”Lever man i en dålig relation blir det tydligare än i vardagen att man inte har det bra efter man får mer tid för varandra”.
Anna Bennich Karlstedt, psykolog och relationsexpert.
1 AV 2
”Lever man i en dålig relation blir det tydligare än i vardagen att man inte har det bra efter man får mer tid för varandra”.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Anna Bennich Karlstedt, psykolog och relationsexpert.
Foto: ANNA BENNICH KARLSTEDT

5 vanliga kärlekskriser under semestern

Efter semestern är det många som skiljer sig. September är en av de månader då skilsmässor är som störst enligt statistiken. Vad beror det egentligen på? Och kan vi göra något åt det?

Vi frågade relationsexperten Anna Bennich Karlstedt om råd.

Äntligen semester och allt ska bli så bra. Det här är sommaren då vi ska hitta tillbaka till varandra. Känner du igen det? Många tror att sommaren ska vara den perioden då man ska laga sin sönderfallande relation. 

Men verkligheten ser annorlunda ut. Har man en knackig relation och tror att sommaren ska vara lösningen på problemen då är man illa ute, men inte för alla.
I stället för att lösa problemen dras de upp till ytan eftersom man har mer tid och helt plötsligt står man där och inser att de faktiskt kanske inte går att lösa. Många försöker att lappa ihop det under semestrarna men när det inte lyckas då ansöker man om skilsmässa.  

LÄS MER: 9 skäl att skiljas eller börja kämpa 

Varför skiljer sig så många efter semestern?

– Lever man i en dålig relation blir det tydligare än i vardagen att man inte har det bra efter man får mer tid för varandra. Man kanske dessutom har på grund av sina barn skjutit upp separationen trots att man redan har pratat på våren. Som att "vi förstör inte deras semester" utan nu biter vi ihop och åker till Gotland som vi har sagt, så tar vi tag i det i höst, berättar Anna Bennich Karlstedt, psykolog och relationsexpert. 

Detta scenario är mycket vanligare än man tror och här har vi listat ner de 5 vanligaste kriserna som kan uppkomma under sommaren. 

1. Olika förväntningar

Innan sommaren bygger man ofta upp stora förväntningar på hur sommaren ska bli.

Det ska vara strålande väder, barnen ska vara nöjda, konflikterna ska vara obefintliga och alla ska anstränga sig för att det ska bli bra. Men nej. Tyvärr så ser situationen ut precis tvärtom.

LÄS MER: 5 tecken på att det är dags att gå vidare 

2. För mycket familj

Även om det är underbart att vara på landsstället som ni delar med svärföräldrar, svåger och svägerska och barnens kusiner så tänker du varje år att det kanske är dags att ni köper en egen tomt och bygger något eget.

Det skulle rädda ert förhållande om ni slapp ha de så tätt inpå varandra. Vad du inte har tänkt på är dock att de alltid är där.

Så även om du köper granntomten så kommer somrarna kännas som en evig charterresa där släkten är samlad. Det är bara det att det inte är din släkt. Konflikten - måste vi umgås så mycket med din familj och inte min, är en klassisk konflikt och på sommaren blir den extra tydlig. 

3. Olika inställning till alkohol

Vi dricker mer under semestrarna, det är allmänt känt. Kanske är det här ett problem för dig i din relation? Kanske har du svårt för att ta att din man konstant har en stark-öl i handen.

Oftast håller hen sig på förmiddagarna men vid lunch knäcks den första upp. Dessutom tenderar din partner att alltid dricka öl när ni åker båt vilket gör dig helt galen.

Som inför barnen beter sig som en fyllekaja? Det är viktigt att tidigt i en relation reda ut varandras dryckesvanor.
LÄS MER: Därför skiljer vi oss efter semestrarna

4. Olika semesterönskemål

Din respektive vill klättra och vandra och tälta. Du vill åka till Rivieran eller möjligen Amalfi-kusten. 

Det viktigaste är att ni bor bra. Hen vill laga mat på trangia-kök, du vill leta bra restauranger på Guide Michelin. Ofta är det svårt att kompromissa kring semestern och man har helt olika inställning från början och detta kan bli en konflikt om den andra ger sig men ändå ligger där i tältet och är sur. 

5. Olika inställning till egentid

Även om man spenderar hela sommaren tillsammans är det viktigt med egentid. 

Men kanske inte så viktigt att man behöver vara borta ifrån varandra flera dagar i rad? Din man kanske tycker att egentid är att åka på golfweekend med grabbarna mitt i sommaren medan du menar att egentid är att gå ut och springa innan någon har vaknat. Om ni inte har gjort upp från början vad begreppet egentid ska vara kan det blir svårt. 

Men om nu kriserna lett till en smärre katastrof men man ändå inte vill skiljas vad kan man göra för att undvika det? 

– Det krävs att båda är motiverade att göra något och att båda ökar ömhetsbeteenden. Men det är också viktigt att dra i nödbromsen och "backa hem" - det krävs uppkavlade armar och arbete för att vända det negativa. Viktigt att kartlägga i vilka situationer problemen dyker upp och se vilka strategier för problemsökning som finns. Detta kan man behöva hjälp med, menar Anna Bennich Karlstedt.