När är det dags att träffa föräldrarna? Hur ofta är lagom att ses i början? Terapeuten ger råd.
När är det dags att träffa föräldrarna? Hur ofta är lagom att ses i början? Terapeuten ger råd. Foto: Shutterstock

5 tecken på att ni går för fort fram i relationen

När passionen är stark är det lätt att låta sig svepas med.

Men hur vet man om man går för fort fram?

Inspirerade av Insider listar vi tecknen på att det är dags att ta ett steg tillbaka. 

Cornelia Thomasson

Förälskelse är en stark känsla, men hur mycket ska man egentligen låta sig ryckas med när man blir intresserad av någon? 

Enligt den New York-baserade terapeuten Rachel Sussman har man mycket att vinna på att gå sakta fram.

– Vi borde ta tid på oss att lära känna den andra och säkerställa att hen är den hen utger sig för att vara, säger hon till Insider.

Här listar vi fem tecken på att det kanske är dags att lägga i en lägre växel.

1. Ni planerar in flera dejter samma vecka

Att gå på dejt i början är ett bra sätt att lära känna varandra, men att boka in flera dejter samma vecka lämnar inte så mycket tid för reflektion och möjlighet att känna efter, säger Sussman.

– Du vill processa saker och få en möjlighet att tänka på personen efter er dejt, kanske till och med sakna dem.

Rachel Sussman rekommenderar en dejt i veckan när ni precis börjat träffas.

2. Du kan inte hålla dig från att sms:a dem

Har ni en intensiv sms-kontakt med varandra, när ni inte träffas eller talar i telefon? Konstant kontakt är också ett potentiellt tecken på att ni går för fort fram.

Sussman säger att det inte är farligt att dra ner på textandet om du känner dig överväldigad.

Och om sms:en duggar tätt för att du är rädd att din dejt ska tappa intresset för dig om du inte hör av dig, menar Sussman att det är dags att fundera på om personen egentligen är något att hänga i julgranen.

3. Du har redan träffat föräldrarna

Å ena sidan är det ett varningstecken att inte få träffa sin partners familj, å andra sidan blinkar varningslamporna rött om tredje träffen är en dubbeldejt med päronen.

– Om ni har gått på tre dejter och personen säger ”mina föräldrar är på besök, vill du träffa dem?” är det för tidigt, säger Rachel Sussman.

Hon brukar ge rådet att vänta tre månader innan man introducerar varandra för familjen, eftersom det ger er tid att definiera er relation.

LÄS OCKSÅ: Därför gör det så ont att bli avvisad av en dejt – och så mår du bättre igen

4. Du har precis kommit ut ur en annan relation

Det finns ingen given tidsgräns för hur lång tid man ska låta det gå från ett uppbrott tills man ger sig in i en ny relation. 

För att ge en ny relation så goda förutsättningar som möjligt är det viktigt att först ta sig tid att komma över exet och reflektera över varför det tog slut. Men det är inte alltid så lätt. 

– Ta det lugnt för om du faller för någon måste du vara beredd på att det kan ta slut. Fråga sig själv om du är på en plats där du kan hantera det, säger Sussman.

5. Ni gör upp stora framtidsplaner tillsammans

Det är inte konstigt att se på personen man hyser förälskelse för och tänka: ”Du. Du är personen jag vill jag avla barn med och flytta till korsvirkeshus på Österlen tillsammans med.”

LÄS OCKSÅ: 5 saker din dejt gör – som visar att hen är intresserad

Men det är en sak att veta att man vill det här, och en annan sak att säga det till någon man just träffat. Det är att sätta turbomotor på relationen.

Och om du själv upplever att ditt nya kärleksintresse är snabb med att deklarera sin kärlek och föreslå planer som husköp, giftermål och annat kan det vara läge att dra öronen åt sig, menar Rachel Sussman.