5 tecken på att du lever i en kärlekslös relation

En relation går sällan itu över en natt, därför kan det stundtals vara svårt att upptäcka i tid.

Alla par går igenom dåliga perioder, men när det blir mer vardag än undantag kan det vara läge att stanna upp och fundera över framtiden.

Med hjälp av sajten Prevention listar vi fem tecken på att du lever i ett kärlekslöst förhållande och vad du kan göra för att vända skutan rätt.

Foto: Shutterstock

1. Du upplever en konstant distans

Det är lätt att fastna i vardagliga rutiner med barn, jobb och allt annat som pågår i livet. Som en direkt konsekvens riskerar din relation att gå på sparlåga.

I stället för ett kärleksfullt par påminner ni mer om arbetskollegor som sover i samma säng.

LÄS OCKSÅ: 5 vanliga kärlekskriser under semestern


Foto: Shutterstock

2. Andra delar av ditt liv kommer alltid först

Jobbet, familjen, ekonomin och andra åtaganden vrider med enkelhet ur all romantik ur en relation, även sådana av det mer stabila slaget. Om du noterat att så är fallet men märker att du inte bryr dig särskilt mycket finns all anledning till oro för framtiden.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation


Foto: Shutterstock

3. Er kommunikation fungerar inte

Bråkar ni mycket? Eller har ni slutat prata helt? Att bara koppla bort och stänga av är ett vanligt symtom som leder till att många känner sig oälskade i relationer. Det kan faktiskt vara en större varningssignal om ni inte bråkar alls, då det kan vara ett tecken på att ni inte är investerade i eller bryr er om att förbättra situationen.

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas - eller börja kämpa


Foto: Shutterstock

4. Ert sexliv fungerar inte

Att leva i en kärlekslös relation är inte samma sak som att leva i ett sexlöst dito. Även om ni fortfarande har sex så är det något som känns fel. Ni ”älskar” inte utan använder sex mer som en fysisk ventil.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra


Foto: Shutterstock

5. Du har slutat bry dig eller upplever att din partner inte bryr sig

Apati är en oerhört stark känsla som kan ta över och genomsyra hela livet. En tydlig varningsflagga är när du helt slutat bry dig om saker i relationen som tidigare gjort dig upprörd. Er relation upplevs som tömd på känslor.

LÄS OCKSÅ: 5 saker som kan vara värre än otrohet


Foto: Shutterstock

6. Bryta upp eller rädda relationen?

Om din relation passar in på en eller flera av de här punkterna behöver det inte betyda att det är helt kört. Men det krävs arbete för att vända skutan rätt.

Här tipsar relationsexperterna Ian Kerner och Ramani Durvasula om vad du kan göra.

Kommunicera

- Prata med varandra om vad som gjorde att ni föll för varandra från början. Damma av gamla målbilder och förväntningar på relationen. Drivs ni fortfarande framåt av samma saker, säger Durvasula.

Det kan bli en smärtsam konversation som visar hur långt ni glidit ifrån varandra. Men det kan också leda till att ni inser att ni fortfarande delar många framtidsvisioner och mål.

Terapi

Parterapi kan vara ett bra alternativ för att hitta tekniker för att lyckas med er kommunikation och era prioriteringar.

Ta en paus

Att trycka på pausknappen betyder inte att ni ska vara separerade i veckor eller flytta isär. Men att komma bort från den vardagliga rutinen och verkligen andas, kan leda till nya vägar framåt. Det kan förstås vara lättare sagt än gjort, beroende på hur livet ser ut. Under er tid i exil, funderar på hur det verkligen känns och vad ni kan göra.

Bryt upp

Om du är genuint olycklig och inte ser någon väg framåt så kan ett uppbrott vara det enda alternativet. Durvasula rekommenderar individuell terapi för att verkligen få ut allt innan det steget blir verklighet.

- Dela med dig av dina smärtsamma och ibland förbjudna tankar i en trygg miljö.

LÄS OCKSÅ: 9 knep för att rädda ditt förhållande

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!