5 tecken på att din relation kan vara osund

Att göra slut är inte lätt.

Så mycket står på spel: närhet, trygghet, gemensamma vänner.

Men när man fastnar i en osund relation för länge dränerar man långsamt sig själv på livsglädje.

Med inspiration av Elite Daily listar vi fem tecken på att det är dags att gå.

Foto: FOTOLIA

1. Din partner saknar ambitioner


Du har drömmar, mål, saker du vill uppleva. Både karriärmässigt och när det kommer till er relation. Men din partner varken peppar dig i dina ambitioner, eller ritar upp någon målbild för sig själv. Han eller hon är nöjd med att bara tuffa på: jobba lite för mycket, träffa samma vänner, leva som ni alltid har gjort. Men med brist på input och ny stimulans utifrån har kärlek och passion liten chans att överleva.

LÄS OCKSÅ: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignoreraFoto: ISTOCKPHOTO

2. Din partner ser inte till dina behov


För att ett förhållande ska kännas harmoniskt och tryggt krävs ömsesidig omsorg. Liksom du månar om att din partner mår bra ska han eller hon passa upp på dig. Det betyder inte att hen måste servera dig frukost på sängen varje morgon, även om sådana små gester också är värdefulla. Framför allt handlar det om att vara uppmärksam på dina behov: kolla av hur du mår, se till att du inte står ensam och obekväm på en fest. En partner som i första hand bryr sig om sig själv är sällan en god investering.

LÄS OCKSÅ: 5 kriser som kan krossa din relation


Foto: iStock

3. Din partner försöker förändra dig


DU bestämmer över dig själv. I en fin och respektfull relation ingår överenskommelsen att acceptera varandra som man är. Alltså är kommentarer om din uppenbarelse, hur du borde ha håret eller hur du borde bete dig på en middag, helt oacceptabla. Vill din partner skapa din motsats kan hen lika gärna försöka hitta någon annan.Foto: Colourbox

4. Du tvingas bära din partners problem


Kommunikation är a och o för att ett förhållande ska fungera långsiktigt. Om vi inte vågar vara ärliga och öppna med våra brister, osäkerheter eller bekymmer blir det till sist en tryckkokare som exploderar. När ens partner vill verka coolare än vad hen är, när hen förnekar att något skulle vara fel, brukar det sällan leda till något gott. Man känner ändå att något är galet och går och grubblar i sin ensamhet. Och när saker tillslut briserar får man ironiskt nog skulden för att inte ha förstått.

LÄS MER: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra


Foto: iStock

5. Du ifrågasätter din partner konstant


Din partner säger en sak, men du läser in att hen menar något annat. Ni bestämmer att ni ska göra en utflykt i helgen, men i smyg tvivlar du på att hen tycker det ska bli roligt. Om man hela tiden ifrågasätter och upplever att man måste analysera någons yttranden och avsikter bådar det INTE gott för framtiden. För att en relation ska kännas stabil måste man kunna, eller våga, lita på sin andra hälft.Foto: Colourbox

Våga göra slut – du kommer att må bättre igen


Det är lätt att fastna i ett osunt förhållande för länge. Kanske ser vi inte ens bristerna, felen och orimligheterna, för att vi blivit så vana vid dem, för att vi tror att det är så här det ska vara. Eller så ser vi precis allting, men har inte styrkan att säga ifrån eller lämna den människa som åtminstone på papperet är den som står oss allra närmast.

Han eller hon är kanske fenomenal på att manipulera eller argumentera för motsatsen. Han eller hon blir kanske förtvivlad och gråter, vilket får en att ta tillbaka allting.

LÄS MER: 5 saker som kan vara värre än otrohet

Men när du väl vågar, efter ett eller två eller tio försök, så kommer du att känna lättnad. Först sorg, sen lättnad, sen lite sorg igen, sen lättnad. För att vara i en dålig relation är som att inte kunna andas fritt.

Tillåt dig att sörja ”misslyckandet” tills tårarna tar slut: älta med vänner, frossa i din favoritmat, ligg hemma och titta på Netflix-serier om det är vad som känns bäst. Därefter reser du dig, håller huvudet högt och bär både de dåliga och bra minnena med stolthet. Så småningom, när du har blivit trygg i din ensamhet, kommer du att kunna träffa en ny partner som inte är den gamla. Om det nu är vad du önskar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!