary Chapman finns det fem så kallade kärleksspråk. Kanske är det inte konstigt att du och din partner inte alltid känner er sedda av varandra?

Genom att ta reda på vilket kärleksspråk du själv har och vilket din partner talar kan ni bli bättre på att förstå varandra och mötas.

LÄS MER: Kris i relationen? Så lär ni er varandras kärleksspråk


Foto: Shutterstock

5. Våga prata om pengar


Få saker kan vara så ångestladdat, och för att inte tala om avtändande, som att prata om pengar.

Varför då, kanske du tänker nu. Vi har inte delad ekonomi, så varför bry sig?

Fast rent krasst: Så länge ni bor tillsammans har ni faktiskt en gemensam ekonomi, som är viktig att hålla koll på.

Låt 2019 bli året då du och din älskling vågar börja prata om pengar, kom överens om hur ni vill fördela er ekonomi, öppna ett gemensamt sparkonto och börja göra upp en budget för vad slantarna ska räcka till under en månad.


Foto: Shutterstock

6. Bli mer jämställda


Vem gör mest hushållsarbete hemma hos er? Jämställdheten i Sverige ökar, men de flesta undersökningar som görs visar att det finns en ojämn fördelning när det kommer till hushållssysslorna i heterosexuella relationer – där kvinnorna gör mest.

Inte konstigt att just städning och hushållsarbete är huvudtema i våra vanligaste relationsgräl – och en orsak till att många väljer att skilja sig.

Gör en checklista över hushållsarbete, som vem som slänger sopor, lagar mat, går på föräldramöten, diskar och vattnar blommor. Kanske kommer ni fram till något förbättringsområde?

LÄS OCKSÅ: Psykologen: 5 kriser som kan krossa ditt förhållande

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!