6 dolda relationsproblem du inte ska ignorera

Alla relationer stöter på problem då och då.

De allra flesta är av bagatellartad sort, men det finns vissa saker som kan riskera att allt brakar samman.

Inspirerade av Huffington Post listar vi 6 smygande relationsfällor som inte alltid är uppenbara.

Foto: Shutterstock

1. Du blir orolig av din partners närvaro

Detta låter förstås väldigt uppenbart, men det är inte alltid vi kopplar samman stress och oro med vår partner.

Generellt kan stress få fysiska utlopp på en rad olika sätt, som magproblem, huvudvärk och sömnsvårigheter. Om den typen av symtom dyker upp när du är med din partner eller inför att ni ska träffas så bör du ta det på allvar.

– Ibland kan det vara svårt att sätta fingret på vad som är fel i relationen, men vår kropp berättar att något är fel, säger familjeterapeuten Jennifer Chappel Marsch till Huffington Post.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation


Foto: Shutterstock

2. Du känner dig ensam, även när ni är tillsammans

Det kommer dagar då vi mår dåligt och känner oss lite extra distanserad från får partner. Det är inget konstigt. Om det däremot är ett genomgående tema under en längre period kan det vara värt att titta närmare på.

Enligt familjeterapeuten Jennifer Chappel Marsch kan det vara ett tecken på att du inte öppnar upp dig inför din partner eller så blir dina försök avvisade. Känslan av ensamhet kan vara ett tecken på att ni är bortkopplade från varandra, både känslomässigt och fysiskt. För att inte klyftan mellan er ska växa större måste den täppas till.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

Foto: Shutterstock

3. Ni bråkar "fel"

Konflikter är en naturlig del av nästan alla relationer. Därför är det viktigt att hitta ett sätt att kommunicera sig igenom problemen på ett vuxet och respektfullt sätt.

Vissa par har tyvärr svårt med just den biten. Alla bråk slutar i stället med skrikfest eller så undviks de till varje pris - och problemen sveps under mattan.

Båda två kan skada relationen på sikt. Att hela tiden undvika konflikt kan leda till förakt och att klyftan mellan er vidgas.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

Foto: Shutterstock

4. Alla diskussioner om pengar eskalerar

Pengar kan vara ett känsligt ämne, särskilt om era värderingar och filosofier skiljer sig åt. Den ena kan vara en Slösa medan den andra är en Spara.

Du kanske vill upprätta gemensamma konton medan din partner vill hålla allt separat. Detta kan leda till bråk med förödande konsekvenser.

– Pengar är alltid med på alla topplistor över anledningar till varför folk skiljer sig. Ändå är det väldigt sällan som par går i terapi för att lösa den typen av problem, säger terapeuten Kurt Smith till Huffington Post.

LÄS OCKSÅ: 5 kriser som kan krossa din relation

Foto: Shutterstock

5. Din partner skojar på din bekostnad

Lekfulla tjuvnyp här och var är helt normalt - det kan till och med stärka en relation. Åtminstone så länge båda uppskattar det.

Men det gäller att veta var gränsen går. Om din partner gör narr av allt du gör, förminskar dig och himlar med ögonen så fort du öppnar mun hamnar din självkänsla snart på botten.

Maktbalansen blir skev och kan leda till både förbittring och förakt – en dödsdom för relationer menar familjeterapeuten Spencer Northey.

Hans tips är att ta det på allvar och inte skratta bort kommentarer om de sårar dig. Kommunicera vad du känner och låt inte din partner avfärda situationen med “du är för känslig”. Ni ska vara varandras jämlikar.

LÄS OCKSÅ: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignorera

Foto: Shutterstock

6. Ni har väldigt svårt att fatta beslut

Beslutsamhet kommer inte naturligt för alla och det är helt okej. Men om ni som par är oförmögna att fatta beslut, i stort som smått, kan det vara tecken på instabilitet i relationen

Ett mindre exempel skulle kunna vara att ni har svårt att bestämma vart ni ska åka på semester (och åker ingenstans som resultat). Ett större dito att ni inte kan komma fram till var ni ska bo. Eller ännu värre: Ni kan inte bestämma er hur engagerade ni faktiskt är i relationen.

Att hela tiden vela fram och tillbaka mellan olika beslut skapar lätt frustration.

– Antingen har en eller båda dålig koll på vad som gör dem lyckliga eller så försöker en eller båda omedvetet sabotera relationen. Det kan också betyda att de är inkompatibla med varandra, säger familjeterapeuten Spencer Northey.

Hans råd är att försöka hitta mönster i er obeslutsamhet och försöka förstå varifrån den kommer.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!