1 av 3: Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
Ta tag i problemen, innan det är för sent.
2 av 3: Ta tag i problemen, innan det är för sent. Foto: Shutterstock
På sikt kan små ovanor leda till stora problem.
3 av 3: På sikt kan små ovanor leda till stora problem. Foto: Shutterstock

6 dåliga vanor som kan sabba relationen

Det krävs inte episka svek för att en relation ska fara illa.

Små vanor i vardagen kan på sikt vara minst lika skadliga.

Här avslöjar terapeuterna vilka mönster du bör vara uppmärksam på.

1. Ni tillbringar all tid framför tv:n innan läggdags

Finns det något bättre än att glida ner i soffan efter en lång arbetsdag och knäppa på det senaste avsnittet av er favoritserie?

Ja, tydligen. Åtminstone när det blir en daglig vana.

– Många par tillbringar mer tid framför tv:n i stället för att ha sex eller kvalitetstid med varandra utan distraktioner, säger sexterapeuten Shannon Chavez till Huffington Post.

Hon höjer också ett varningens finger mot att drunkna i era telefoner hela kvällar igenom.

Lösning: Stäng av tv:n lite då och då och fokusera på varandra. Sätt på lite på musik, ge varandra en massage eller någon annan form av sensuell beröring. Båda kommer skänka stresslindring och avslappning vilket är mycket mer effektivt än en tv-serie.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

2. Ni avbryter varandra konstant

Ibland avbryter vi varandra, det är inte särskilt konstigt – särskilt när vi diskuterar något vi känner passion inför. Men att rutinmässigt störa din partner mitt i en mening kan få långsiktiga konsekvenser.

Terapeuten Kurt Smith varnar för att din partner riskerar att känna sig oviktig, irrelevant och oälskad.

Lösning: För att bryta mönstret, försök jobba med medveten närvaro. Öva på att låta din partner tala till punkt innan du hoppar in för att meddela din åsikt i frågan.

3. Ni tappar bort er själva i relationen

Tidigt i en relation är det lätt att kasta sig in huvudstupa. Rutiner, fritidsintressen och kontakten med andra människor känns plötsligt helt oviktiga.

Men vad händer när smekmånadsfasen är över? När det är vardag igen och du distanserat dig själv från vänner och tappat intresset för din hobby och dina livsmål?

Lösning: Ni behöver sannolikt sätta nya gränser för relationen. Att helt radera sin egen identitet är inte positivt och för att få bukt på problemet krävs kommunikation. Det kan nämligen skapa stor osäkerhet i relationen när tid och energi riktas någon annanstans. Prata med varandra och var noggranna med att relationen är viktig även om ni inte viger all ledig tid åt den.

LÄS OCKSÅ: 5 kriser som kan krossa din relation

4. Ni utgår ifrån att er partner är tankeläsare

Visst är det fantastiskt när en partner liksom intuitivt förutser våra behov?

Detta ska emellertid inte misstas för att vara tankeläsare. Enligt familjeterapeuten Lynsie Seely är det vanligt att klienter har orimliga förväntningar på sin partner. Något som i långa loppet påverkar relationen negativt.

Lösning: I stället för att utgå ifrån att din partner har magiska krafter som kan dechiffrera din inre tankevärld – öppna munnen och berätta.

– Det kan upplevas väldigt sårbart att dela med dig av vad du känner, fråga om hjälp eller erkänna att du mår dåligt. Men om du är i ett tryggt förhållande kan det hjälpa er att bygga broar av förståelse, tillit och närhet mellan er, säger Seely.

5. Ni är besatta av att ALLTID ha rätt

Det är svårt att ha en produktiv diskussion när båda parter är mer intresserade av att vinna, snarare än att lösa problemet. 

Ni kommer båda känna er låsta och mer och mer frustrerade ju längre tiden går.

Lösning: Tanken är att ni ska vara ett lag, inte motståndare som försöker få in den bästa tacklingen.

Familjeterapeuten tipsar om så kallat ”aktivt lyssnande”. Fokusera på vad din partner säger och försök återberätta vad du hört eller ställ följdfrågor som visar att du försöker förstå.

När det är din tur att prata bör du rikta fokus mot dig själv och dina känslor. I stället för att kasta kritik och anklagelser, berätta att ”du känner” eller att ”du behöver” något.

6. Ni glömmer egentiden

I ett liv fullt av barn, jobb och allehanda ansvar och skyldigheter är det lätt att glömma bort tvåsamheten. Dejter på tumanhand har plötsligt blivit utrotningshotade.

Lösning: Sitt inte och vänta på att det perfekta ögonblicket ska uppstå ur tomma intet. Nyckeln är att ta sig tid. Och det behöver inte handla om påkostade, romantiska spahelger. Att gå ut med hunden tillsammans och se det som ett tillfälle att prata och umgås kan funka lika bra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!