ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

5 tecken på att du lever i ett sunt förhållande

Publicerad 20 apr 2017 14.30
Hälsoliv>SEX & RELATIONER
Regelbundna små kärleksgester skapar närhet, vilket i sin tur ger trygghet och lycka.

Regelbundna små kärleksgester skapar närhet, vilket i sin tur ger trygghet och lycka.

1/2

Foto: Getty images

Kom ihåg: Ni är alltid två i relationen, vad problemen än beror på.

Kom ihåg: Ni är alltid två i relationen, vad problemen än beror på.

2/2

Foto: Getty images

Inget förhållande är det andra likt.

Vad som funkar för ett par funkar inte för ett annat.

Men enligt experter finns det några universella egenskaper man bör eftersträva för en lång och lycklig gemenskap.

Här är fem tecken på att du lever i en sund relation.

Alla förhållanden ser olika ut och det finns tyvärr inte EN succéformel som fungerar för alla. Men några saker är faktiskt grundläggande för att en relation ska kännas tillfredställande och bestå länge.

Oasvett om ni startade i vild passion som sedan lade sig eller om kärleken växte fram från en mer vänskaplig gemenskap: här är fem egenskaper som alla par bör eftersträva. Tre relationsexperter delar med sig av sina reflektioner i Huffington Post.

1. Ni visar varandra små kärleksgester dagligen

Det finns massor av sätt att visa uppskattning på: det behöver inte handla om stora projekt som weekendresor eller om pressande aktiviteter som sex. Att vara kärleksfull i det lilla till vardags har i regel större effekt.

Servera din partner frukost på sängen ibland, fråga hur hen har det på jobbet, berätta hur mycket du älskar hen eller uppskattar ert liv ihop. Regelbundna små kärleksgester skapar närhet, vilket i sin tur ger trygghet och lycka.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Många par separerar i onödan 

2. Ni kan skratta åt er själva och varandra

Självdistans och självinsikt är a och o för att relationen inte ska låsa sig. Att kunna erkänna att man är "lite knäpp" eller handlar "konstigt" ibland öppnar för den andra partnern att släppa sin irritation och inte bunkra upp en massa agg.

Erkänn dina brister, skratta åt dig själv, tillåt din partner att skratta åt dig och skratta själv åt din partner. Livet med någon annan ska vara roligt – och man måste kunna bjuda på sig själv.

Livet med någon annan ska vara roligt – och man måste kunna bjuda på sig själv.

Foto: Getty images

3. Ni delar samma värderingar

Vad innebär egentligen det där med "att dela värderingar"? Enkelt förklarat: att ni tycker lika om livets stora och viktiga frågor. 

Utan samma syn på människors värde, jämlikhet, ekonomi, barnfrågan och meningen med allt kommer ni med största sannolikhet att kollidera förr eller senare. Det går att leva med någon som tycker motsatsen, men det blir ofta en frustrerande eller destruktiv historia.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra 

4. Ni för INTE räkning över varandra i smyg

Det är ett väldigt osympatiskt drag att i huvudet (eller ännu värre i skrift) notera när din partner begår ett misstag eller föra räkning över hur sällan hen dammsuger/diskar/lagar mat. Att inte säga något i stunden, men däremot dra upp de samlade oförrätterna vid ett senare tillfälle.

Spela schysst och säg direkt när du är missnöjd med något, så slipper din partner få en chock när allt ska ut på en gång. Var öppen med vad du skulle önska, så får hen en chans att bättra sig omedelbart.

5. Var och en tar ansvar för sina tillkortakommanden

Ni är alltid två i relationen, vad problemen än beror på. Och ni har båda ett ansvar att lösa jobbiga situationer. Även om det är din partners ointresse för dina hobbyer som gör dig olycklig: ta ansvar för det DU kan göra och be om en pratstund, där ni lyssnar på varandra och möter varandras krav. Väldigt sällan är det bara en som felar: när ni konstaterat att din partner tjatar lite för mycket kan du erkänna att du är dålig på att ta tag i saker som hen bett dig om hjälp med.

ANNONS