5 vanliga och onödiga gräl par har – så undviker du dem

Tänker du ibland att det bara är du och din partner som grälar? Att alla andra verkar ha så harmoniska och konfliktlösa liv? (Det är ju i alla fall intrycket du får när du scannar Facebookflödet…) Oroa dig inte, alla par grälar, om mer eller mindre vanliga och “onödiga” saker. Gräl behöver inte vara något man till varje pris måste undvika, men det kan vara bra att lära sig att navigera igenom dem på ett smartare sätt.

Här tipsar psykolog Maria Farm hur man ska hantera de 5 vanligaste grälen i en relation.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

1. Olika bekräftelsebehov

Vad det handlar om:

– Det är inte ovanligt att en av parterna i ett förhållande i perioder inte känner sig sedd eller bekräftad. Det handlar inte bara om fysiska behov, utan om all kommunikation. Kanske känner man inte att ens partner lyssnar på en, att hen ofta är försjunken i något annat och inte ställer frågor eller lyssnar när man berättar något.

Vad man gör åt det:

– Berätta för varandra vad ni har för behov. Säg till exempel “När jag kommer hem från jobbet vill jag att du kramar om mig och frågar hur min dag var.”Andra har helt andra behov, som att de måste äta så fort de kliver över tröskeln innan de kan fokusera på sin partner på grund av lågt blodsocker. En del har svårt att bli avbrutna mitt i en aktivitet, de behöver få slutföra vad de gör. Det måste partnern respektera. Fråga istället om det passar att ni pratar nu, eller om ni ska göra det senare. Ta det inte som en förolämpning att partnern måste laga tv:n just nu, tänk istället “vad bra att hen fixar den, det gynnar oss båda”. Ibland har vi en tendens att tolka allting för känslomässigt.


Foto: Fotolia

2. Varandras familjer

Vad det handlar om:

– Ett ganska vanligt problem. Det kan vara svårt att hitta ett förhållningssätt till varandras familjer. Hur mycket ska man anpassa sig till svärmor och svärfar? Måste man alltid fira jul hos dem? Är det nödvändigt att fika hos dem varje söndag? Om ens partner är starkt bunden på ett barnsligt sätt till sin familj, kommer det att avspegla sig negativt i er relation. Om till exempel svärmor går in och tar över i ens hem och sonen eller dottern inte säger ifrån, kan det upplevas som väldigt oattraktivt. Man ser sin man, eller kvinna, som ett barn som inte kan sätta gränser. Detta blir ofta ett ännu större problem när svärföräldrarna får barnbarn. Det är lätt hänt att de inte tar hänsyn till gränserna som den nyblivna familjen försöker sätta. Eller så fastnar svärföräldrarna i sina egna behov.

Vad man gör åt det:

– Detta måste adresseras omgående och det är det biologiska barnet som ska göra det, inte den ingifta partnern eller sambon. Hen måste växa upp och bete sig vuxet. Den som äger problemet måste ta tag i det. En lösning är att det biologiska barnet träffar sin familj själv ibland. Partnern måste inte följa med på varenda tillställning.

LÄS MER: Avslöjat: Länderna som älskar sexleksaker mest


Foto: Fotolia

3. Vem som gör mest i hemmet

Vad det handlar om:

– Det här är ett jättevanligt problem som mina klienter ofta lyfter. Att kvinnor tar en mycket större del av hushållsbördan är ett faktum, det är inte ett subjektivt tyckande. Så ser det ut, det finns statistik på det. Kvinnor jobbar numera ofta heltid och fortsätter att jobba med hushållssysslor när de kommer hem. Det är en skev och ojämlik arbetsfördelning, vilket innebär att kvinnor blir tröttare - och argare. Dessutom värderas kvinnors hemarbete mindre.

Vad man gör åt det:

– Ett bra sätt är att män faktiskt gör mer hemma, man kan ju börja där. Det som också ofta orsakar dagliga konflikter är inte bara att hushållsarbetet är snedfördelat, utan att kvinnors slit inte uppmärksammas och bekräftas. Det behöver inte alltid vara millimeterrättvisa, men får kvinnan verbal bekräftelse på att det hon gör hemma är viktigt, upplevs arbetet som mindre stressande och därmed dämpas irritationen. Så mitt råd är att män ska värdesätta kvinnors tid och arbete, det gör att relationen kommer att fungera smidigare.


Foto: Fotolia

4. Olika sexbehov

Vad det handlar om:

– Människor har olika stark sexdrift, det är det ena. Men det finns andra saker som påverkar, framförallt trötthet, något som kan drabba båda könen. Det innebär att man inte alltid känner lust, kroppen signalerar att den hellre vill vila och sova. Men om partnern upplever att hen inte får tillräckligt med sex och bekräftelse, tas det ofta som ett kvitto på att relationen är dålig. Så behöver det inte alltid vara.

Vad man gör åt det:

– Det beror på hur länge det pågått. Är det ett problem man haft länge måste man ibland gå i terapi. Men börja med att fundera över vad grunden till problemet är. Är er relation jämlik? Eller är det något annat som kan tänkas påverka lusten, till exempel olösta konflikter, stress på jobbet, oro över barnen…?

Mitt andra råd: Kvinnor behöver adressera sin sexualitet. Kvinnor är ofta vana vid att se sig själva primärt som sexuella objekt som funderar mer över mannens lust och “krav” på sex än sin egen sexualitet. Istället bör kvinnor definiera sig som sexuella subjekt och fundera över vad de själva vill göra/hur de vill känna. Många kvinnor ser sex som en aktivitet, något som de måste ställa upp på för att få det gjort så att mannen “får vad han behöver”.

Många kvinnor vill heller inte kelas och kyssas, eftersom de tror att männen per automatik vill ha sex då. Men om man inte smeker varandra, väcker man heller inte varandras lust. Jag menar att det är möjligt att kyssas och hångla utan att det alltid behöver leda till sex. Och - sex kan dessutom vara avstressande och ge lugn, det behöver inte vara kravfyllt.

LÄS MER: Avslöjat: Åldern då kvinnor har bäst sex


Foto: Fotolia

5. Pengar

Vad det handlar om:

– En del par har olika åsikter om hur man ska hantera pengar. För en del är det ångestreducerande att ha kontroll över budgeten, veta vad pengarna går till och ha en buffert på banken. För andra känns det istället jättejobbigt att behöva redovisa var vartenda öre tar vägen och man drabbas inte av panik om det inte finns pengar kvar på kontot i slutet på månaden. Om man tycker så olika, kan det bli en källa till konflikt.

Vad man gör åt det:

– Här finns det två vägar att gå. Den ena vägen är att båda närmar sig varandra. Man låter inte en persons sätt dominera, utan möts halvvägs. Den som har kontrollbehov övar på att släppa taget ibland. Och den som har en lättsammare inställning, måste förstå att pengar på banken gör partnern trygg och lugn. Den andra vägen är att man inte delar ekonomin utan räknar ut procentuellt vad varje person ska betala till hem och hushåll varje månad. Resten av pengarna har man sedan på sina egna konton, så gör man vad man vill för de dem; shoppar eller sparar, beroende på behov. Dock vill jag utfärda en brasklapp här: Tänk på pensionen! Om en av er inte sparar alls, medan den andra gör det, kommer er gemensamma tillvaro att påverkas av det den dag ni går i pension. Se därför över ert pensionssparande så att det är någorlunda likvärdigt.

LÄS MER: Gulliga djurbilder kan rädda ditt förhållande


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!