6 bråk som kan vara slutet för er relation

Nästan alla par bråkar då och då.

Det är helt naturligt och kan dessutom vara positivt när luften behöver vädras. Men vissa sätt att gräla och vissa typer av bråk kan tvärtom vara skadliga.

Inspirerade av sajten The Healthy listar vi sex.

Foto: Shutterstock

1. "Jag har alltid rätt"-bråket

Ingen har 100 procent rätt 100 procent av gångerna. Ändå finns det personer som vägrar vika ner sig och erkänna när de gjort fel.

Dessutom kan man fråga sig: Är det verkligen så viktigt vem som har rätt och fel i slutändan? Enligt relationsexperten Bonnie Winston borde vi fokusera på hur vi ska lösa problemet, snarare än att utnämna en vinnare. När det handlar om större frågor, eller något som ligger nära hjärtat är det förstås viktigt att argumentera för sin sak, men gör det då på ett moget sätt. Däremot behöver du inte gräla om varenda liten småsak.

Viljan att alltid ha rätt kan få rejäla konsekvenser för en relation och leda till förbittring i långa loppet.

LÄS OCKSÅ: Experter: Så ofta har lyckliga par sex

Foto: Shutterstock

2. "Jag vill barn"-bråket

Barnfrågan är ofta en het potatis i relationer. Det blir extra knivigt eftersom det går att ändra uppfattning under resans gång.

Tidigt i relationen var ni kanske ense om att barn inte är intressant. Men så går några år och plötsligt har en partner ändrat sig i takt med att vänskapskretsen fyllts med småttingar.

Enligt äktenskapscoachen Lesli M W Doares är det också en fråga som är svår att kompromissa kring. Att bli förälder är ett enormt åtagande, både fysiskt och psykiskt. Det är allt eller inget.

– Att vara förälder är svårt nog när båda föräldrarna är med på det, säger hon till The Healthy.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga gräl när relationen djupnar

Foto: Shutterstock

3. "Du gör aldrig rätt"-bråket

Att gräla är en sak. Att gå till personangrepp är en helt annan.

– Att kritisera din partner kan snabbt skapa oreparerbara avgrunder mellan er, säger psykologen Antonia Hall till The Healthy.

Om vi upplever ett problem är det naturligtvis viktigt att vi rättar till det problemet, men hur vi gör det är också av yttersta vikt. Om din partner glömt slänga soporna för 117:e gången kommer det bara bli än mer konflikt om du säger “Kan du sluta vara så lat?!”. Det är ett vattentätt sätt att stänga av all kommunikation i stället för att öppna den.

Relationsexperten Andrea Syrtash tipsar om att försöka berätta hur du känner, utan att gå till personliga angrepp. Det kan vara så enkelt som att säga: “Jag blir ledsen när jag kommer hem och soporna fortfarande är i hallen. Kan vi försöka komma fram till ett bättre system?"

LÄS OCKSÅ: Fem vanliga fällor som förstör din relation

Foto: Shutterstock

4. "Varför har vi aldrig sex längre?"-bråket?

Intimitet och fysisk närhet är en integral del i romantiska relationer. När balansen mellan förväntningar och verklighet skiljer sig kan det därför bli förödande.

Att sexlivet går på sparlåga är långt ifrån ovanligt, särskilt i längre relationer. Det skapar lätt en distans, både fysiskt och emotionellt. Ni går från att vara ett älskande par till rumskamrater.

– Sexlivet är ju det som gör personen unik för dig. När relationen förlorar såna känslor innebär det ofta en försämrad livskvalitet, har psykologen Maria Farm tidigare sagt till Hälsoliv.

Den pådrivande parten känner sig avvisad medan den andra känner skam över att inte kunna tillfredsställa behovet. Det sämsta ni kan göra är emellertid att sopa problemen under mattan. Våga prata om problemet, men gör det på rätt sätt. Försök gå till botten med varför ni inte har sex, snarare än att påtala ATT ni inte har det.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

Foto: Shutterstock

5. "Varför är du så oekonomisk?"-bråket

Pengar är en känslig fråga. Och att dela ekonomi med någon som har en helt annan syn på ämnet kan vara rena rama minfältet.

Vissa vill lägga alla pengar på resor och god mat, andra vill samla dem på hög för blåsigare tider. Det är helt okej att vara lite oense då och då. Men om ni omöjligen kan komma överens börjar isen bli tunn.

När den ena parten tjänar mer än andra uppstår ofta en ojämlik maktbalans som kan vara farlig. Enligt relationsexperten Bonnie Winston är det viktigt att den mest inkomstbringande partnern inte tar fullständig kontroll över ekonomin. Ni är trots allt ett team och den här typen av beslut bör göras gemensamt.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga fel vi gör när vi väljer partner

Foto: Shutterstock

6. Ni bråkar aldrig

Par som aldrig bråkar måste ändå vara drömmen, eller hur?

Inte nödvändigtvis. Att tystna i stället för att ta en diskussion är sällan ett gott tecken.

Om ni inte diskuterar era problem så får inre konflikter lätt fäste och växer sig starkare över tid. Till slut är du så känslomässigt frånkopplad att du inte bryr dig längre.

– När tilliten och kommunikationen är borta, och ni inte ens orkar gräla om ett problem, kommer ni sannolikt inte orka slåss för relationens överlevnad heller, säger psykologen Antonia Hall till The Healthy.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att det är dags för parterapi

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här